Η στοχοποίηση της Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου και η Ακαδημαϊκή ελευθερία

Απειλές, φωνές, πανό και τραμπουκισμοί και στη μέση η ακαδημαϊκή ελευθερία που έμεινε να υπερασπίζεται η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας κα. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου.

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που καθηγητές, κοσμήτορες και πρυτάνεις έχουν πέσει θύματα στοχοποίησης από ακροαριστερές οργανώσεις μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ένα ακόμη περιστατικό σημειώθηκε πρόσφατα στην Σχολή Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου στοχοποιήθηκε από τη φοιτητική παράταξη ΣΑΦ – ΕΑΑΚ για τις αναρτήσεις της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Το αποκορύφωμα αυτής της στοχοποίησης ήρθε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου όταν μα ομάδα περίπου 20 ατόμων επιχείρησε να προπυλακίσει την κυρία Νικολαΐδου-Κυριανίδου, απαιτώντας να ανακαλέσει τα λεγόμενα της και απειλώντας της επειδή όπως ανέφεραν “δεν πρόσεξε αυτά που είπε”.

Η φοιτητική παράταξη ΣΑΦ – ΕΑΑΚ ανάρτησε ένα πανό στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ την Τετάρτη 22 Μαρτίου κατά της προέδρου του τμήματος. Με αυτό, απαιτούν την παραίτηση της καθηγήτριας, υποστηρίζοντας ότι με κοινοποίηση που έκανε στο Facebook «προχώρησε σε χυδαιολογίες που εξισώνουν το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα με τα “φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής”».

Η στοχοποίηση της Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου και η Ακαδημαϊκή ελευθερία

«Από ότι πληροφορούμαι και σήμερα βρίσκονται στη Σχολή με νέο πανό. Κραυγάζουν μόνοι τους συνθήματα κατά εμού. Ακατανόητα πράγματα, προχωρούν σε διαστρέβλωση λέξεων και αλήθειας. Ορδές που κραυγάζουν, βρίζουν και απειλούν. Τη Δευτέρα δέχθηκα επίθεση έξω από το γραφείο μου. Εχθές, επίθεση στην αίθουσα. Έπρεπε να προστατεύσω τους φοιτητές μου, η κατάσταση ήταν ένα τσακ πριν βγουν ρόπαλα», δηλώνει στην ATHENS VOICE η Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου, υπογραμμίζοντας ότι η αλήθεια είναι διαφορετική.

Όσο για την επίμαχη ανάρτηση -όπως σημειώνει- «πρόκειται για κοινοποίηση δημοσίευσης δημοσιογράφου, η οποία δεν είχε καμία αναφορά στους φοιτητές και τα πανεπιστήμια, αναφερόταν στις κινητοποιήσεις στα Τέμπη, αναφερόταν στα συνθήματα που ακούγονταν. Προσπαθούν να μην πω ελεύθερα τη γνώμη μου».

Ακαδημαϊκή ελευθερία και η στοχοποίηση της Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου

Η καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σημειώνει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των νεολαίων κομμάτων εδώ και καιρό. Κι αυτό, όπως λέει στην ATHENS VOICE, γιατί πρωτοστάτησε στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι νεολαίες κομμάτων, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου, έχουν ξεσαλώσει, με όλη αυτή τη σπέκουλα για τα Τέμπη. Αισθάνονται κράτος εν κράτει. Είναι ανεξέλεγκτοι. Δεν θα αναβάλω τα μαθήματα, ούτε θα κρυφτώ. Κάποιος πρέπει να τους δείξει ότι δεν φοβάται. Δεν θα κατευνάσω. Μου είπαν “άλλη φορά να προσέχετε τι γράφετε”. Είμαι πανεπιστημιακός δάσκαλος, έχω καθήκον να υποστηρίξω, να πρεσβεύω και να ενθαρρύνω την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αν δεν μπορούμε να διατυπώσουμε ελεύθερα την άποψή μας στο πανεπιστήμιο, τότε πού; Ακόμη κι αν έγραψα στον προσωπικό μου λογαριασμό κάτι δυσάρεστο, θα πρέπει να στοχοποιηθώ, να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα και να κινδυνεύω; Δεν θα αυτολογοκριθώ» ξεκαθαρίζει.

