Ενεργειακό κόστος και άνοδος του πληθωρισμού: Ο «πονοκέφαλος» της Ευρώπης
Μία συνέντευξη της Κωνσταντίνας Κοτταρίδη στον Στέλιο Μπόλμπαση
Η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είναι Διευθύντρια του ΔΠΜΣ στη Βιοοικονομία του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοοικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εκτελεστική Διευθύντρια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας Athenian Policy Forum. Επίσης, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας European International Business Academy.
Αρχικά, παρατηρούμε ότι η ακρίβεια έχει δείξει τα δόντια της εδώ και καιρό επηρεάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης επαρκούν στον τομέα αυτό.
Κανένα μέτρο δεν είναι αρκετό και δεν νομίζω ότι ισχυρίζεται κάποιος ότι τα όποια μέτρα λύνουν το πρόβλημα. Τα όποια μέτρα, στην τρέχουσα συγκυρία, προσπαθούν να μετριάσουν το πρόβλημα και να βοηθήσουν ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και χρειάζεται παγκόσμιος συντονισμός και κυρίως ευρωπαϊκός.
ΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
Με βάση, λοιπόν, τα καινούργια αυτά δεδομένα (ενεργειακό κόστος- ακρίβεια), πιστεύετε ότι μία επιχείρηση μπορεί να παραμείνει βιώσιμη, εάν αναλογιστούμε το αυξημένο κόστος παραγωγής που διαθέτει;
Ευτυχώς για τις επιχειρήσεις, βίωσαν ένα πολύ καλό 2021 και μπόρεσαν και απέκτησαν ρευστότητα που τους βοηθάει πολύ σήμερα. Δεδομένα το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πολύ, τουλάχιστον και σε αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν μέτρα για μετριασμό του προβλήματος. Και πάλι όμως, με δεδομένο ότι το αυξανόμενο κόστος θα διατηρηθεί για πολύ καιρό ακόμη, και με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, πρέπει να εστιάσουμε ιδιαίτερα στις ΜΜΕ που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες αντιμετωπίζουν και τα σοβαρότερα προβλήματα.
Επίσης, αναφορικά και με τα παραπάνω, τελευταία γίνεται λόγος για υπέρ-κέρδη ορισμένων επιχειρήσεων. Θα λέγατε ότι αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ή ένα ευρύτερο και εκτεταμένο πρόβλημα; Κι αν έχετε την ευγενή καλοσύνη, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι μερίδιο των αυξήσεων απορροφούν οι επιχειρήσεις και τι οι καταναλωτές;
Πάντα υπήρχαν υπερκέρδη και πάντα υπάρχουν εκείνες οι “κακές” πρακτικές και για τον λόγο αυτό σημαντικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει ο ελεγκτικός μηχανισμός για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν μπορεί κανείς, εκ των προτέρων, να δώσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, γιατί διαφέρει από επιχείρηση σε επιχείρηση. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτές οι αυξήσεις, επειδή πρόκειται κυρίως για βασικά είδη, πλήττουν κυρίως τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Γι’ αυτό και τα όποια μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα. Από την άλλη, και τα μεγαλύτερα εισοδήματα πλήττονται και δυστυχώς, το ενεργειακό ζήτημα ήρθε για να μας ταλανίσει.
Οι αιτήσεις άνοιξαν!
Γίνε αρθρογράφος στο Pnyka Press!
Τώρα, αναφορικά με τις επιδοτήσεις, έγιναν και οι δηλώσεις για το Power Pass. Θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις και για το Fuel Pass. Μπορεί η λύση των επιδομάτων να εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα, εάν αναλογιστούμε κιόλας τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια της Ελλάδας;
Όπως προανέφερα, τα όποια μέτρα στοχεύουν σε μετριασμό του προβλήματος κυρίως στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όλα εξαρτώνται από την πορεία των δημοσιονομικών, επί παραδείγματι, τα πρώτα στοιχεία από τον τουρισμό είναι πολύ ενθαρρυντικά, ανώτερα των προσδοκιών, που δίνει κάποια περιθώρια ευελιξίας. Αλλά σίγουρα το φαινόμενο του πληθωρισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με επιδοματική πολιτική από μια κυβέρνηση. Το ενεργειακό ζήτημα, επαναλαμβάνω, χρήζει παγκόσμιας διαχείρισης και ευρωπαϊκής αντιμετώπισης αν θέλουμε να βγούμε από αυτό το τούνελ όσο πιο σύντομα γίνεται.
Μετά έχουμε και τον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι αυτή την στιγμή στις Ευρωπαϊκές οικονομίες και φαντάζομαι πως παραμένει ένα βασικό κριτήριο στην λήψη των αποφάσεων, καθώς κανένας δεν θέλει να μαίνεται ανεξέλεγκτα.
Ακριβώς, ο πληθωρισμός συνδέεται με το ενεργειακό πρόβλημα. Αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις συνολικά (κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο) θα έρθουμε αντιμέτωποι με επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης που ήδη τη βλέπουμε.
