Source: The Cord by Lena Yang

Η δύναμη του διαδικτυακού ακτιβισμού

Γράφει η Ματίνα Οικονομοπούλου δύναμη

Αυτή η εναλλακτική μορφή ενημέρωσης και έκφρασης που προσφέρεται μέσα από το διαδίκτυο συνιστά αναμφίβολα ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων. Τα ψηφιακά μέσα ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών στο δημόσιο διάλογο, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα παραδοσιακά μέσα που θεωρείται ότι τείνουν στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS

Τις τελευταίες δεκαετίες αυτός ο αχανής κόσμος των social media και του διαδικτύου γενικότερα, έχει επεκταθεί με γοργούς ρυθμούς προσδίδοντας έναν καινούργιο ρόλο στους πολίτες, οι οποίοι συμβάλλουν στο διαμοιρασμού των ειδήσεων. Πρόκειται για ένα περιβάλλον εντός του οποίου οι χρήστες παρεμβαίνουν σε σωρεία κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων που αναδύονται έντονα τα τελευταία χρόνια. 

Καθημερινά, δημοσιεύεται τεράστιος όγκος πληροφοριών που μεταδίδονται παντού μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Οι άνθρωποι λοιπόν, έρχονται σε άμεση επαφή με τα σύγχρονα προβλήματα που αναφύονται και έχουν ταυτόχρονα την ευκαιρία να αποτελούν και εκείνοι οι ίδιοι την είδηση, όχι μόνο να την αναπαράγουν. Μιλάμε για έναν οιονεί δημόσιο χώρο που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας. Ειδικότερα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19 η χρήση του διαδικτύου εκτινάχθηκε στα ύψη. δύναμη

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του διαδικτύου πέρα από την εύκολη πρόσβαση είναι και η αμεσότητα. Όταν συνδέεσαι στο internet η είδηση εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή μπροστά στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή. Αυτή η ατέρμονη λοιπόν, διάδοση των πληροφοριών μετατρέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ένα εικονικό χώρο συνάντησης με κυρία χαρακτηριστικά τον ελεύθερο διάλογο και τη διατύπωση αντίθετων απόψεων. 

Εκεί βρίσκει το κατάλληλο έδαφος να αναπτυχθεί και ο διαδικτυακός ακτιβισμός. Σήμερα, η κοινή γνώμη αποκτά τη δίκη της φωνή στα σύγχρονα ΜΜΕ και μέσα από τη διαδραστικότητα συνεισφέρει ενεργά στην ιεράρχηση των κοινωνικών ζητημάτων. Τον τελευταίο καιρό, είμαστε παρατηρητές μιας πληθώρας καταγγελιών που αφορούν κυρίως την κακοποίηση, τη σεξουαλική βία, την έκφυλη ανισότητα και τις γυναικοκτονίες. δύναμη

Σε πολλές περιπτώσεις, τέτοιες θεμελιώδεις παραβιάσεις, χωρίς τη συνδρομή των πολιτών στα social media, θα παρέμεναν στην αφάνεια και δεν θα έρχονταν στην επικαιρότητα. Η δύναμη αυτών των μέσων είναι τέτοια που όχι μόνο παρακινεί περισσότερους ανθρώπους να μιλήσουν για επιθέσεις που έχουν δεχθεί αλλά, είναι ικανή να αλλάξει ακόμα και την πολιτική ατζέντα. 

Παραδοσιακά, οι πολίτες συνηθίζεται να βγαίνουν στο δρόμους και να διαμαρτύρονται για τα κοινωνικά, οικονομικά ή/και πολιτικά θέματα που τους απασχολούν και να διεκδικούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συσπειρώνουν και κινητοποιούν γοργά τους ανθρώπους, δίχως τη βοήθεια ισχυρών παραγόντων ή οργανισμών. Επιπλέον, ας μην παραλείπουμε ένα ακόμη γνώρισμα του διαδικτύου που είναι η ανωνυμία που συμβάλλει στο να μιλήσουν πιο εύκολα οι παθόντες και να μοιραστούν τα βιώματά τους.  δύναμη

 Ο διαδικτυακός ακτιβισμός άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης και συνέβαλλε στο να πάψουν να ισχύουν παγιωμένα κοινωνικά στερεότυπα. Φυσικά, ο κόσμος δεν αλλάζει έτσι εύκολα. Χρειάζεται προσπάθεια και θέληση. Αυτού του είδους ο ακτιβισμός είναι μια τέτοια προσπάθεια που βοηθά να σπάσει η σιωπή και να εξελιχθούν οι κοινωνικές δομές. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στο να εξαλειφθούν τυχόν αισθήματα ενοχής των θυμάτων. Τώρα, κυριαρχεί η κατανόηση και η στήριξη αυτών, διότι τα social media έφεραν κοντά ανθρώπους με παρόμοιες ιστορίες. δύναμη

Αποτελούν λοιπόν, έναν μοχλό πίεσης στην πολιτεία, εξαναγκάζοντας την να ασχοληθεί με θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μέσα στις πλατφόρμες. Παράλληλα, ενισχύουν τα κοινωνικά κινήματα και ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με προσωπικότητες, κυρίως από την πολιτική σκηνή που μπορούν να προωθήσουν αλλά και να επιλύσουν αυτά τα θέματα. Ωστόσο, παραμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα για να περιοριστούν οι κοινωνικές παθογένειες. Παρόλα αυτά, ο διαδικτυακός ακτιβισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Διαβάστε περισσότερα: δύναμη

τραπ

Αργεντινή: Απόπειρα δολοφονίας της Αντιπροέδρου Cristina Fernández

Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernández, παραλίγο να πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης από ένοπλο άνδρα το βράδυ της Πέμπτης 1 Σεπτεμβρίου.

Τράπ

Χάρκοβο: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν, ξανά, το κέντρο της πόλης

Οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έσπασαν τις Ρωσικές γραμμές μετά από αντεπίθεση στη περιοχή της Χερσώνας. 

Ουκρανία

Έφυγε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το τέλος μιας εποχής

Η διεθνής πολιτική σκηνή αποχαιρετά τον Μιχάηλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών

Στο χείλος του εμφυλίου το Ιράκ: 23 νεκροί στη Βαγδάτη

Αιματηρές συγκρούσεις στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης μεταξύ υποστηρικτών αντίπαλων ομάδων

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ


Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Τι ακριβώς πρέπει να γίνει;

Τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί τέσσερις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Με αξιοσημείωτη και αρνητική καταγραφή ήδη 18 γυναικοκτονίες για το έτος 2021.

δύναμη


Ένας ατέρμονος παροντισμός

Κόσμος, κίνηση, ουρές από ανθρώπους και από αμάξια, ένα αχανές σμήνος ανθρώπων που αναμένουν την έξοδό τους από την «γκρίζα» πόλη της Αθήνας.

δύναμη

Avatar photo
Ματίνα Οικονομοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Παντεπιστημίου. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο πρόγραμμα «Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Διακυβέρνηση» στην ειδίκευση Διεθνές δίκαιο και διπλωματικές σπουδές.

Άρθρα: 6