Γράφει η Αγγελική Σουλάνη αποχή
Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε με το ένα πόδι μέσα στα εκλογικά κέντρα καθώς όλο και βαδίζουμε προς τον τερματισμό του μαραθωνίου ονόματι “Εθνικές εκλογές”. Το 2023 δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά “χρονιά της κάλπης” με τις εθνικές εκλογές να εγκαινιάζουν την περίοδο αυτή και την σκυτάλη να παίρνουν οι περιφερειακές εκλογές μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κάνουμε λόγο για τερματισμό μαραθωνίου καθώς ήδη όλες οι κομματικές παρατάξεις έχουν αφιερώσει χρόνο για την εξαγγελία των μέτρων που πρόκειται να εφαρμοσθούν. Το μόνο που απομένει είναι η συμμετοχή του λαού, με την ψήφο του, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μπορεί ο λαός να δίνει το “παρών” προς το τέλος, μα αυτή η παρουσία είναι καίρια για την εξέλιξη των γεγονότων της επόμενης ημέρας.
Είναι γνωστό παγκοσμίως πως είμαστε τυχεροί που μεγαλώσαμε και ζούμε την Ελλάδα, την χώρα της δημοκρατίας. Η χώρα μας πριν από πολλά χιλιάδες χρόνια ήταν αυτή που εδραίωσε την ελευθερία της πολιτικής γνώμης και την συμμετοχή του λαού στις διαδικασίες ανάδειξης αρχόντων ή ακόμη και σοβαρών ζητημάτων που έχρηζαν λύσης. Μπορεί να μην είχε κατοχυρωθεί ακόμη η ισότιμη πρόσβαση όλων σ αυτές τις διαδικασίες αλλά αποτέλεσαν ένα γερό θεμέλιο πάνω το οποίο χτίστηκαν όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα του κόσμου.
Όσο περνάνε τα χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο της αποχής των νέων από τις κάλπες. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν αναρτηθεί στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” στις τελευταίες εκλογές η ηλικιακή ομάδα 17-34 αποτέλεσε μόνο το 8,4% του σώματος, ποσοστό πολύ χαμηλό. Δεδομένου του ποσοστού, ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε πως τουλάχιστον ένας στους τρεις απείχε. Προχωρώντας, έρευνες τωρινές μιλάνε για 35% αποχή στις νεαρές ηλικίες, θεωρώντας πως το ποσοστό άμεσα θα αυξηθεί.
Το φαινόμενο αυτό είναι διαχρονικό. Παρά το γεγονός πως η νεολαία διακατέχεται από φιλελεύθερες ιδέες, ιδέες που πρόκειται να φανούν σημαντικές για την πορεία του πολιτεύματος, αποφασίζουν να απέχουν. Νιώθουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Η αλήθεια είναι ότι ένα άτομο στα 18 του χρόνια δεν μπορεί να έχει σφαιρική άποψη για τον πολιτικό του προσανατολισμό, εκτός κι εάν έχει πραγματοποιηθεί η προσήκουσα ενημέρωση από το περιβάλλον του ή η προσωπική έρευνα. Είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει ορθή ενημέρωση.
Πολλοί ακούνε την τετριμμένη έκφραση “εάν δεν πάρουν οι νέοι την κατάσταση στα χέρια τους, δεν θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή”. Κι όμως, έχουν δίκιο και η ίδια αλλαγή θα πρέπει να είναι η επαγρύπνηση της νεολαίας. Όταν είσαι νέος θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, να διαμορφώσεις το σωστό, να καταφέρεις να δέχονται όλοι την άποψή σου, γιατί αυτή είναι το πιο σημαντικό σου επίτευγμα να αφήσεις το στίγμα σου την πολιτική κοινωνία.
Με το να μένεις άπραγος, όλα αυτά δεν μπορούν να ωφελήσουν το σύνολο. Με την αποχή πετυχαίνεις να καλυφθεί η γνώμη σου από των άλλων που εν τέλει μπορούν με ευκολία να τις επιβάλλουν. Τι διαφορετικό έχουν οι άλλοι μπροστά σε έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος θα αφιερώσει μέρος της ζωής του σε μία κοινωνία που δεν θα έχει επιλέξει; Είμαστε οι επιλογές μας και όταν οι επιλογές μας είναι ανύπαρκτες δεν έχουμε το δικαίωμα της απαίτησης. Είναι μίζερο να ζεις σε έναν κόσμο που νομίζεις ότι η γνώμη σου δεν μετράει ή δεν αλλάζει μία τρέχουσα κατάσταση.
Σε μία απολιτίκ κοινωνία αποφασίζουν οι λίγοι για την τύχη των πολλών. Μην αφήσουμε λοιπόν τους λίγους να θεωρήσουν την άποψή μας λιγότερο σημαντική , αλλά ας πάρουμε το παιχνίδι στα χέρια μας αποδεικνύοντας την αντίληψη της ευθύνης που έχουμε ως νέοι να σκιαγραφήσουμε ένα μέλλον που θα ανήκει σε όλους. αποχή