Η «κατάρα» του Τιτανικού

Βρισκόμαστε εν έτι 2023, σχεδόν 110 χρόνια ύστερα από τη θλιβερή τραγωδία που κατέκλυσε τους επιβαίνοντες του διάσημου πλοίου του Τιτανικού, και άλλη μία είδηση, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το γεγονός αυτό, ήρθε να ταράξει ολόκληρη την υφήλιο.

Γράφει η Δένα Μαλλιαρού

Βρισκόμαστε εν έτι 2023, σχεδόν 110 χρόνια ύστερα από τη θλιβερή τραγωδία που κατέκλυσε τους επιβαίνοντες του διάσημου πλοίου του Τιτανικού, και άλλη μία είδηση, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το γεγονός αυτό, ήρθε να ταράξει ολόκληρη την υφήλιο. Το υποβρύχιο της εταιρείας OceanGate expeditions το οποίο ξεκίνησε ένα ταξίδι, που ίσως ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, με προορισμό την εξερεύνηση του διάσημου ναυαγίου βρίσκεται αποκομμένο από τα εγκόσμια από τη Δευτέρα 19/06/2023. Ένα επαναλαμβανόμενο παιχνίδι της μοίρας, μία ανεξήγητη τραγωδία ή η ‘’κύρωση’’ της περιέργειας που διαπνέει τη φύση του ανθρώπου;

Ιστορικό

Για να εξετάσουμε καλύτερα την τραγωδία αυτή, θα ήταν θεμιτό να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή. Ο διάσημος Τιτανικος ήταν βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο το οποίο στο παρθενικό ταξίδι του βρέθηκε αντιμέτωπο με τις κλωστές της μοίρας. Η σύγκρουσή του με ένα παγόβουνο έδωσε τέλος στη ζωή χιλιάδων επιβατών οι οποίοι ταξίδευαν με πλώρη τη Βόρεια Αμερική. Το ναυάγιο του πλοίου βρίσκεται σήμερα χωρισμένο στα δύο, στα έγκατα του πυθμένα του τρομακτικού Ωκεανού, στοιχειοθετώντας και δίνοντας έναυσμα για καλλιτεχνικές ανησυχίες  και προβληματισμούς. Ανά καιρούς μικρά υποβρύχια επισκέπτονται το βυθισμένο πλοίο, με το καταβληθέν ποσό να ξεπερνά, φυσικά, τα όρια της κοινής λογικής.

Εμπνευσμένοι λοιπόν από το γεγονός αυτό, το οποίο έχει παραμείνει ανεξίτηλο στην ιστορία της ανθρωπότητας προκαλώντας δέος σε δεκάδες ανθρώπους, πέντε θαρραλέοι άνδρες αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να τολμήσουν να δουν διά ζώσης το ναυάγιο.

Ο Χάμις Χάρντινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Action Aviation στο Ντουμπάι, εταιρείας πώλησης εμπορικών και ιδιωτικών σκαφών, ο Πολ Ανρί Ναρζολέ, πρώην Γάλλος διοικητικής στο ναυτικό,  ο εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, Στόκτον Ρας, και ένα εκ των πλουσιότερων διδύμων πατέρα-γιου από το Πακιστάν, Σαχζάντα Νταούντ και Σουλεμάν ήταν εκείνοι οι οποίοι επάνδρωσαν το ‘’καταραμένο’’ υποβρύχιο. Αφήνοντας πίσω φίλους και οικογένεια  γνώριζαν ότι έκαναν μια ‘’βουτιά στα βαθιά’’ για μία περιπέτεια από την οποία εάν επέστρεφαν, το όνομά τους θα χαρασσόταν στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, το σύμπαν δεν συνωμότησε υπέρ τους. Τα ίχνη τους χάθηκαν τη Δευτέρα 19/06/2023 και υπολογίζεται ότι πλέον το οξυγόνο τους δεν επαρκεί και ότι έχουν τραβήξει το δρόμο προς την αιωνιότητα. Μάλιστα, εντοπίστηκαν συντρίμμια πολύ κοντά στο ναυάγιο το οποίο για ακόμη μια φορά βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος  της ανθρωπότητας. Επιβεβαιώθηκε ότι το σκάφος υπέστη φθορές στο γυαλί με αποτέλεσμα τη διάλυση και τον αναπόφευκτο θάνατο και των πέντε ανθρώπων.

