«Χαιρετίζουμε την αλλαγή και το άνοιγμα. γιατί πιστεύουμε ότι η ελευθερία και η ασφάλεια πάνε μαζί, ότι η πρόοδος της ανθρώπινης ελευθερίας μπορεί μόνο να ενισχύσει την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης. Υπάρχει ένα σινιάλο που μπορούν να κάνουν οι Σοβιετικοί που θα ήταν αναμφισβήτητο, που θα προωθούσε δραματικά την υπόθεση της ελευθερίας και της ειρήνης. Γενικέ Γραμματέα Γκορμπατσόφ, αν επιδιώκετε την ειρήνη, αν επιδιώκετε την ευημερία για τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη, αν επιδιώκετε την απελευθέρωση: Ελάτε εδώ σε αυτή την πύλη! Κύριε Γκορμπατσόφ, ανοίξτε αυτή την πύλη! Κύριε Γκορμπατσόφ, γκρεμίστε αυτό το τείχος!».
Αυτά τα λόγια είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου Ρέιγκαν στην πύλη του Βρανδεμβούργου στις 12/6/1987.

ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS
Μετά το συνέδριο του Ρέικιαβικ του 1986 που παρόλο το γεγονός ότι κατέπεσαν οι συνομιλίες την τελευταία στιγμή, ήταν η πρώτη φορά μετά τον «τρόμο του πολέμου» του 1983 που ο «σκληρός» Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έναν Σοβιετικό ηγέτη με τον οποίον μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και κοινός τόπος για να τερματιστεί η παράνοια του Ψυχρού Πολέμου. Οι πολιτικές της Γκλάσνοστ «διαφάνεια» και της Περεστρόικα «αναδιάρθρωση» στο εσωτερικό μέτωπο χαιρετίστηκαν ως μεγάλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά μετά την σκοτεινή εποχή Αντρόποφ και την κρίση με τους SS-20.
Ο Γκορμπατσόφ παρέλαβε την ΕΣΣΔ εν μέσω του ατυχήματος του Τσερνόμπιλ, του εξελισσόμενου πολέμου στο Αφγανιστάν και μία κατεστραμμένη Σοβιετική οικονομία. Οι πολιτικές που εφάρμοσε ήταν ρηξικέλευθες για τα δεδομένα της ΕΣΣΔ, αποκατέστησε τις σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και προσπάθησε να αναδιαρθρώσει τη Ρωσική οικονομία εφαρμόζοντας ένα οικονομικό μοντέλο αποκεντροποίησης και σύγκλισης με τη λογική του καπιταλισμού. Η σημαντικότερη όμως συνεισφορά του στην αποκλιμάκωση του Ψυχρού Πολέμου ήταν η υπογραφή με τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 1987 της συνθήκης INF Treaty, η οποία ουσιαστικά απαγόρευε τη χρήση και από τις δύο χώρες τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς.
Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ τον Νοέμβριο του 1991 βρήκε την παραπαίουσα αυτοκρατορία με πολλά ανοιχτά μέτωπα τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στον Περσικό Κόλπο. Ο Γκορμπατσόφ με την ίδρυση της Ένωσης Ανεξαρτήτων Κρατών εξασφάλισε τη μετάβαση των Ανατολικών κρατών ομαλά στη νέα πραγματικότητα , πλην της Ρουμανίας όπου η μετάβαση ήταν αρκετά βίαιη. Η άτακτη υποχώρηση από το Αφγανιστάν είχε ήδη προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που οδήγησαν στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991.
Εν κατακλείδι οι χειρισμοί του Γκορμπατσόφ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ οφείλουν να του χαρίσουν μία θέση στην ιστορία ως ενός φωτισμένου ανθρώπου, που με τη στάση του και το εκτόπισμά του απέτρεψε το πιθανό αιματοκύλισμα της Ανατολικής Ευρώπης.
Διαβάστε περισσότερα: Γκορμπατσόφ
Η δύναμη του διαδικτυακού ακτιβισμού
Αυτή η εναλλακτική μορφή ενημέρωσης και έκφρασης που προσφέρεται μέσα από το διαδίκτυο συνιστά αναμφίβολα ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων.
Αργεντινή: Απόπειρα δολοφονίας της Αντιπροέδρου Cristina Fernández
Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernández, παραλίγο να πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης από ένοπλο άνδρα το βράδυ της Πέμπτης 1 Σεπτεμβρίου.

Χάρκοβο: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν, ξανά, το κέντρο της πόλης
Οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έσπασαν τις Ρωσικές γραμμές μετά από αντεπίθεση στη περιοχή της Χερσώνας.

Έφυγε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το τέλος μιας εποχής
Η διεθνής πολιτική σκηνή αποχαιρετά τον Μιχάηλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών

Στο χείλος του εμφυλίου το Ιράκ: 23 νεκροί στη Βαγδάτη
Αιματηρές συγκρούσεις στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης μεταξύ υποστηρικτών αντίπαλων ομάδων

Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Τι ακριβώς πρέπει να γίνει;
Τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί τέσσερις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Με αξιοσημείωτη και αρνητική καταγραφή ήδη 18 γυναικοκτονίες για το έτος 2021.