Η υπόσταση του βιβλίου σήμερα

Γράφει η Βίλμα Πιλάτου υπόσταση

Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πλέον κάθε είδους πληροφορία, είτε πρόκειται για έντυπο, είτε για οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, σε ψηφιακή μορφή με το πάτημα ενός κουμπιού. Παράλληλα εάν κάποιος επιθυμεί να ενημερωθεί για κάτι στην αρχική του στο Google πετάγονται, μόλις την ανοίξει, δεκάδες ειδησεογραφικά sites, ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Όσον αφορά την εξεταστική, ο φοιτητής ή η φοιτήτρια δε χρειάζεται να πάει στη βιβλιοθήκη της σχολής και να ψάξει να βρει ακαδημαϊκό σύγγραμμα. Είναι πιο εύκολο, απλά να μπει στο eclass του μαθήματος, στην ιστοσελίδα της σχολής του.

Οι άνθρωποι συνήθισαν να στρέφονται στο διαδίκτυο αφού εκείνο ήταν που τους έδινε την εύκολη λύση σχεδόν για τα πάντα, ειδικά με την  πληθώρα μορφών ψυχαγωγίας που προσέφερε. Το αποτέλεσμα ήταν οι γνήσιες μορφές ψυχαγωγίας όπως είναι η ζωγραφική, η μουσική και το διάβασμα να παραμεληθούν ή κατά κάποιο τρόπο να τροποποιηθούν, με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνονται στα σημερινά πρότυπα. Για παράδειγμα, βγήκαν διάφορες εφαρμογές με τις οποίες ο χρήστης ζωγραφίζει στην οθόνη ή παίζει πιάνο με κουμπάκια ή διαβάζει βιβλία από το Google. 

Αυτά ειδικά, τα βιβλία, είτε λογοτεχνικά, είτε εγκυκλοπαιδικά και γενικά οι έντυπες μορφές επικοινωνίας βρίσκονται σε κρίση, καθώς υπό εξαφάνιση βρίσκονται πλέον και οι άνθρωποι που θα κάτσουν να διαβάσουν ένα βιβλίο, πόσο μάλλον εκείνοι που διαβάζουν τακτικά. Παράλληλα το να αγοράσει κάποιος ένα βιβλίο, μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό είναι κοστοβόρο. Ένα νέο gadget εν ονόματι «Kindle», δημιουργήθηκε έτσι ώστε να μπορεί να φέρει στον χρήστη όσο πιο πολύ γίνεται παρόμοια εμπειρία ανάγνωσης με εκείνη ενός βιβλίου. Η συσκευή δεν έχει το λεγόμενο «μπλε φως» που έχουν οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, το οποίο κουράζει και προκαλεί βλάβες στα μάτια.

Με αυτό τον τρόπο όμως, χάνεται η μαγεία που δημιουργείται όταν διαβάζει κανείς ένα βιβλίο. Δεν το έχει στο ράφι για να στολίζει την βιβλιοθήκη του, δεν μπορεί να δει και να εμπνέεται από ένα όμορφο εξώφυλλο ούτε μπορεί να κάνει αυτό το ικανοποιητικό τσάκισμα στη σελίδα που του δείχνει μέχρι που έχει φτάσει. Πρέπει να το φορτίσει, είναι μονότονο, τα κείμενα έχουν την ίδια γραμματοσειρά και στυλ και πάνω κάτω είναι το ίδιο με ένα κινητό, ενώ ο σκοπός του βιβλίου είναι να ξεχνιέται κανείς από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.

Όπως κάθε είδους τέχνη, έτσι και η τέχνη του βιβλίου συμβάλει στην μείωση της κατάθλιψης και του άγχους. Βοηθούν το άτομο να γεμίσει παραγωγικά την ημέρα του, ενώ το  καθιστά ικανό να παίρνει μέρος σε συζητήσεις που γίνονται γύρω από σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά θέματα καθώς έχει νέες ιδέες, συνεπώς και επιχειρήματα και ανεπτυγμένο λεξιλόγιο. Η αλήθεια είναι πως είναι στενάχωρο το υπεραπλουστευμένο λεξιλόγιο που έχουμε σήμερα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο όλοι οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι να αρχίσουν να το εμπλουτίζουν. Εκτός αυτού, βομβαρδιζόμαστε συνέχεια με νέα δεδομένα και έννοιες οπότε πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε μια ετυμολογική και ερμηνευτική ανάλυση μιας άγνωστης σε μας λέξης. 

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η ύπαρξη ενός βιβλίου σε κάθε παιδικό δωμάτιο είναι απαραίτητη. Η γνωριμία με το βιβλίο γίνεται με την παραστατική ανάγνωση, την παρουσίαση εικόνων και θεατρικών παραστάσεων παράλληλα με την αφήγηση στην παιδική ηλικία και με την ανάγνωση με εύκολα γνωστικά και γλωσσικά κείμενα αργότερα. Οι παιδαγωγοί έχουν δηλώσει πως τα παιδιά που διαβάζουν έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα υπόλοιπα καθώς και εφευρετικότητα και φαντασία. Παράλληλα, θέτονται σταθερές βάσεις για μια γενιά που ίσως καταφέρει να αλλάξει λίγο το μέλλον.

Σε μια συζήτηση που είχα με μια φίλη, μου ανέφερε πως το πρώτο πράγμα που έβλεπε όταν έμπαινε στο σπίτι κάποιου ήταν αν έχει στη βιβλιοθήκη του λογοτεχνικά βιβλία. Συμφωνώ αλλά και διαφωνώ εν μέρη σε αυτό. Τα βιβλία φυσικά και δείχνουν πως το άτομο έχει μια κάποια ευαισθησία, αλλά το ίδιο μήνυμα μεταφέρεται όταν το άτομο που έχεις απέναντί σου ασχολείται με τη μουσική, τη ζωγραφική ή τη διακόσμηση. Και οι τέχνες αυτές όμως, όπως αναφέρθηκε ήδη, κινδυνεύουν. Όλα ξεκινούν από τη σκέψη, η σκέψη θέλει λόγο, ο λόγος θέλει σειρά και η σειρά θέλει χαρτί, που πλέον δυστυχώς έχει εξαφανιστεί. υπόσταση υπόσταση υπόσταση υπόσταση υπόσταση υπόσταση υπόσταση

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: υπόσταση

υπόσταση

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

Avatar photo
Βίλμα Πιλάτου

Η Βίλμα Πιλάτου είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ασχολείται με την παιδαγωγική. Ταυτόχρονα, όμως, της αρέσει και η δημοσιογραφία. Προσπαθεί να συνδέσει θέματα που αφορούν την κοινωνία και τον πολιτισμό με το χιούμορ, ενώ θέλει να προωθεί την ελεύθερη έκφραση και λόγο σε κάθε μορφή. Γι' αυτό και μερικές φορές την πιάνει ο οίστρος και γράφει ποιητικά. Μερικές φορές είναι και cringe, αλλά μέσα σε αυτόν τον σκληρό κόσμο προσπαθεί να μείνει στον δικό της που είναι λίγο πιο όμορφος.

Άρθρα: 4