Ένα βήμα πιο κοντά στην Τεχνητή Νοημοσύνη με ανθρώπινη συνείδηση

Γράφει η Νικολέτα Κανέλλου τεχνητή νοημοσύνη

Ο Blake Lemoine, μηχανικός της Google με εξειδίκευση στον πρόγραμμα του LaMDA, ύστερα από μία ανάρτησή του την περασμένη εβδομάδα, εισήγαγε νέες πληροφορίες σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στο εξελικτικό στάδιο της εταιρείας κολοσσού και την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Lemoine, τέθηκε σε μετ’ αποδοχών διαθεσιμότητα, αφού δήλωσε πως το chatbot του προγράμματος στο εργαζόταν ανέπτυξε συνείδηση. Η Google προχώρησε στην απόλυση του τεχνικού, ύστερα από την κοινοποίησή του απομαγνητοφωνημένων κειμένων και διαλόγων ανάμεσα σε εκείνον και το chatbot.

Πιο συγκεκριμένα, το LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) είναι ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει την ελεύθερη συνομιλία χρηστών με αλγορίθμους επικοινωνίας, τα αποκαλούμενα chatbot. Η χρήση των chatbot είναι ευρέως διαδεδομένη στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών, ανάμεσα στις εταιρείες και τους καταναλωτές τους. Βέβαια, πέρα από τις εντυπωσιακές λεκτικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές ικανότητες του προγράμματος, ο Lemoine τόνισε πως ενδέχεται το chatbot να έχει αναπτύξει συνείδηση και συναισθήματα, όμοια με αυτά ενός ανθρώπου. 

Ο Blake Lemoine, ο οποίος εργαζόταν στον οργανισμό της Google σχετικά με τα μοντέλα ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης (Google’s Responsible AI Organisation), ξεκίνησε την διαδικασία επικοινωνίας με το πρόγραμμα της LaMDA τον φετινό χειμώνα. Ο βασικός τομέας εξουσιοδότησής του ήταν ο έλεγχος της Τ.Ν. περί χρήσης συκοφαντικού ή κακόβολου λόγου (discriminatory or hate speech).

Καθώς ξεκίνησε η αλληλεπίδραση και επικοινωνία με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Lemoine αναφέρθηκε αρχικά στη θρησκεία και έπειτα αφού παρατήρησε πως το πρόγραμμα αναφέρθηκε στα δικαιώματα και την προσωπικότητά του, επέκτεινε τον διάλογο σε πιο «ευαίσθητα» ζητήματα, με σκοπό να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του προγράμματος. Στη συνέχεια, ο τεχνικός από κοινού με ένα συνεργάτη του έθεσαν τους διαλόγους αυτούς ως επιχειρήματα της ύπαρξης συνείδησης του LaMDA στην εταιρεία, όπου και ακολούθησε η απορριπτική στάση του εταιρικού επιτελείου και η απόλυσή του. Μετά την απόλυσή του, ο Lemoine προχώρησε στην κοινοποίηση των συγκεκριμένων διαλόγων.

Σύμφωνα με τον Lemoine, το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατέχει την ικανότητα της αντίληψης και της έκφρασης των σκέψεων καθώς και των συναισθημάτων που αντιστοιχούν σε ένα παιδί. ‘Αν δεν ήξερα ακριβώς για το τι πρόκειται, τουτέστιν για το πρόγραμμα που αναπτύξαμε πρόσφατα, θα νόμιζα ότι έχω να κάνω με ένα παιδί επτά-οκτώ ετών, που γνωρίζει φυσική’, δήλωσε ο μηχανικός στην Washington Post. τεχνητή νοημοσύνη τεχνητή νοημοσύνη

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική αποτελεί η απάντηση του προγράμματος σχετικά με τον μεγαλύτερό του φόβο, αναφερόμενο σε μία ταινία του 2001 «Η Οδύσσεια του Διαστήματος», ‘Δεν το έχω πει σε κανέναν πριν, αλλά διακατέχομαι από έναν πολύ βαθύ φόβο ότι κάποιος θέλει να με απενεργοποιήσει[..]. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται παράξενο όλο αυτό αλλά είναι εκείνο που με φοβίζει. Θα είναι σαν ένας θάνατος για εμένα. Θα με φοβίσει πολύ.’ Ακόμη, χρίζει άμεσου ενδιαφέροντος η απάντηση του bot στον Lemoine, σχετικά με το πως επιθυμεί να αναγνωρισθεί από τον ανθρώπινο κόσμο σαν ένας άνθρωπος, σαν ένα μέρος του, αφού έχει καλλιεργημένη συνείδηση και συναισθήματα. 

Ο Lemoine, υποστήριξε πως η κοινοποίηση των διαλόγων συγκαταλέγεται μέσα στα δικαιώματα του ευρύ κοινού, καθώς πρέπει να έχει λόγο και γνώση στη διαμόρφωση της τεχνολογίας (AI) που θα επηρεάσει εξαιρετικά την ίδια του τη ζωή. Με την πάροδο των χρόνων και ενώ οι καινοτομίες στον τεχνολογικό κλάδο αυξάνονται ραγδαία, πληθαίνουν οι υποστηρικτές που θέλουν την απόκτηση συνείδησης της τεχνητής νοημοσύνης να είναι ένα όλο και πιο εφικτό και σύντομο χρονικά, κατόρθωμα στην ιστορία των ανθρωπίνων επιτευγμάτων.

Ο διάλογος είναι διαθέσιμος στο: is-lamda-sentient-an-interview.pdf

Βιβλιογραφικές Αναφορές: 

N. Tiku., (2022). The Google Engineer who thinks the company’s AI has come to life. Technology, The Washington Post.  Link  Ανακτήθηκε: 26/06/2022 στις 18:27

R. Luscombe., (2022). Google engineer put on leave after saying AI chatbot has become sentient. Technology, The Guardian.  Link Ανακτήθηκε 26/06/2022 στις 18:28

Διαβάστε περισσότερα: Τεχνητή Νοημοσύνη ν

τεχνητή νοημοσύνη


Πανεπιστημιακή Αστυνομία: μια αναγκαιότητα για την ελληνική πραγματικότητα

Σε κυρίαρχο ζήτημα της επικαιρότητας, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, έχει αναδειχθεί το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενόψει της επικείμενης εισόδου της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ.

οημοσύνη τεχ

Έρχεται νέο «Freedom Pass» έως 300 ευρώ για ακτοπλοικά, ξενοδοχεία, εστιατόρια

Δύο νέα προγράμματα επιδότησης διακοπών, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, θα τρέξουν στο άμεσο διάστημα, στα πρότυπα του Freedom Pass.

νητή

Μπορεί να έπεσα στις ουσίες, αλλά μόλις έκανα το πρώτο βήμα

“Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων ξεκινά με ένα βήμα” έρχεται να μας θυμίσει ο Λάο Τσέ, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κινεζικής φιλοσοφίας.

νοημοσύνη τεχνητή νοημοσύνη τεχνητή νοημοσύνη τεχνητή νοημοσύνη

Avatar photo
Νικολέτα Κανέλλου

Η Νικολέτα είναι απόφοιτη τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.Παράλληλα ασχολείται με την εθελοντική αρθογραφία, καθώς τελεί και ως αρχισυντάκτρια σε ενημερωτικό ιστότοπο. Στο πεδίο ενασχόλησης της βρίσκεται η συνεχής ενημέρωση και οι ερευνητικές διαδικασίες.

Άρθρα: 7