Γράφει η Νάσια Λάμπρου
Σε θρίλερ εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες η είδηση, ότι 39 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί σε μία νησίδα στον Έβρο με πολλά ερωτήματα να εγείρονται σχετικά με τον τρόπο που έφτασαν εκεί.
ΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς η αστυνομία και ο υπουργός μετανάστευσης επέμεναν ότι έγιναν προσπάθειες εντοπισμού τους, χωρίς όμως να βρουν κάτι και ισχυρίστηκαν ότι αυτό το γεωγραφικό σημείο είναι εκτός ελληνικής επικράτειας. Αρκετές μέρες, ΜΚΟ είχαν καταγγείλει ότι μερικές δεκάδες προσφύγων είχαν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στον ποταμό Έβρο ανατολικά του οικισμού Κισσάρι στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και καμία από τις δύο χώρες δεν τους διασώζει, παρά τις εκκλήσεις οργανώσεων. Ανέφεραν επίσης, ότι ένα 5χρονο κορίτσι είναι νεκρό, από δάγκωμα σκορπιού, και άλλο ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση από την ίδια αιτία.
Η Ελληνική Κυβέρνηση με μεγάλη επιφυλακτικότητα ως προς το ζήτημα αυτό πρόβαλλε τις αμφιβολίες της καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κάνει σχεδιασμένη μετακίνηση προσφύγων στον Έβρο και μερικές από αυτές τις ΜΚΟ κατηγορούνται για κατασκοπεία. Ενδεικτικά, από την αρχή του έτους μέχρι τις 11 Αυγούστου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν φτάσει 2.858 πρόσφυγες, νούμερο αρκετά υψηλό.
Στις 15 Αυγούστου, λοιπόν, εντοπίστηκαν οι 39 μετανάστες ανάμεσά τους και μία έγκυος. Ωστόσο, η παρουσία των προσφύγων στην νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι αποδεικνύεται από το γεωγραφικό στίγμα που έχουν στείλει μέσω του live location του WhatsApp αλλά και από μεταδεδομένα φωτογραφιών που έχουν στείλει και δείχνουν τη χρονική στιγμή και το γεωγραφικό στίγμα όπου τραβήχτηκαν. Ισχυρότερη απόδειξη ακόμη αποτελεί το γεγονός ότι Έλληνες που βρέθηκαν στην ελληνική όχθη απέναντι από τη νησίδα, άκουσαν τις κραυγές των προσφύγων από τη νησίδα και τις κατέγραψαν σε ηχητικό μήνυμα.
Στις 15 Αυγούστου, την άμεση εκκένωση των 39 Σύρων προσφύγων είχε ζητήσει και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) καλώντας Ελλάδα και Τουρκία «να διευκολύνουν την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους εκκενώσουν από αυτή τη νησίδα με ασφάλεια και να εξασφαλίσουν δίκαιη και πλήρη πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου», όπως δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια του IRC Greece.
Η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι, οι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν είναι από την Συρία και βρέθηκαν σε ένα σημείο νοτιότερα από αυτό που αρχικά ισχυρίζονταν. Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας. Έρευνες έχουν ξεκινήσει για να γίνει γνωστός ο τρόπος και ο λόγος μεταφοράς τους στα Ελληνικά σύνορα.
Αξίζει όμως να δούμε πιο αναλυτικά την περίοδο που ξεκίνησε η μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα με περίοδο αιχμής του το 2015.
Από τα τέλη του 2014 ξεκίνησε μία συστηματική είσοδος ανθρώπων από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα, κυρίως Σύριων για λόγους ασφαλείας από τον πόλεμο αλλά και οικονομικούς.
Κύρια κέντρα υποδοχής αποτελούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Σύμη αλλά και το Καστελόριζο. Η Ελλάδα θεωρείται ως η κύρια είσοδος μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Από το 2016 και μετά πολλές ήταν οι χώρες που έκλεισαν τα σύνορα τους στους πρόσφυγες και τους ανάγκασαν να φτάσουν στην Ελλάδα. Το 2016 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για τη μείωση των ροών και την διευκόλυνση αυτής της προβληματικής κατάστασης. Αποκορύφωμα ήταν το 2020 στις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχάσει, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ως αντίδραση για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ θα άνοιγε τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Η μετακίνηση έγινε μέσω λευκών λεωφορείων και ταξί. Ο εφοδιασμός τους με τούρκικα πυρομαχικά αποτελούσε μέγιστο κίνδυνο όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τις αστυνομικές δυνάμεις που επέβλεπαν τα σύνορα. Η προσπάθεια διάρρηξης του φράγματος με τούρκικο θωρακισμένο αυτοκίνητο ευρωπαϊκής προέλευσης δεν επέφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις με την βοήθεια των πολιτών κατάφεραν με πυροσβεστήρες, φωταγωγία, μεγάφωνα καθώς και με την επισκευή του φράχτη να εμποδίσουν την άτακτη εισβολή. Αμέσως ανακοινώθηκε η αναβάθμιση και η επέκταση του φράχτη στον Έβρο.
Διαβάστε Περισσότερα: Πρόσφυγες
Ενεργειακό κόστος και άνοδος του πληθωρισμού: Ο «πονοκέφαλος» της Ευρώπης
Παρατηρούμε ότι η ακρίβεια έχει δείξει τα δόντια της εδώ και καιρό επηρεάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ολοένα και περισσότερο, τον τελευταίο καιρό, γίνεται λόγος στη πολιτική σκηνή της χώρας για τη κατάταξη της χώρας, όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Η αρχή έγινε με την δημοσίευση την έρευνα του RSF, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση Παγκοσμίως.
Δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν – Το χρονικό
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την άνανδρη δολοφονία ενός 20χρονου φοιτητή, το όνομα του οποίου Θάνος Αξαρλιάν. Μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται και μας βασανίζει.
Τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Real με έναν τραυματία
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν μηχανισμό με τρία γκαζάκια στην είσοδο του κτιρίου που εξερράγη λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα.
Σε δύο φάσεις οι πληρωμές για το Power Pass – Πότε καταβάλλονται τα ποσά
Σε δύο φάσεις οι πληρωμές για το Power Pass – Πότε καταβάλλονται τα ποσά – Οι τελικοί δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν με sms ή e-mail αναφορικά με την έγκριση της αίτησής τους. Διάβασε περισσότερα εδώ.
Η Ιαπωνία θρηνεί την αναπάντεχη δολοφονία, ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη της. Μία δολοφονία που συγκλόνισε βαθύτατα τον λαό της χώρας, επαναφέροντας στη θύμηση του, τη επίθεση που δέχτηκε ο πολιτικός Ινετζίρο Ασανούμα, τον Οκτώβριο του 1960.