Είναι είδος πολυτελείας οι καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά;

Διανύουμε μια από τις πιο τουριστικές περιόδους της χρονιάς για τη χώρα μας, ωστόσο τα φετινά νούμερα του τουρισμού φαίνονται χαμηλότερα από την περσινή χρονιά, γεγονός που ανησυχεί τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Γράφει η Μαίρη Μπάλλα διακοπές

Διανύουμε μια από τις πιο τουριστικές περιόδους της χρονιάς για τη χώρα μας, ωστόσο τα φετινά νούμερα του τουρισμού φαίνονται χαμηλότερα από την περσινή χρονιά, γεγονός που ανησυχεί τους επιχειρηματίες του κλάδου. Πού οφείλεται αυτό και γιατί οι τουρίστες δεν επιλέγουν πλέον τα ελληνικά νησιά για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές;

Αρχικά, ζούμε σε μια χώρα με πανέμορφη φυσική ομορφιά και καταγάλανα νερά που δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί άλλη χώρα. Η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, καθώς παρά την μικρή της έκταση παρουσιάζει σπάνια γεωμορφολογία με έντονες αντιθέσεις και πολλές περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας. Τα ελληνικά νησιά έχουν αποκτήσει αναγνωρισιμότητα σ’ όλο τον κόσμο λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς τους και έτσι καταφτάνουν στην χώρα μας κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες προκειμένου να απολαύσουν αυτή την ομορφιά. διακοπές

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε φαινόμενα εκμετάλλευσης των τουριστών διότι ενισχύεται η αντίληψη του εύκολου πλουτισμού που βασίζεται στην αισχροκέρδεια, στην εκμετάλλευση και στην αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η έλλειψη επαγγελματισμού και η χρησιμοθηρική αντιμετώπιση του τουρισμού να προσβάλλει τη χώρα μας και μακροπρόθεσμα θα βλάψει τον τουρισμό. Συγχρόνως, για τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, η συγκεκριμένη συμπεριφορά των επιχειρηματιών δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους καθώς γίνονται και οι ίδιοι αποδέκτες των παραπάνω φαινομένων,το κόστος ζωής αυξάνεται με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ειδικότερα, το φαινόμενο στα φημισμένα νησιά της χώρας μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις αφού οι τιμές στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις εστίασης είναι πολύ υψηλές με αποτέλεσμα οι τουρίστες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και να επιλέγουν διαφορετικούς οικονομικότερους προορισμούς. Κατά συνέπεια, αντίστοιχα αδύναμοι να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες τιμές είναι και οι Έλληνες τουρίστες οι οποίοι θα προτιμήσουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σ’ έναν φθηνότερο προορισμό παρά σε ένα νησί με πανάκριβα ξενοδοχεία και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Παράλληλα, περιστατικά εκμετάλλευσης παρατηρούνται ακόμα και στις παραλίες της χώρας όπου μικρές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την αμμουδιά με ξαπλώστρες και ομπρέλες και υποχρεώνουν τους λουόμενους να καταβάλουν υψηλό τίμημα προκειμένου να τους επιτραπεί η διάθεση αυτών των ομπρελών.

Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης αποκτούν ακόμα περισσότερη δύναμη, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα μειωμένα ποσοστά του τουρισμού στην χώρα μας τη φετινή σεζόν. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει η Κυβέρνηση και αντίστοιχα το Υπουργείο Τουρισμού να λάβουν δρακόντια μέτρα για την προφύλαξη των τουριστών διότι μεγάλο τμήμα των εσόδων της Ελλάδας προέρχονται από την τουριστική περίοδο.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: διακοπές

Avatar photo
Μαίρη Μπάλλα
Άρθρα: 5