Η στοχοποίηση της Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου και η Ακαδημαϊκή ελευθερία

Η κ. Νικολαΐδου αναφέρει ότι τα άτομα που βρίσκονται πίσω από τη στοχοποίησή της είναι «θλιβερές μειοψηφίες. Ελάχιστα άτομα από το τμήμα, ένα ποσοστό από άλλες σχολές, αλλά και μη φοιτητές». 

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου νιώθει καλά, γιατί φοιτητές, συνάδελφοί της ακαδημαϊκοί και άνθρωποι μέσα από τα social media, έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό της. Στο πλευρό της και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, Αχιλλέας Χαλδαιάκης. Ωστόσο, δηλώνει, η μεγαλύτερη πλειοψηφία συναδέλφων της στο ΕΚΠΑ σιωπά. «Ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν έχει γράψει μία λέξη, μία πρόταση. Όχι για να υπερασπιστεί τις απόψεις μου, αλλά για όσα υφίσταμαι. Αυτό είναι ντροπή», καταλήγει. 

Λίγες ημέρες μετά, η Βάνα Νικολαΐδου είχε τοποθετηθεί για την κατάληψη στα Προπύλαια και τη Φιλοσοφική Σχολή, καθώς οι ορκωμοσίες αντί να γίνουν στον καθιερωμένο χώρο του ΕΚΠΑ έγιναν σε γειτονική αίθουσα.

«Μπροστά στην εικόνα μιας σκοτεινής και κλειδαμπαρωμένης Φιλοσοφικής, το πολύ παρήγορο είναι ότι η τελετή της ορκωμοσίας έγινε σε μια αίθουσα πλημμυρισμένη από νέους ανθρώπους, που ήρθαν συνοδευόμενοι από φίλους-συμφοιτητές και από τις πανευτυχείς οικογένειές τους. Η γιορτινή διάθεση και η αισιοδοξία που επικρατούσε έμοιαζε να βγάζει επιδεικτικά τη γλώσσα σε όσους προσπαθούν να καταλύσουν τον τρόπο ύπαρξης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δύο κοινωνίες, δύο Πανεπιστήμια. Από τη μια πλευρά, αυτοί που με έχουν, και πάλι, στοχοποιήσει με τις τωρινές προκηρύξεις τους, και, από την άλλη, οι πολλοί άλλοι στους οποίους προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω όσες γνώσεις έχω αποκτήσει. Για χάρη αυτών των πολλών, δεν θα πάψω να ελπίζω ότι μια μέρα το Πανεπιστήμιο θα φιλοξενεί πραγματικούς φοιτητές και θα αποδίδει στην κοινωνία καλούς επιστήμονες και μόνον!»

Τι υποστηρίζει η φοιτητική παράταξη που ζητά την παραίτηση της Βάνας Νικολαΐδου

Την Τετάρτη (22.3) η Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής – ΕΑΑΚ απηύθυνε ψήφισμα προς το ΔΣ του Συλλόγου για την καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου, υποστηρίζοντας ότι 

«μπροστά στις αποφάσεις του συλλόγου η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου προχώρησε σε χυδαιολογίες που εξισώνουν το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα με τα “φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής”, στοχοποιώντας ευθέως την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Πρόκειται για καθηγήτρια που πολλές φορές έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, έχει δηλώσει τη συμφωνία της με την καταπάτηση του ασύλου και την αστυνομία στα πανεπιστήμια, έχει εκφράσει πολλές φορές την πεποίθηση ότι τα πτυχία μας δεν χρειάζεται να παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ στήριξε ανοιχτά τον πρύτανη του ΑΠΘ Παπαϊωάννου που χτίζει πολιτική καριέρα ως εγκάθετος της ΝΔ για την είσοδο των ΜΑΤ-ΟΠΠΙ στο ίδρυμα».

