Υπόθεση Marfin: 12 χρόνια μετά το έγκλημα

Το ημερολόγιο δείχνει 5 Μαΐου του 2010 και ενώ στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται πορεία κατά των μέτρων λιτότητας, 3 υπάλληλοι της τράπεζας Marfin – Egnatia στο υποκατάστημα της Σταδίου, πέφτουν θύματα της τυφλής ιδεολογικής βίας.

Η σημερινή μέρα φέρνει στη θύμηση μας μία τραγική ανάμνηση και προκαλεί, σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, βαθύτατη θλίψη.

Πριν 12 χρόνια, στις 5 Μαΐου του 2010, μία ανείπωτη τραγωδία συγκλόνισε την Ελλάδα, μία τραγωδία που έλαβε χώρα στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, στο κέντρο της Αθήνας και στοίχησε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Τα ονόματα τους: Επαμεινώνδας Τσάκαλης, Παρασκευή Ζούλια, Αγγελική Παπαθανασοπούλου και ένα αγέννητο παιδί.

«Το αγέννητο παιδί της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου θα ήταν σήμερα 12 χρονών. Θα πήγαινε Γυμνάσιο, θα διάβαζε, θα έπαιζε» γράφει σήμερα σε ανάρτησή του για τη «μαύρη» επέτειο της τραγωδίας που σημειώθηκε στην τράπεζα Marfin στη Σταδίου, στις 5 Μαΐου του 2010, ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Τη περίοδο εκείνη, η Αθήνα βρισκόταν σε διαρκή και έντονη αναστάτωση εξαιτίας των διαδηλώσεων, πρόσχημα των οποίων απετέλεσε η τότε επικείμενη ψήφιση του Α’ Μνημονίου. Όλα ξεκίνησαν στις 14.00 το μεσημέρι, όταν εμπρηστικές επιθέσεις κουκουλοφόρων κατέκλυσαν το κέντρο. «Καταιγίδα» μολότοφ ακολούθησε, έχοντας στο στόχαστρο το βιβλιοπωλείο Ιανός και το υποκατάστημα της τράπεζας Marfin. Εκείνη τη στιγμή, περίπου 30 εργαζόμενοι βρίσκονταν εντός του κτιρίου.

Μέσα σε λίγα λεπτά, το κλειδωμένο κτίριο «τύλιξε» μία αέναη φωτιά, που είχε ως απόρροια την ανάπτυξη τοξικών αναθυμιάσεων και καπνών. Το κλίμα ήταν ασφυκτικό. Τέσσερις εργαζόμενοι βγήκαν πανικόβλητοι στα μικρά μπαλκόνια του κτιρίου, στην προσπάθεια τους να σώσουν τις ζωές τους. Η πλειονότητα των εργαζομένων κατάφερε να εξέλθει από το κτίριο, ενώ τρία ήταν τα άτομα που διασώθηκαν με την βοήθεια της πυροσβεστικής, η οποία κατέφθασε στο υποκατάστημα, ύστερα από κάποια ώρα. Η παρεμπόδιση της άμεσης πρόσβασης του σώματος στην Marfin, οφειλόταν στο γεγονός ότι οι κουκουλοφόροι τους απέτρεψαν την είσοδο στο σημείο, ενώ δεν δίσταζαν να φωνάζουν στα θύματα, μαζί με τους διαδηλωτές, «να καείτε».

Οι αυτουργοί του εμπρησμού, εκείνοι που, με τη ρίψη των μολότοφ, προκάλεσαν τον ασφυκτικό θάνατο της εγκυμονούσας Αγγελικής, του Επαμεινώνδα και της Παρασκευής, δεν έχουν βρεθεί έως και σήμερα, παρά την προσπάθεια που κατεβλήθη, σε δικαστικό επίπεδο, για την αναζήτηση τους. Μία σπίθα ελπίδας δόθηκε στις οικογένειες των θυμάτων, όταν ένα χρόνο μετά τη τραγωδία, μία ανώνυμη επιστολή έφθασε στα χέρια της αστυνομίας. Η επιστολή αυτή κατονόμαζε αναλυτικά τα προσωπικά στοιχεία τριών ανθρώπων για τα γεγονότα που συνέβησαν τον Μάιο του 2010.

Ακολούθησε η παραπομπή δύο ανδρών, του Θεόδωρου Σίψα και του Παύλου Αντρέεβ, σε δίκη. Στον πρώτο αποδόθηκε η κατηγορία «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν απόπειρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Στη δήλωση του στο δικαστήριο ανέφερε ότι «πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για ένα έγκλημα που δεν έχω κάνει και, μάλιστα, τόσο βαρύ». O Παύλος Αντρέεβ, από τη πλευρά του, δήλωσε ότι εύχεται να βρεθούν οι ένοχοι για τον εμπρησμό. Τον Οκτώβριο του 2016, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση των δύο κατηγορούμενων. Κατηγορίες, επίσης, αποδόθηκαν και σε στελέχη της τράπεζας Marfin, τα οποία καταδικάστηκαν για τις σωματικές βλάβες 21 υπαλλήλων, για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού και για τον φόνο εξ’ αμελείας των τριών εργαζομένων.

Ο φάκελος της υπόθεσης είχε κλείσει οριστικά μετά την αθώωση του Παύλου Αντρέεβ και του Θεόδωρου Σίψα για να ανοίξει πάλι το 2021. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Αστυνομία υποστήριξαν ότι η διεξαγωγή νέων ερευνών θα οδηγήσει τόσο στην ταυτοποίηση των δραστών, όσο και στην επεξεργασία και την αναζήτηση νέου υλικού.

Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, οι σκέψεις μας βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, δίπλα σε εκείνους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και βιώνουν την απώλεια, μέσα σε μια διάχυτη σιωπή. Και αυτό γιατί κανείς δεν διαδηλώνει εις μνήμην της εγκυμονούσας Αγγελικής, του Επαμεινώνδα και της Παρασκευής. Ωστόσο, εμείς δεν ξεχνάμε. Σεβόμαστε και τιμούμε κάθε χρόνο τους νεκρούς της Marfin, ελπίζοντας να αποδοθεί σύντομα δικαίωση και οι δράστες να πάψουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Διαβάστε περισσότερα:

marfin

Έρχεται κατάργηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής από τη κυβέρνηση

Έρχεται κατάργηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής από τη κυβέρνηση – έρχονται μέτρα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ

ρήτρα αναπροσαρμογής

Συνέντευξη Ζελένσκι στην ΕΡΤ: «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία» 

Η δημόσια τηλεόραση φιλοξένησε την αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Η ένσταση στο Ελληνικό Αστικό Δίκαιο

Στη σύγχρονη νομική πραγματικότητα το Αστικό Δίκαιο διακρίνεται σε ουσιαστικό και δικονομικό.

Υπόθεση Marfin: 12 χρόνια μετά το έγκλημα

SM(aTaRz7cYLK04NYK@db0xJ

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223