Έγινε όντως debate;

Ήρθε η πολυπόθητη στιγμή του debate των έξι πολιτικών αρχηγών  της τωρινής Βουλής, το οποίο έλαβε χώρα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Γράφει ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μηλιάς

Ήρθε η πολυπόθητη στιγμή του debate των έξι πολιτικών αρχηγών  της τωρινής Βουλής, το οποίο έλαβε χώρα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.  Σε αυτό συμμετείχαν και 6 δημοσιογράφοι από τα 6 κανάλια πανελλαδικής εμβέλιας (Ράνια Τσίμα – Mega, Μάρα Ζαχαρέα – Star, Γιώργος Παπαδάκης – Antenna, Σία Κοσίωνη – Skai, Παναγιώτης Στάθης – Open, Αντώνης Σρόιτερ – Alpha) και ως συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος που επέλεξε η ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς, οι οποίοι ανέλαβαν να κάνουν μια ερώτηση σε κάθε πολιτικό αρχηγό.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν για το format του debate, για τη σειρά των απαντήσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά την πρώτη ερώτηση θα απαντήσει πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης, στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας, μετά ο Ν. Ανδρουλάκης και κ.ο.κ.. Στη δεύτερη ερώτηση θα απαντήσει πρώτος ο Α. Τσίπρας, θα ακολουθήσει ο Ν. Ανδρουλάκης, οι υπόλοιποι αρχηγοί και τελευταίος ο Κ. Μητσοτάκης. Ουσιαστικά θα γίνει ροτέισον σε ερωτήσεις-απαντήσεις ώστε όλοι να είναι ίσοι χωρίς να ευνοείται κανένας τους.

Με αυτό τον τρόπο θα έχουν όλοι τον πρώτο λόγο άσχετα με την προηγούμενη εκλογική τους δύναμη και οι θεματικές ενότητες θα είναι έξι και αυτές θα είναι η Οικονομία, ανάπτυξη, απασχόληση, η Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, το Κράτος, θεσμοί, διαφάνεια, η Υγεία, Παιδεία και κοινωνικό κράτος, το Περιβάλλον και Ενέργεια και η  Νέα γενιά. Στόχος αυτής της διαμόρφωσης των θεματικών είναι να αναφερθούν όλοι οι αρχηγοί στους στόχους τους κατά τη διάρκεια της ενδεχόμενης διακυβέρνησης τους σε αυτούς τους τομείς.

Η μόνη διαφορά με τα προηγούμενα debate του 2012 και του 2015 είναι ότι προστέθηκε η θεματική Νέα Γενιά, θεματική με μεγάλο ενδιαφέρον για όλα σχεδόν τα κόμματα καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στις εκλογές οφείλεται στην άρνηση των νέων στο να ψηφίσουν. Έτσι θα γίνει μια συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σχετικά με θέματα των νέων όπως είναι η εύρεση εργασίας, τα πανεπιστήμια και άλλα θέματα που ταλανίζουν τους νέους σήμερα και τους ωθούν στην αποχή.

Αρνητική χροιά έδωσε στο debate η απόφαση των κομμάτων να μην έχουν οι 6 δημοσιογράφοι μια ελεύθερη, δικιά τους δηλαδή ερώτηση γεγονός που ίσως δείχνει την απροθυμία των κομμάτων να βγουν εκτός πλαισίου και προετοιμασίας και να βρεθούν αντιμέτωποι με μια ερώτηση η οποία θα τους δυσκολέψει και θα δημιουργήσει μια κακή εικόνα προς τους ψηφοφόρους και ιδίως τους αναποφάσιστους που αυτοί κυρίως θα διαμορφώσουν την όποια διαφορά θα προκύψει το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Η ιστορία έχει δείξει ότι ένα debate δεν λύνει το πρόβλημα αντιθέτως γεννάει περισσότερα και ούτε υπάρχει κάποιος «νικητής» του debate όπως λένε σε αντίστοιχα του εξωτερικού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δημοσιογραφικός και πολιτικός χώρος αναμένει αυτή τη διαμάχη για να δημιουργήσει νέες συζητήσεις μέχρι την ημέρα των εκλογών αλλά και ύστερα κατά τη διάρκεια της ενδεχόμενης προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης, ως προς το ποιος συμφωνούσε με ποιον αλλά και ποιοι είχαν άμεση κόντρα η οποία θα έδειχνε και την απροθυμία τους για συνεργασία.