Στο πλευρό της Βάνας Νικολαΐδου καθηγητές – «Οι φασίζουσες δυνάμεις του πανεπιστημίου την προπηλακίζουν»

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό της ακαδημαϊκού βρίσκονται πανεπιστημιακοί. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, με ανάρτησή του στο Facebook, αφού υπογραμμίζει τον ρόλο της κ. Νικολαΐδου στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει ότι «οι φασίζουσες δυνάμεις του πανεπιστημίου προπηλακίζουν την καθηγήτρια».

Συνεχίζει λέγοντας πως «η ελεύθερη έκφραση έχει πεθάνει στο ελληνικό πανεπιστήμιο προ πολλού. Τα τάγματα εφόδου τις αριστεράς την ελέγχουν πλήρως. Φοβισμένοι η αδιάφοροι καθηγητές και φοιτητές έχουν παραδώσει το πανεπιστήμιο σε φασίζουσες μειοψηφίες. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτές θα είχαν εξοστρακιστεί από το πανεπιστήμιο αλλά στη χώρα του αριστερού αναχρονισμού κυριαρχούν. Αν η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιστέκονταν, ξεσηκώνονταν κατά του φασισμού στα πανεπιστήμια τα θρασύδειλα αυτά φασιστάκια θα ήταν ανίσχυρα. Το πανεπιστήμιο δεν θα είχε την ανάγκη αστυνόμευσης ούτε την παρέμβαση του όποιου κυβερνήτη και θα δικαίωνε το αυτοδιοίκητο του. Αλλά, μούγκα στη στρούγκα…»

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02wje72EGo4ZWPMPeb5E3WYgjGU2u5eYEctxWpcDUPJRMqhYAjbvy5tGSRofbC4qp9l&id=554422519

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρης Σωτηρόπουλος θυμίζει στη δική του ανάρτηση υπέρ της καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ ότι «ήταν εκείνη που όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τις υπογραφές μας και να κινήσει τη διαδικασία για να αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ από τον Πούτιν. Οπότε νομίζω γενικώς μπορείτε να καταλάβετε και το μένος που συγκεντρώνει στο πρόσωπό της από τους λογής λογής οπαδούς της ανελευθερίας σε αυτή την χώρα» ο κ. Σωτηρόπουλος παραθέτει, δε, ολόκληρο εκείνο το «θαρραλέο άρθρο» όπως σημειώνει. 

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0D8sZMXgtuDGt4ABU5uCJDzGZfE6tdAKUY4gE4NZpZX9rSkmqnPqqafhVRv9w3F7al&id=663671273

Έκκληση από τον πρύτανη του ΕΜΠ μέσω ATHENS VOICE για τη «βία των βανδάλων»

O πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου ΠολυτεχνείουΑνδρέας Μπουντουβής, απηύθυνε έκκληση στις αρχές, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τη βία των βανδάλων». 

«Η διοίκηση του ΕΜΠ ομολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη έκφραση βαρβαρότητας που συνοδεύεται από τη βία των βανδάλων. Αυτό που κάνει είναι να αποκαθιστά στον όποιο βαθμό την αισθητική του χώρου και ειδικά του μνημείου μετά από κάθε βεβήλωση», απάντησε μόλις εχθές (22.3) σε δημοσίευμα της ATHENS VOICE για τον βανδαλισμό χώρων του ΕΜΠ ο πρύτανης Ανδρέας Μπουντουβής και συνέχισε: «Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και επιπλέον να απευθυνόμαστε στις αρχές της πολιτείας για ό,τι είναι στο τομέα της δικής της αρμοδιότητας – είναι συγκεκριμένα αυτά που εμπίπτουν σε αυτήν. Είναι ανάγκη να ορθώσουν οι νέοι μας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας, την αντίδραση τους σε αυτή την παρακμιακή κατάσταση. Χωρίς αυτήν, η ελπίδα δεν έχει έδαφος». 

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Διαβάστε περισσότερα: ηθικά ηθικά

Ματθαίος Ντούτσης
Ματθαίος Ντούτσης

Ο Ματθαίος Ντούτσης είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ο ιδρυτής του Pnyka Press καθώς και αρχισυντάκτης της πολιτικής στήλης.

Άρθρα: 15