Έρχεται κατάργηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής από τη κυβέρνηση – Μέτρα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ


Έρχεται κατάργηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής από τη κυβέρνηση – έρχονται μέτρα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Το τέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει και την επέκταση στην επιδότηση των τιμολογίων, μια ακόμα κίνηση για στήριξη των νοικοκυριών με όλους τους δυνατούς τρόπους. Το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην χονδρική παραμένει πάντα στο τραπέζι.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε στα προαναφερθέντα μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους υπουργούς του, σταθμίζοντας πάντα τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και, πολύ περισσότερο, της ακρίβειας.

Η εξειδίκευση των μέτρων που θα ανακοινώσει κωδικοποιημένα την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνει την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ενέργειας Kώστα Σκρέκα.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης προανήγγειλε μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο κ. Πατέλης ανάρτησε μία φωτογραφία με ένα ψαλίδι και έγραψε: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν οι λογαριασμοί στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού, λίγο πριν δηλαδή αρχίσει η φρενήρης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Τον Αύγουστο του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου είχε μια διακύμανση 25€-28€/MwH. Σήμερα βρίσκεται στα 105€, σχεδόν δηλαδή τετραπλάσια.

Η κυβερνητική παρέμβαση θα αποτελείται από δύο συστατικά. Το πρώτο θα αφορά το πλαφόν στην χονδρική τιμή και το δεύτερο επιδοτήσεις στη λιανική. O χρονικός ορίζοντας σε πρώτη φάση θα είναι 6 μήνες, από τον Ιούνιο δηλαδή έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί με αναδρομικότητα και θα εφαρμοστεί τουλάχιστον έως το πρώτο εξάμηνο του 2023. ρήτρα αναπροσαρμογής

Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια, για όλους και όχι μόνο για τις μικρές καταναλώσεις των 300Kw/μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά και δευτερεύουσες κατοικίες κι εξοχικά σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα επιδοτήσεων που εφαρμόζεται μόνο στην πρώτη κατοικία. Φυσικά θα αφορά και τις επιχειρήσεις. ρήτρα αναπροσαρμογής

Τα κονδύλια που θα απαιτηθούν ανέρχονται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το εξάμηνο και θα προέλθουν από Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας. ρήτρα αναπροσαρμογής ρήτρα αναπροσαρμογής

Διαβάστε περισσότερα:

ρήτρα αναπροσαρμογής

Συνέντευξη Ζελένσκι στην ΕΡΤ: «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία» 

Η δημόσια τηλεόραση φιλοξένησε την αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 3,5%  παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τι πραγματικά συμβαίνει στη Σανγκάη

Παρακολουθώ έντρομη όλα όσα συμβαίνουν στη Σανγκάη τις τελευταίες ημέρες και ένιωσα μία έντονη ανάγκη να αναφερθώ στο χάος που έχει προκαλέσει η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. 

Πολλάκις…τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παύλος Πολάκης αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο πολιτικού, κατά τη γνώμη μου με αρνητικό πρόσημο.

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223