Υπόθεση Αττικό Πάρκο: Ανθρω(ποιά;)

Γράφει η Ιωάννα Τσαγιούπη Αττικό Πάρκο

Φιλοσοφικά έργα και επιστημονικά διδάγματα μνημονεύουν την «ανωτερότητα» του ανθρώπινου γένους, έναντι των λοιπών ζωντανών οργανισμών, λόγω της ιδιότητας του ανθρώπου ως έλλογου όντος. Όν εφοδιασμένο με λόγο και λογική λοιπόν, ο άνθρωπος, κατόρθωσε να δημιουργήσει υλικοτεχνικό και πνευματικό πολιτισμό, δαμάζοντας τη φύση.

 Αρχικος σκοπός του: Η συντήρηση και η πρόοδος.

 Η κατάληξη του; Η μανία μεγιστοποίησης της κερδοφορίας.

       Αδηφάγα και επηρμένη έμελλε να αποδειχθεί η «ανωτερότητα» του ανθρώπου, που κατακρημνίζει στο διάβα της κάθε αγνή μορφή χλωρίδας και πανίδας. Αυτή η κάλπικη εκδοχή της ανθρώπινης υπεροχής αποδίδεται και επιστημονικά με τον όρο «Σπισισμός» (“speciesism”). Ο Σπισισμός, ή αλλιώς «Ειδισμός» απαντά στη διάκριση μεταξύ των διαφορετικών ζωικών ειδών, η οποία επιφέρει την εκμετάλλευση του ενός είδους απ’το άλλο. 

       Με άλλες λέξεις, πρόκειται για την ωφελιμιστική στάση του ανθρώπου απέναντι στα λοιπά έμβια όντα, τα οποία και αντιμετωπίζει ως όντα «δεύτερης κατηγορίας». Πλάσματα «κατώτερου Θεού» που διαβιούν και αναπαράγονται για να υπηρετούν τα ταπεινά ένστικτα του δαμαστή τους. Έμβια όντα που θυσιάζονται δίχως έλεος, στο βωμό του κέρδους του «κυρίαρχου» τους, υφιστάμενα κάθε λογής βιαιότητα. Ψυχές που χάνονται, δίχως σθένος εναντίωσης μα και εκδίκησης, απέναντι στο «δήμιο» τους. 

      Ξανά στο ελληνικό προσκήνιο η αδίστακτη κακοποίηση των ζώων, με το περιστατικό θανάτωσης ενός χιμπατζή από τις αρχές του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, στην προσπάθεια του να δραπετεύσει από τον χώρο. Συγκλονισμένη η ελληνική κοινωνία κρίνει και κατακρίνει την απάνθρωπη ενέργεια εκ μέρους του έως πρότινος, αγαπημένου προορισμού ψυχαγωγίας. 

      Μα, κατακριτέα δεν είναι η απανθρωπιά μόνον όταν απροκάλυπτα φανερώσει το πρόσωπο της, αλλά καθόσον το κρατά καλά κρυμμένο. Όσον με όμορφα περιτυλίγματα, χρώματα και προσφιλείς, στον άνθρωπο, εικόνες προσπαθεί να «εξαγνίσει» το κακό της. Όσον με ευφημισμούς και χαρούμενους ήχους, πουλά στο κοινό μια «φυλακή ψυχών» ως πάρκο ευχαρίστησης και ψυχαγωγίας.

      Μοιραίος ο θάνατος του χιμπατζή που τόλμησε να ζήσει όπως ορίζει η φύση του. Μοιραία και η κατάληξη κάθε όντος που επιλέγεται από τον άνθρωπο ως αντικείμενο εξυπηρέτησης συμφερόντων.

     Ποσό κοστολογείται μια ζωή; Ποια τιμή είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει την αξία εκατοντάδων ψυχών που αναπτύσσονται παρά φύσιν ; Μέγιστη αποτυχία του είδους μας αυτή η έπαρση. Έπαρση που δε περιορίζεται ενδόμυχα, αλλά αποκτά μορφή και επιβάλλεται στον ασθενέστερο. Αδικαιολόγητη αλαζονεία που διαιωνίζει το «Δίκαιο της Πυγμής» έναντι αθώων πλασμάτων, που δικαιούνται εξ ορισμού ίση μεταχείριση με τον άνθρωπο. Εγωκεντρισμός που δείχνει το «ποιόν» μας και αγνοεί πως η αγκαλιά της Μητέρας-Φύσης είναι η ίδια για κάθε της γέννημα και θρέμμα.

Διαβάστε περισσότερα: Αττικό Πάρκο

Αττικό Πάρκο

Γιατί η ψήφος σου μετράει – Υπόθεση Κορκονέα

Κοινώς, “είμαι καλό παιδί κυρίες και κύριοι ένορκοι, αφήστε με ελεύθερο” και αυτοί τον άφησαν.

Αττικό Πάρκο Αττικό Πάρκο Αττικό Πάρκο Αττικό Πάρκο

Κίνα -Ταϊβάν: Η επερχόμενη σύγκρουση

Οι δύο πλευρές μετρούν χρόνια εντάσεων αφού η Ταϊβάν θέλει να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θέλει τον πλήρη έλεγχο της.

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F35

Υπεγράφη πριν από λίγη ώρα το επίσημο αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Avatar photo
Ιωάννα Τσαγιούπη

Η Ιωάννα Τσαγιούπη, γεννημένη στην Αθήνα, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Έχει ασχοληθεί ενεργά με προγράμματα ρητορικού λόγου και επιχειρηματολογίας, εθελοντικές δράσεις, ενώ υπήρξε και έφηβη Βουλευτής στην ΚΔ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Είναι λάτρης της τέχνης με ιδιαίτερη συμπάθεια στη λογοτεχνία και τον χορό, με τον οποίο ασχολείται και ερασιτεχνικά.
Συντονίστρια - Email: tsagioupi@pnykapress.gr

Άρθρα: 6