Νησί Χανς: Ουίσκι vs Σναπς

Η διαμάχη ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του 1970. Αφορούσε δύο κράτη, τον Καναδά και τη Δανία. Αιτία της διαμάχης στάθηκε ένα άγονο νησί που έχει έκταση μόλις 1,3 τ.χλμ. γνωστό ως νησί Χανς ή Ταρτουπαλούκ.

Γράφει η Νένα Ζέττα

Η διαμάχη ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του 1970. Αφορούσε δύο κράτη, τον Καναδά και τη Δανία. Αιτία της διαμάχης στάθηκε ένα άγονο νησί που έχει έκταση μόλις 1,3 τ. χλμ. γνωστό ως νησί Χανς ή Ταρτουπαλούκ.

Η νήσος είναι ένα από τα τρία νησιά που βρίσκονται στο κανάλι Κένεντι του Στενού Νάρες και είναι το μικρότερο σε έκταση. Τα άλλα δύο είναι το νησί Φράνκλιν και το νησί Κρόζιερ. Στο σημείο που βρίσκεται το νησί Χανς το Στενό έχει 35 χλμ. μήκος, κάτι που καθιστά το νησί στα χωρικά ύδατα του Καναδά και της Δανίας.

Το διαφιλονικούμενο έδαφος χρησιμοποιούνταν από τους ντόπιους για κυνήγι ήδη από τον 14ο αιώνα . Στις αρχές του 1970 η Δανία και ο Καναδάς συνήψαν συμφωνίες με τις οποίες η κάθε χώρα διευθέτησε τα θαλάσσια σύνορά της .Εξαίρεση αποτέλεσε το νησί Χανς. Έτσι, ξεκίνησε ανάμεσα στις δύο χώρες μια σύγκρουση που θα διαρκούσε δεκαετίες .Καθεμία ήθελε το νησί υπό την κατοχή της.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως δεν πρόκειται για μια απλή κατοχή εδάφους αλλά αυτή η κατοχή συνοδεύεται από δικαιώματα στα χωρικά ύδατα και τη διαχείριση και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου. Το Ουίσκι, λοιπόν, έκανε την πρώτη κίνηση!

Οι Καναδοί το 1984 ως ένδειξη πως το νησί τους ανήκει ,άφησαν εκεί την καναδική σημαία και ένα μπουκάλι ουίσκι. Η Δανία σήκωσε το γάντι !!! Τοποθέτησε στο νησί τη σημαία της μαζί με ένα μπουκάλι σναπς. Μάλιστα ,συνοδεύονταν από ένα μήνυμα που έγραφε : ” Καλώς ήρθατε στη Δανία ”. Αυτή ..η ανταλλαγή σημαιών και μπουκαλιών διήρκεσε πολλά χρόνια. Καμία από τις δύο χώρες δεν είχε τη διάθεση να κάνει βήματα προς διαπραγμάτευση.

Μόλις το 2021 άρχιζε να φαίνεται φως στο τούνελ. Σε ουδέτερο έδαφος στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, οι δύο χώρες δεν κατέληξαν σε συνιδιοκτησία αλλά στη διχοτόμηση του νησιού. Η Δανία κατοχύρωσε το 60% του εδάφους ενώ ο Καναδάς το 40%. Σύμφωνα με τον Κοφοέντ υπουργό εξωτερικών της Δανίας ,η συμφωνία αυτή έστελνε σαφές μήνυμα πως οι συνοριακές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με τρόπο ειρηνικό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Ουίσκι και σναπς κατάφεραν και έλυσαν τις διαφορές τους!

Πηγή: bigthing.com

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Νησί Χανς Ουίσκι

Avatar photo
Νένα Ζέττα
Άρθρα: 9