Τώρα, αν αναλογιστούμε κιόλας, ότι εκτός της επεκτατικής πολιτικής που ακολούθησε η Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, προχώρησε στο ταμείο ανάκαμψης κατά την περίοδο της πανδημίας, ύψους μισό τρις αν δεν κάνω λάθος, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η έκρηξη του πληθωρισμού ήταν λίγο-πολύ αναπόφευκτη ή αναμενόμενη, συμμερίζεστε εσείς το συγκεκριμένο;
Όχι, δεν έχει να κάνει με αυτό. Ο πληθωρισμός συνδέεται μακροχρόνια με τον αυξανόμενο ρυθμό αύξησης του χρήματος, εν προκειμένω ναι μεν είχαμε επεκτατική νομισματική πολιτική αλλά δεν δικαιολογεί αυτή την αύξηση του πληθωρισμού. Ο τωρινός πληθωρισμός προέρχεται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, σε συνέχεια, βέβαια, του πληθωρισμού που βιώσαμε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα παραγωγής από την πανδημία, το οποίο ήταν κάτι αναμενόμενο και θα μπορούσε να έχει εξομαλυνθεί μέχρι σήμερα.
Τέλος είδαμε ότι η αντίδραση της Ευρώπης ήταν απρόσμενα γρήγορη όσον αφορά την πανδημία, κάτι το οποίο δεν παρατηρείτε και στην ενεργειακή κρίση. Πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα δώσει μία συντονισμένη απάντηση στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ανάλογη του ταμείου ανάκαμψης για παράδειγμα;
Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα. Πιθανώς, να δώσει περιθώρια δημοσιονομικής πολιτικής στα κράτη μέλη για να διαχειριστούν το πρόβλημα. Το θέμα εδώ δεν είναι τα χρήματα ως η λύση του προβλήματος. Είναι η συντονισμένη δράση, η απόφαση για εκμετάλλευση των δικών της πόρων, η από κοινού προμήθεια ενέργειας. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε ομοψυχία και συναίνεση από όλα τα κράτη μέλη και αυτό είναι τροχοπέδη.
Κλείνοντας, η Κυρία K. Κοτταρίδη ανέφερε χαρακτηριστικά:
Το αισιόδοξο είναι ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των θεσμών αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας και των επενδυτών και αντιδρά γρήγορα στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Επίσης, τα καλά σημάδια του τουρισμού, οι αυξανόμενες ξένες επενδύσεις, η ψηφιοποίηση του κράτους που προχωρά με ταχείς ρυθμούς μας δίνουν περιθώρια ευελιξίας. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε απέναντι σε ιστορικές στιγμές στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με τόσες γεωπολιτικές και κλιματικές αλλαγές, που σίγουρα, θα δρομολογήσουν εξελίξεις και θα αναγκαστούμε, η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη, να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να τρέξουν πράγματα για ένα καλύτερο αύριο. Όσο νωρίτερα οι αποφάσεις, τόσο καλύτερα για όλους μας.
Διαβάστε περισσότερα: πληθωρισμού ενεργειακού
Ολοένα και περισσότερο, τον τελευταίο καιρό, γίνεται λόγος στη πολιτική σκηνή της χώρας για τη κατάταξη της χώρας, όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Η αρχή έγινε με την δημοσίευση την έρευνα του RSF, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση Παγκοσμίως.
Δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν – Το χρονικό
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την άνανδρη δολοφονία ενός 20χρονου φοιτητή, το όνομα του οποίου Θάνος Αξαρλιάν. Μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται και μας βασανίζει.
Τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Real με έναν τραυματία
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν μηχανισμό με τρία γκαζάκια στην είσοδο του κτιρίου που εξερράγη λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα.
Σε δύο φάσεις οι πληρωμές για το Power Pass – Πότε καταβάλλονται τα ποσά
Σε δύο φάσεις οι πληρωμές για το Power Pass – Πότε καταβάλλονται τα ποσά – Οι τελικοί δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν με sms ή e-mail αναφορικά με την έγκριση της αίτησής τους. Διάβασε περισσότερα εδώ.
Η Ιαπωνία θρηνεί την αναπάντεχη δολοφονία, ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη της. Μία δολοφονία που συγκλόνισε βαθύτατα τον λαό της χώρας, επαναφέροντας στη θύμηση του, τη επίθεση που δέχτηκε ο πολιτικός Ινετζίρο Ασανούμα, τον Οκτώβριο του 1960.
Uber: Παράνομες τακτικές και χειραγώγηση της αγοράς
Στο επίκεντρο ενός σκανδάλου βρέθηκε η Uber, μετά την έρευνα που διεξήγαγαν δημοσιογράφοι, λέγοντας ότι «παραβίασε τη νομοθεσία» και χρησιμοποίησε βίαιες μεθόδους για να επιβληθεί στην αγορά, παρά τις επιφυλάξεις πολιτικών και εταιρειών ταξί.