Capital Controls και το Δημοψήφισμα του 2015 – Το χρονικό

Γράφει ο Βασίλης Γιαβής – Capital Controls και το Δημοψήφισμα του 2015 – Το χρονικό

  Μιας και διανύουμε την επέτειο των δύσκολων μερών του 2015 για την Ελλάδα, θεώρησα  πως είναι αρκετά σημαντικό να γίνει μια ορθή αναδρομή των γεγονότων της τότε περιόδου, από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο 2015 μέχρι και την ανακοίνωση δημοψηφίσματος από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 καρπώθηκε ότι είχε σπείρει τον προηγούμενο καιρό, την κατάληψη της κυβερνητικής θέσης μέσα από τη δημιουργία ενός τοξικού και διχαστικού κλίματος και την υπόσχεση μη ρεαλιστικών προτάσεων περικυκλωμένες από το πέπλο του λαικισμού. Από τη 1η μέρα διακυβέρνησής, σε συνέχεια των προεκλογικών δημοσίων δηλώσεων των στελεχών του, πως να ξεχάσουμε άλλωστε το γνωστό ‘’Εμείς θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν’’, στάλθηκε το μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη, ότι το τοπίο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα άρχισε να θολώνει.

  Η επιλογή του Γιάννη Βαρουφάκη για τη καίρια θέση του υπουργού Οικονομικών μόνο καταστροφική αποδείχτηκε, καθώς αποτέλεσε ένα πρόσωπο, μαύρο πανί ιδιαίτερα στους κύκλους των Ευρωπαικών θεσμών. Η εξτρεμιστική αλλά κυρίως εκβιαστική πολιτική που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση, τάραξε τα νερά της ελληνικής οικονομίας, μιας οικονομίας που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να φτάσει κοντά στο στόχο της απεμπλοκής της από τα δημοσιονομικά προγράμματα. Δυστυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας φουσκώνοντας τα μυαλά των Ελλήνων, πέταξε αυτή την ευκαιρία στο κάλαθο των αχρήστων.

  Στην αρχή του 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήδη άρχισαν τα πρώτα αρνητικά γεγονότα. Άνευ προγράμματος και  διαπραγματεύσεις του Γιάννη Βαρουφάκη με τους θεσμούς, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για να μη μείνει η χώρα χωρίς πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Αξιοσημείωτο γεγονός του μήνα αυτού είναι ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να  παρέχει φθηνό δανεισμό στις ελληνικές τράπεζες μέσω του waiver, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να στραφεί στη παροχή ρευστότητας κάτω από ακριβούς όρους μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

  Φτάνουμε στις 20/02/2015, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε μια προσωρινή συμφωνία με τους θεσμούς, ώστε να εξασφαλίσει κυρίως τη μη διακοπή της ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας και μια επέκταση στο δανεισμό μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2015.  Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, μόνο όμως που παράλληλα η χρηματοπιστωτική εικόνα της χώρας δυσχέραινε όλο και περισσότερο, με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες να μειώνονται σημαντικά.

  Ιούνιος 2015, φτάνοντας στο τελεσίγραφο από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, λίγο πριν την αξιόλογηση για συνέχιση ή μη της δανειακής σύμβασης. Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε με τη πλάτη στο τοίχο, οδηγώντας τον στην απόφαση για διακήρυξη δημοψηφίσματος για τις 05/07/2015 για την έγκριση του σχεδίου που είχαν ρίξει στο τραπέζι οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, το οποίο περιλάμβανε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη φορολογική διαχείριση.

  Την ίδια νύχτα, εκατομμύρια πολίτες  έτρεξαν στις τράπεζες ώστε να προμηθευτούν ρευστό, βλέποντας την αναταραχή που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας ως μια εγγύηση ανασφάλειας για τα χρήματά τους. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι εικόνες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,της ίδιας της κυβέρνησης, να σχηματίζουν ουρές στα ATM της βουλής.

  Σε αυτο το δυπρόσιτο μονοπάτι που μας έβαλε η κυβέρνηση, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφάσισαν να διακόψουν τη ρευστότητα των 20 δις μέσω του μηχανισμού ELA και τα capital controls να παίρνουν σάρκα και οστά, με τους πολίτες της χώρας να έχουν τη δυνατότητα για ανάληψη ημερησίως ποσών εώς 60€. Χαρακτηριστική απεικόνιση της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 1δις περίπου ήδη μόνο το 1ο Σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και τις τελευταίες μέρες πριν την έναρξη του ελέγχου των τραπεζικών κεφαλαίων. 

