Ουζμπεκιστάν: Πολύνεκρες αντιδικτατορικές διαδηλώσεις στη πόλη Nukus

Ουζμπεκιστάν: Πολύνεκρες αντιδικτατορικές διαδηλώσεις στη πόλη Nukus

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στη πόλη Nukus (Karakalpakstan Republic) του Ουζμπεκιστάν καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας θα περιορίσουν την αυτονομία της περιοχής.

Βίντεο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει στρατιώτες και αστυνομικούς να προσπαθούν να διασπάσουν το πλήθος των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της περιφερειακής διοίκησης. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου και έχουν εξελιχθεί σε μακελειό με άγνωστο αριθμό νεκρών καθημερινά.

Υπό το ισχύον Σύνταγμα της χώρας, η Δημοκρατία του Karakalpakstan αναφέρεται ως κυρίαρχη Δημοκρατία, εντός του Ουζμπεκιστάν, η οποία έχει το δικαίωμα να αποσχιστεί έπειτα από δημοψήφισμα των κατοίκων της.

Στη νέα μορφή του Συντάγματος – για το οποίο το Ουζμπεκιστάν έχει οργανώσει δημοψήφισμα τους επόμενους μήνες – δεν θα αναφέρει την ανεξαρτησία του Karakalpakstan ή το δικαίωμα σε απόσχιση.

Πριν ο Πρόεδρος Mirziyoyev ανακοινώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 2 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, και κλείσει το internet στη Nukus, διαδηλωτές δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε πλήθος 10 χιλιάδων ατόμων με, τουλάχιστον, έναν ταυτοποιημένο νεκρό.

Βίντεο της βίαιης καταστολής πλημμύρισαν το Telegram μέχρι τη στιγμή που “έπεσε” το internet στη Nukus. Οι Ουζμπέκοι χρήστες του Telegram προτρέπουν τους κατοίκους της Nukus να τραβήξουν με τα κινητά τους όσο περισσότερο υλικό μπορούν ώστε να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία των δολοφονικών μεθόδων των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της χώρας Mirziyoyev πέταξε στη Nukus εχθές ώστε να διαχειριστεί τη κατάσταση και ανακοίνωσε ότι το νέο Σύνταγμα δεν θα αφαιρεί τα δικαιώματα του Karakalpakstan. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ξένοι ηθοποιοί προσπάθησαν να επηρεάσουν το πλήθος ώστε να ανατραπεί η τοπική κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα: Ουζμπεκιστάν

Ουζμπεκιστάν: Πολύνεκρες αντιδικτατορικές διαδηλώσεις στη πόλη Nukus

Δανία: Ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγχη με 3 νεκρούς

Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε γνωστό εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης, ωθώντας τους επισκέπτες σε πανικόβλητη φυγή.

Απαγόρευση της άμβλωσης: Θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα σε κίνδυνο

Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να καθορίζει το σώμα της, και να διαμορφώνει τη ζωή της όπως εκείνη το επιθυμεί, είτε αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσει μια εγκυμοσύνη, είτε όχι.

άμβλωσης

Βίαια επεισόδια στο Σουδάν με 8 θύματα σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 8 διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά των καθεστωτικών δυνάμεων, την Πέμπτη στο Σουδάν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές

Υπόθεση Αττικό Πάρκο: Ανθρω(ποιά;)

Αδηφάγα και επηρμένη έμελλε να αποδειχθεί η «ανωτερότητα» του ανθρώπου, που κατακρημνίζει στο διάβα της κάθε αγνή μορφή χλωρίδας και πανίδας

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223