Η έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια

Τεράστιος σάλος έχει προκληθεί για την τραγική κατάληξη των πέντε ανδρών. Για ποιο λόγο αποφάσισαν να διεξάγουν ένα τόσο τολμηρό εγχείρημα, μία τόσο επικίνδυνη αποστολή, ξοδεύοντας τόσα χρήματα και αντικειμενικά ρισκάροντας τη ζωή τους; Τιτανικού

Οφείλουμε να εξετάσουμε και τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Καθίσταται αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η περιέργεια διαπνέει τη φύση του ανθρωπίνου είδους. Το έμφυτο αυτό χαρακτηριστικό έχει αποδειχθεί καθοριστικό για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Η πρόοδος και η ανοδική πορεία της έχει βασιστεί στο στοιχείο αυτό. Τα τότε αναπάντητα ερωτήματα δεν θα είχαν λυθεί. Οι τότε ανυπέρβλητες δυσκολίες δεν θα είχαν ξεπεραστεί. Τα τότε θεοποιημένα θαύματα δεν θα ήταν πλέον καθημερινότητα. Η περιέργεια των ανθρώπων τους έχει ωθήσει ουκ ολίγες φορές στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων και στην πρόοδο βαρύνουσας σημασίας τομέων.

Εν τούτοις υπάρχει και η αντίθετη όψη. Η περιέργεια αυτή σε κάποιες περιπτώσεις αντί να καρποφορήσει δημιουργικά, εξελίσσεται σε απληστία και ματαιοδοξία. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο άνθρωπος σε ορισμένες περιστάσεις βλέπει το δέντρο, αλλά χάνει το δάσος. Βλέπει ότι μπορεί παραπάνω και αναζητεί και επιζητεί συνεχώς όλο ένα και περισσότερα. Δεν επικεντρώνεται στη σταθερή, σταδιακή ανάπτυξη αλλά ξαφνικά επιθυμεί να κυριαρχήσει τον κόσμο, κάτι που δυστυχώς δεν είναι εφικτό. Ίσως, η ματαιοδοξία όντως να σκοτώνει.. Τιτανικού

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Ο χαμός των πέντε ατόμων σε συνδυασμό με την τραγωδία του Τιτανικού έχει διεγείρει το ενδιαφέρον εκατοντάδων χρηστών για ακόμη μία φορά. Το αποκορύφωμα και το παράδοξο μάλιστα είναι το γεγονός ότι πολλοί φανατικοί θεατές της σειράς ‘’Simpsons’’ έχουν εντοπίσει αμέτρητες ομοιότητες με επεισόδιο της εκπομπής η οποία έχει ποικίλες φορές διεγείρει την περιέργεια εκατοντάδων χρηστών. Η σειρά αυτή, υποστηρίζεται από πολλούς, έχει προβλέψει το μέλλον, τόσο στην περίπτωση του υποβρυχίου όσο στην περίπτωση του covid-19, αλλά και σε πολλά άλλα αξιοπερίεργα γεγονότα.

Αναμφίβολα, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διακωμωδήσεις δεν έχουν λείψει από χιλιάδες χρήστες. Γελοιοποιούν τόσο το γεγονός του θανάτου των ανθρώπων που εκπλήρωσαν τη ματαιοδοξία τους όσο τη συνέχιση της τραγωδίας του Τιτανικού. Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων δεν χάνει την ευκαιρία να υποδαυλίσει και να μεταλαμπαδεύσει άτοπες θεωρίες συνομωσίας συνυφασμένες με τον τιτανικό και με το τί μπορεί να συνέβη στον πυθμένα του Ωκεανό. Καθίσταται βέβαια ευλογοφανές ότι η παραπληροφόρηση εξακολουθεί να παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε όλο αυτό το φαύλο κύκλο…

Τι λες εσύ; Θα πήγαινες μια βόλτα στον Τιτανικό; Τιτανικού

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Τιτανικού

Τιτανικού

Avatar photo
Δένα Μαλλιαρού
Άρθρα: 3