  Η όποια εμπιστοσύνη και να υπήρχε σε αυτή τη κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό, κλονίστηκε από την αβεβαιότητα και το αίσθημα αστάθειας που κυρίευσε την ελληνική οικονομία. Το δίλημα για το δημοψήφισμα, περιλάμβανε και  κρυφά συμπεράσματα, όπως ότι στο σενάριο επικράτησης του ΟΧΙ, η Ελλάδα θα ήταν με το 1,5 πόδι εκτός του ευρώ, μια κατάσταση που θα έφερνε τραγικές συνέπεις για χώρα μας. 05/07/2015 – Το ΟΧΙ επικράτησε συντριπτικά με ποσοστό 62%.

  Ο ελληνικός λαός αγανακτισμένος από τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων χρόνων, πίστεψε πως με το ΟΧΙ θα είχε το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, όπως διατυμπάνιζαν τα στελέχη της κυβέρνησης. Τα πράγματα όμως τραβούσαν προς διαφορετική κατεύθυνση. Μέσω του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση βρέθηκε σε  πιεστική θέση καθώς έπρεπε μέσα σε 48 ώρες να προκύψει συμφωνία με τους θεσμούς, κάτι το οποίο μας οδήγησε κακήν-κακώς στο 3ο μνημόνιο στις 13/07/2015. Νέα αχρείαστα μέτρα, δυσοίωνο κλίμα μετά τους λανθασμένους χειρισμούς , και κυρίως η έλλειψη εμπιστοσύνης των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

  Η ιδεολογική τους επανάσταση στις πλάτες των Ελλήνων, αποδείχτηκε μοιραία για την ελληνική οικονομία, αλλά εκδηλώθηκε σε τολμηρές και άστοχες κυβερνητικές κινήσεις και σε άλλα θέματα π.χ. Συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίες δεν θα αναλυθούν σε αυτό το κείμενο.

  Αυτή η εφιαλτική περίοδος, από τη καλλιέργεια του αντάρτικου από τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η χώρα βρισκόταν κοντά στο τερματισμό των συνεχόμενων μέτρων και μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας που βρισκόταν μετά από ένα παρατεταμένο τέλμα σε μια αισιόδοξη ρότα βάση των δεικτών των ευρωπαϊκών θεσμών, μέχρι την επιβολή των capital controls και τη διενέργεια ενός αχρείαστου δημοψηφίσματος, που στο μόνο που συνέφερε ήταν στη κοινωνική πόλωση, έμεινε χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων.

  Προφανώς το κακό στην όλη υπόθεση δεν ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκε στις απαιτήσεις των θεσμών, αλλά το ότι δεν ζύγισαν τα δεδομένα από την αρχή της προσπάθειάς τους να αναλάβουν την εξουσία και ενέργησαν σύμφωνα με το δήθεν επαναστατικό πλαίσιο τους χωρίς ρεαλισμό και ορθολογικές πολιτικές που να συμβαδίζουν με την ελληνική πραγματικότητα, αλλά πατώντας σε τακτικές λαικισμού, οδηγώντας τη χώρα σε οπισθοδρόμηση.

Διαβάστε περισσότερα:

Capital Controls και το Δημοψήφισμα του 2015 - Το χρονικό

Δανία: Ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγχη με 3 νεκρούς

Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε γνωστό εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης, ωθώντας τους επισκέπτες σε πανικόβλητη φυγή.

Απαγόρευση της άμβλωσης: Θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα σε κίνδυνο

Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να καθορίζει το σώμα της, και να διαμορφώνει τη ζωή της όπως εκείνη το επιθυμεί, είτε αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσει μια εγκυμοσύνη, είτε όχι.

άμβλωσης

Βίαια επεισόδια στο Σουδάν με 8 θύματα σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 8 διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά των καθεστωτικών δυνάμεων, την Πέμπτη στο Σουδάν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές

Σουδάν

Υπόθεση Αττικό Πάρκο: Ανθρω(ποιά;)

Αδηφάγα και επηρμένη έμελλε να αποδειχθεί η «ανωτερότητα» του ανθρώπου, που κατακρημνίζει στο διάβα της κάθε αγνή μορφή χλωρίδας και πανίδας

Capital Controls Δημοψήφισμα Capital Controls Δημοψήφισμα Capital Controls Δημοψήφισμα

Avatar photo
Βασίλης Γιαβής
Άρθρα: 7