ChatGPT: Τροχοπέδη ή αρωγός της έμπνευσης;

Μια τυπική μέρα, σαν όλες τις άλλες ξημέρωνε και το ημερολόγιο έδειχνε 30/11/2022. Μια τυπική μέρα που έμελλε να αλλάξει το ρου του διαδικτυακού γίγνεσθαι και κατ’ επέκτασίν του τεχνολογικού κόσμου.

Γράφει ο Βασίλης Πανούλας ChatGPT

Μια τυπική μέρα, σαν όλες τις άλλες ξημέρωνε και το ημερολόγιο έδειχνε 30/11/2022. Μια τυπική μέρα που έμελλε να αλλάξει το ρου του διαδικτυακού γίγνεσθαι και κατ’ επέκτασίν του τεχνολογικού κόσμου. Μια τυπική μέρα που θα σηματοδοτούσε την αφετηρία για αλλαγές στην ψηφιακή μας καθημερινότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Ήταν η μέρα που το εργαστήριο OPEN AI άνοιξε το CHAT GPT για δημόσια χρήση. ChatGPT

Κατά πολλούς ήταν μια κίνηση που θα μπορούσε να συγκριθεί με το άνοιγμα του κουτιού της πανδώρας, μιας που μιλάμε για την απελευθέρωση μιας μορφής τεχνητής νοημοσύνης στο ευρύ κοινό. Για άλλους ήταν μια κίνηση σταθμός, που θα έδινε τεχνολογική δύναμη σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου θέσης και κοινωνικής τάξης. Τι πραγματικά όμως είναι το ChatGPT; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο γλωσσικής επεξεργασίας φυσικής γλώσσας το οποίο εκπαιδεύτηκε από την OPEN AI με βάση την αρχιτεκτονική GPT-3.5. Χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχει απαντήσεις σε ερωτήσεις και να διεξάγει συνομιλίες με ανθρώπους από οποιοδήποτε τεχνολογικό μέσο, κινητό η ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρακτικά για τα πάντα.

Είναι σχεδιασμένο, λοιπόν, ώστε να προσφέρει βοήθεια και εναλλακτικές σε όσους επιζητούν επίλυση προβλημάτων ή απόκτηση πληροφοριών. Μάλιστα η αλληλεπίδραση με τον εκάστοτε χρήστη βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ώστε να του προσφέρει πιο ακριβείς και στοχευμένες λύσεις ή πληροφορίες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, αναλογιζόμενοι τις ικανότητες της νέας αυτής τεχνολογίας, σπεύδουν να ανοίξουν διάλογο ζητώντας συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής, της προσωπικής υγιεινής, ακόμα και της ψυχικής τους υγείας. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει άλλωστε, αφού το σύστημα αναζητά, συγκρίνει και παραθέτει πληροφορίες μέσα από ένα εύρος εκατομμυρίων αποτελεσμάτων του ιστότοπου.

Ο ανθρωπος όμως είναι επιρρεπής στις εύκολες λύσεις. Τι γίνεται λοιπόν όταν αυτός απευθύνεται στη νέα αυτή τεχνολογία προκειμένου να παρακάμψει το δημιουργικό στάδιο και να αποκομίσει έτοιμο το αποτέλεσμα που επιθυμεί; Ήδη από τις πρώτες μέρες ζωής του ChatGPT χρήστες από κλάδους κάθε λογής τεσταραν και εν τέλει λάμβαναν αποτελέσματα με μεγάλη ακρίβεια.

Δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να παραθέσουν μερικές λέξεις κλειδιά και να αποκτήσουν έτοιμα άρθρα, γραμμένα από την τεχνητή νοημοσύνη με τέτοιο τρόπο που κανείς δεν θα ξεχώριζε αν ήταν προϊόντα ανθρώπινης πένας ή όχι. Αντίστοιχα καλλιτέχνες και μη, ήταν σε θέση σε ελάχιστα λεπτά ακολουθώντας απλά βήματα να δημιουργήσουν consept art από πίνακες, ταινίες και θέατρο, «κλέβοντας» έτσι δουλειά από άτομα στα οποία είχε ανατεθεί εξαρχής το κομμάτι της δημιουργίας αυτών consept

Εύλογα λοιπόν θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, μήπως η νέα αυτή τομή στον τεχνολογικό κόσμο αποτελεί την αρχή του τέλους για την έμπνευση, τη δημιουργία και εν τέλει το ανθρώπινο πνεύμα αυτό καθ’ αυτό; Η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσα από τον ίδιο τον ορισμό της δημιουργίας.

Η δημιουργία είναι η δράση κατά την οποία παράγεται κάτι που προηγουμένως δεν υπήρχε, κάτι καινοτόμο και η καινοτομία ως γνωστόν είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί η να οριστεί από το σύνολο της γνώσης που ήδη υπάρχει. Και εδώ ακριβώς είναι ο τομέας που χωλαίνει η τεχνητή νοημοσύνη, στην υπάρχουσα μορφή της, σε σχέση με τον ανθρώπινο νου, αφού η πρώτη μπορεί να παράγει αποτελέσματα μονάχα από ένα σύνολο υπάρχουσας και διασταυρωμένης γνώσης.

Η ανθρώπινη έμπνευση έχει ως βασικό θεμέλιο τα ψυχικά βιώματα που παλεύουν να εκφραστούν με έναν προσωπικό τρόπο. Ο ίδιος  άνθρωπος, μέσω της έμπνευσης και της δημιουργίας, εκφράζει προσωπικές αξίες και ήθος, αρχές απαραίτητες είτε για να δημιουργήσει υλικό για χάρη της τέχνης είτε της επιστήμης. Είναι σαφές λοιπόν πως ο άνθρωπος δεν αναζητά  μοτίβα δεδομένων, αλλά κρυμμένες υπαρξιακές αγωνίες και ανάγκες ώστε να εμπνευστεί, να χτίσει κάτι εκ βάθρων και εν τέλει να καινοτομήσει.

Η αυγή μιας νέας τεχνολογικής ημέρας είναι πλέον γεγονός και μαζί της φέρνει πληθώρα πλεονεκτημάτων και αρετών. Παράλληλα όμως κουβαλά και ένα άρωμα καχυποψίας και δεύτερων σκέψεων. Ο μόνος που μπορεί να ορίσει την έκβαση της είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και να δώσει θετικό ή αρνητικό πρόσημο στο ρηξικέλευθο αυτό εργαλείο. ChatGPT

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: ChatGPT

ChatGPT

Avatar photo
Βασίλης Πανούλας
Άρθρα: 4