Απόπειρες βιασμού: H πραγματικότητα μας χτυπάει την πόρτα

Η απόπειρα βιασμού είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας – ή τουλάχιστον τα περιστατικά που καταγγέλλονται έχουν αυξηθεί. Παρατηρείται, κυρίως, σε νεαρές γυναίκες, χωρίς όμως να γίνονται διακρίσεις φύλου και ηλικίας.

Γράφει η Παυλίνα Σαπαλίδου

11/2/2022: Πάτρα: Απόπειρα βιασμού 20χρονης στη μέση του δρόμου

18/2/2023: Φρίκη για 21χρονη στον Κεραμεικό – Την έριξε στο δρόμο, την έγδυσε και πήγε να τη βιάσει

25/4/2023: Τρόμος για γυναίκα στην Ερμού: Απόπειρα βιασμού στη μέση του δρόμου

Οι παραπάνω επικεφαλίδες αποτελούν μόνο τρία από τα χιλιάδες περιστατικά απόπειρας βιασμού που σημειώνονται καθημερινά στην χώρα μας.

Η απόπειρα βιασμού είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας – ή τουλάχιστον τα περιστατικά που καταγγέλλονται έχουν αυξηθεί. Παρατηρείται, κυρίως, σε νεαρές γυναίκες, χωρίς όμως να γίνονται διακρίσεις φύλου και ηλικίας.

Συγκεκριμένα, θύματα απόπειρας βιασμού είναι οι νεαρές φοιτήτριες. Ανυποψίαστα και ανυπεράσπιστα θύματα, θα έλεγε κανείς. Θύματα που προκαλούν με την προκλητική εμφάνισή τους. Θύματα που περνούν από πάρκα και στενά, από δρόμους με λιγοστό φως. Θύματα που γυρνάνε με τα πόδια το βράδυ. Θύματα που γυρνάνε με αδιάκριτους οδηγούς ταξί. Θύματα που έτυχε απλώς να μην βρίσκεσαι στη θέση τους.

Τα περιστατικά αυτά  σε πόλεις- μεγάλες και μη- που φιλοξενούν φοιτητές, είναι πολλά και καθημερινά. Κοπέλες φοβισμένες που γυρνούν το βράδυ σπίτι κρατώντας τα κλειδιά στο χέρι. Λιγοστό φως. Αυξάνονται οι παλμοί. Ένας θόρυβος που ακούστηκε από πίσω , μια σκιά που εμφανίστηκε μπροστά. Απλώς έτυχε να μην βρίσκεσαι στη θέση τους

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν σενάριο ενός βιβλίου θρίλερ, ή μιας σειράς του Netflix. Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά απηχούν στην πραγματικότητα. Το θλιβερότερο, βέβαια, όλων είναι πως το συγκεκριμένο γεγονός δεν έχει λάβει την πρέπουσα έκταση , ώστε να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί η κοινωνία, καθώς θεωρούν τις αντιδράσεις των γυναικών υπερβολικές.

Φταίει η πατριαρχία, φταίει το σύστημα, φταίει η κυβέρνηση, το σχολείο, η οικογένεια. Μήπως τελικά είναι όλοι μέρος του προβλήματος; Μήπως  είμαστε όλοι συνένοχοι σε ένα ΄’’έγκλημα’’ με θύματα – τις περισσότερες φορές- τις νεαρές κοπέλες;

Ορισμένοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ισχυριζόμενοι πως οι κινητοποιήσεις αυτές είναι υπερβολικές, όπως  υπερβολικές είναι και οι καταθέσεις των γυναικών στα τμήματα.

Ζητούμενο δεν αποτελεί να βρεθούν οι  παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα. Ζητούμενο αποτελεί να μειωθούν τα φαινόμενα απόπειρας βιασμού, ώστε να μην υφίσταται πλέον. Ακούγεται αντιφατικό να σημειώνονται απόπειρες βιασμού εν έτει 2023, σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, που πραγματοποιούνται αποστολές αστροναυτών στο διάστημα, που η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας. Τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν  ‘’προϊόν’ επινοητικότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρατηρούνται βήματα προς τα πίσω.

Επιπλέον οι απόπειρες βιασμού συνδέονται άμεσα και με τις κακοποιητικές συμπεριφορές που υφίστανται οι γυναίκες στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Τις περισσότερες φορές τα θύματα είναι οι γυναίκες.  Άλλωστε εκεί εδράζονται και οι ”θεωρίες” περί γυναικοκτονιών, που μόνο άστοχα δεν χρησιμοποιούνται. Δεν πρόκειται για θεωρίες φεμινισμού και υποβάθμισης του ανδρικού φύλου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει ως στόχο τις γυναίκες  και εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα, σε σχέση με τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αφορούν το ανδρικό φύλο.

Με αφορμή και το θέμα της έκθεσης στις πανελλαδικές εξετάσεις, κρίνεται σημαντικό να τονιστεί πως οι κακοποιητικές συμπεριφορές, οι απόπειρες βιασμού, οι γυναικοκτονίες δεν βρίσκονται σε κάποιο μακρινό παρελθόν, αλλά στο διπλανό κτίριο, διαμέρισμα, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Και φυσικά δίπλα στις γυναίκες στέκονται ομάδες που τις πιστεύουν και τις στηρίζουν.

Ομάδες υποστήριξης, φεμινιστικές ομάδες που απαρτίζονται, φυσικά, όχι μόνο από το γυναικείο  φύλο, μεταδίδοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης, υποστήριξης και προστασίας για όλους όσους υφίστανται αυτές τις καταστάσεις. Φεμινιστικές, όμως, ομάδες που στόχο δεν έχουν την υποβάθμιση του ανδρικού και την εξύψωση του γυναικείου φύλου, αλλά την ισότητα. Μια ισότητα που στόχο έχει να απαλείψει τον φόβο και την  επικινδυνότητα που βιώνουν οι νεαρές  γυναίκες.

Ωστόσο, για να επέλθει αυτή η ισότητα πρέπει να κινητοποιηθούν όχι μόνο οι αρμόδιοι φορείς και οργανισμοί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά. Να συνειδητοποιήσει ο πολίτης ότι η βία που υφίστανται οι γυναίκες είναι ένα ζήτημα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ότι οι φεμινιστικές ομάδες στόχο έχει όχι μόνο να σταθούν δίπλα σε αυτές τις γυναίκες αλλά και να τις πιστέψου και , τέλος, ότι ο όρος ”γυναικοκτονία” δεν είναι απλώς ένα  ευφυολόγημα των ‘’οργισμένων’’ γυναικών, αλλά μια πραγματικότητα που βρίσκεται δίπλα μας. 

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: βιασμού

αξία αξία αξία

Avatar photo
Παυλίνα Σαπαλίδου
Άρθρα: 3