Γράφει ο Χάρης Τσιαμπάζης Έβρο
Τα εργαλεία τα οποία δύναται να χρησιμοποιήσει η Τουρκία για να κορυφώσει την ένταση στο πεδίο, είναι γνωστά. Ένα από αυτά, είναι και η παράνομη εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, την οποία έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον η Τουρκία προκειμένου να υπονομεύσει την κυβέρνηση και να δοκιμάσει τις αντοχές του Ελληνικού κράτους. ΈβροΧάρης Τσιαμπάζης
Στην παρούσα συγκυρία, μια τέτοια κίνηση από πλευράς Τουρκίας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει διττό σκοπό: Αφενός να αποσυμφορήσει σε κάποιο έστω και μικρό βαθμό, κάποια από τα μεγάλα αστικά κέντρα που έχουν συσσωρευτεί προσφυγικοί πληθυσμοί και τα οποία αποτελούν σημαντικό τμήμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία.
Ένας από τους λόγους που ηττήθηκε το κόμμα του Ερντογάν (AKP), χάνοντας σχεδόν όλους τους μεγάλους Δήμους της χώρας, ήταν το ζήτημα της παρουσίας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε συνδυασμό και με την οικονομική εξαθλίωση που πλήττει τη χώρα. Αφετέρου, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού είναι ένα στοιχείο, ικανό να πλήξει την εσωτερική παγιότητα στην Ελλάδα, αλλά και μια προσπάθεια από την Άγκυρα να επαναλάβει τις κατηγορίες της, ότι η χώρα μας κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες και μετανάστες, παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Αυτό φυσικά θα πρέπει να το δει κανείς συνδυαστικά με τα άλλα γνωστά μέσα που έχει στην ατζέντα της η Τουρκία και θα τα δούμε πιθανώς να ξετυλίγονται το επικείμενο διάστημα. Από μια προσπάθεια πίεσης στα νησιά μέσω της αύξησης των προσφυγικών ροών, ώστε να πληγεί και η τουριστική σεζόν, μέχρι ως ότου δημιουργηθούν συνθήκες αμφιλογίας της ελληνικής κυριαρχίας, μέσω του γνωστού σεναρίου μεταφοράς μεταναστών σε βραχονησίδες και διαδοχικά διάσωσής τους από το τουρκικό Λιμενικό, δηλαδή μια παραλλαγή των Ιμίων.
Οτιδήποτε πάντως και να συμβεί στον Έβρο θα αντιμετωπιστεί με αστυνομικές δυνάμεις και εν συνεχεία με το Στρατό. Δεν πρόκειται να χαλαρώσει η επαγρύπνηση της χώρας στο θαλάσσιο μέτωπο, ούτε να διαταράξει ο Έβρος δυνάμεις από άλλου. Η περιοχή έχει θωρακιστεί καλύτερα απ’ ότι την προηγούμενη φορά, υπάρχει γνώση και εμπειρία για την αντιπαράσταση τέτοιων υβριδικών επιθέσεων, άρα αποκλείεται η Ελλάδα να παγιδευτεί σε μια κρίση εκεί και να πάψει να έχει τα μάτια της ανοικτά στα υπόλοιπα μέτωπα, που είναι και τα πιο απαιτητικά.
Σενάρια για αντιμετώπιση απόπειρας μαζικής εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι αυτά τα οποία επεξεργάζονται το τελευταίο διάστημα Αστυνομία και Λιμενικό . Και αυτό διότι όσο η ένταση σε ρητορικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών παραμένει, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο οι Αρχές της Τουρκίας να οργανώσουν μια μαζική μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, σε μια επανάληψη όσων συνέβησαν την άνοιξη του 2020.
Στον Έβρο οι αστυνομικές αρχές έχουν επικαιροποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ειχαν προετοιμάσει ήδη από πέρυσι, και το οποίο περιλαμβάνει τρία επίπεδα αντίδρασης, ισοδύναμα με τη μεταναστευτική πίεση κατά μήκος της συνοριογραμμής. Στο πρώτο επίπεδο, στην αστυνόμευση των συνόρων συμμετέχουν οι ένστολοι που ήδη υπηρετούν στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης κατά μήκος των συνόρων. Αυτό συμβαίνει την περίοδο που διανύουμε, οπότε και σημειώνεται αύξηση σε ποσοστό 20% της μεταναστευτικής πίεσης αναλογικά με την περίοδο πέρυσι.
Στο δεύτερο επίπεδο, ο σχεδιασμός των Ελληνικών Αρχών. προβλέπει στήριξη των αστυνομικών δυνάμεων του Εβρου με ένστολους από όμορους νομούς, όπως αυτούς της Ξάνθης και της Ροδόπης, ενώ σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης προβλέπεται να ενεργοποιηθούν αστυνομικοί από όλη τη Βόρειο Ελλάδα.
Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι το σχέδιο είναι ονομαστικοποιημένο, κάτι που σημαίνει ότι κάθε αστυνομικός γνωρίζει ακριβώς ποια είναι η αποστολή του σε περίπτωση όξυνσης της έντασης στα σύνορα.
Ο Έβρος δεν πέφτει λένε και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν βρεθεί για πάνω από τρεις μήνες στη μεθοριακή γραμμή των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Άλλωστε είναι τα ίδια πρόσωπα που και σήμερα αντιμετωπίζουν τους δουλέμπορους που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες στην προσπάθειά τους να περάσουν γρήγορα στην Ευρώπη, αλλά όχι με νόμιμο τρόπο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να καταλάβει ότι ούτε με τις υβριδικές απειλές μα ούτε και με τα πολλά λόγια λυγίζει η ανδρεία των Ελλήνων στρατιωτών. Ο ίδιος δημιουργεί μια παγίδα για την χώρα του που αργά η γρήγορα θα πέσει μέσα. Η χώρα μας δεν πρέπει να μπει στο “τρυπάκι” των προκλήσεων, όπως έπραξε και στο πρότερο παρελθόν. Έβρο
Διαβάστε Περισσότερα: Έβρο
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: μια αναγκαιότητα για την ελληνική πραγματικότητα
Σε κυρίαρχο ζήτημα της επικαιρότητας, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, έχει αναδειχθεί το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενόψει της επικείμενης εισόδου της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ.
Έρχεται νέο «Freedom Pass» έως 300 ευρώ για ακτοπλοικά, ξενοδοχεία, εστιατόρια
Δύο νέα προγράμματα επιδότησης διακοπών, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, θα τρέξουν στο άμεσο διάστημα, στα πρότυπα του Freedom Pass.
Μπορεί να έπεσα στις ουσίες, αλλά μόλις έκανα το πρώτο βήμα
“Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων ξεκινά με ένα βήμα” έρχεται να μας θυμίσει ο Λάο Τσέ, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κινεζικής φιλοσοφίας.