Αυτό που είδαμε χθες το βράδυ ήταν ένας ενορχηστρωμένος ευπρεπής μονόλογος των έξι πολιτικών αρχηγών καθώς φάνηκε και από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αλλά ακόμα περισσότερο από τις απαντήσεις των αρχηγών, ότι ήταν προετοιμασμένοι, επαναλαμβάνοντας συχνά, θέσεις που έχουν αναφέρει και στο παρελθόν. Αναπτύχθηκαν οι δεσμεύσεις τους αλλά και οι διαφωνίες τους χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα κατά θεματική, βέλη τους προς τους αντιπάλους τους.

Θεματική με έντονη προεκλογική αναφορά, με μέτρα και δεσμεύσεις ήταν κυρίως η πρώτη που αφορούσε την Οικονομία, ανάπτυξη και απασχόληση, στην οποία ο κάθε αρχηγός ανάλογα την “ιδεολογική” θέση που βρισκόταν ο ίδιος και το κόμμα του, ανέφερε μέτρα τα οποία κάποια ταυτίζονταν σε ένα γενικό πλαίσιο με άλλων κομμάτων αλλά λόγω διαφορετικής διατύπωσης και επιθυμίας διαφοροποίησης, σε μια πρώτη ανάγνωση δεν γινόταν αντιληπτή αυτή η ταύτιση.

Η θεματική της εξωτερικής πολιτικής υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και ιδίως η επόμενη μέρα με την Τουρκία καθώς την Κυριακή, η γείτονος χώρα έχει εθνικές εκλογές και αυτό που ρωτήθηκαν οι αρχηγοί ήταν το ποια θα ήταν η σχέση που θα επεδίωκαν με τον Ερντογάν ή τον Κιλιτσντάρογλου καθώς και οι δύο προεκλογικά άφηναν αιχμές κατά της χώρας μας.

Στις επόμενες τρεις θεματικές δεν προέκυψε κάποιο σημαντικό συμπέρασμα ή είδηση εκτός του θέματος της Παιδείας, όπου οι περισσότεροι αρχηγοί εκτός του Κ. Μητσοτάκη συμφωνούσαν στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και όχι στα ιδιωτικά. Τέλος η τελευταία θεματική σχετικά με τη Νέα Γενιά και πως θα καταφέρουν τα κόμματα να προσελκύσουν τη νεολαία πρώτα να ψηφίσει και δεύτερον να τους ψηφίσει, η συζήτηση στράφηκε πάλι στην παιδεία και στην ελάχιστη βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια.

Ολοκληρώνοντας το “debate” των πολιτικών αρχηγών δόθηκε ένα τρίλεπτο σε κάθε αρχηγό ώστε να τοποθετηθούν συνολικά επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν προηγουμένως αλλά και να αναφερθούν και σε άλλα. Η γενική πάντως εικόνα του debate είναι αρνητική καθώς το παράπονο είναι ότι δεν δόθηκε ο δημοσιογραφικός χώρος στο να υπάρξουν ερωτήσεις εκτός προκαθορισμένου πλαισίου και ότι οι ψηφοφόροι και κυρίως οι αναποφάσιστοι έμειναν αναποφάσιστοι καθώς δεν προέκυψε κάποια νέα είδηση ή κάτι το οποίο θα μπορούσε να πείσει αυτή τη μερίδα του κόσμου.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Έγινε όντως debate;

Διαβάστε περισσότερα: debate

Avatar photo
Γεώργιος-Αλέξανδρος Μηλιάς

Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικής Ανάλυσης του ΑΠΘ

Άρθρα: 5