Το πρόβλημα με τη βιομηχανία της μόδας

Γράφει η Βίλμα Πιλάτου  βιομηχανία μόδα

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε ολοένα και περισσότερο τη λέξη «thrifting». Ως thrifting ορίζεται η αγορά ρούχων που έχουν χρησιμοποιηθεί. Για αυτό υπάρχει επίσης και ο όρος «second-hand» ρούχα ( δηλαδή, ρούχα σε «δεύτερο χέρι», με πρόχειρη μετάφραση στα ελληνικά ).  Με γρήγορους ρυθμούς, εξαπλώνονται μαγαζιά που πουλούν τέτοιου είδους ρούχα, αλλά και δημιουργούνται σελίδες στο Instagram, στις οποίες  ο καθένας μπορεί να πουλήσει τα ρούχα του ή και να τα ανταλλάξει με κάποια άλλα. Μάλιστα, εδώ και χρόνια υπάρχει μια σχετική εφαρμογή, το «depop» που πλέον αποτελεί μία τεράστια πλατφόρμα. Για ποιο λόγο, όμως, εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο; βιομηχ

ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS

ανία

Παλαιότερα, οι περισσότεροι άνθρωποι σπανίως αγόραζαν καινούργια ρούχα ή αγόραζαν για ξεχωριστές περιστάσεις. Ό,τι χαλούσε το μπάλωναν ή το πήγαιναν στη μοδίστρα. Όμως, στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου, λόγω του καπιταλιστικού συστήματος, η διάθεση των ανθρώπων εξαρτάται άμεσα από το πόσα υλικά αγαθά έχουν, η βιομηχανία των ρούχων συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου. Ταυτόχρονα, η μόδα εξαρτάται άμεσα από το τι προωθούν τα social media, τα οποία χρησιμοποιούν όλοι, επηρεάζοντας έτσι τη μάζα. Τέτοιου είδους μαγαζιά δίνουν στο κοινό αυτό που αναζητά σε προσιτές τιμές, αλλά σε κακή ποιότητα.

Η βιομηχανία της μόδας

Ωστόσο, δεν είναι το γεγονός αυτό που ενδιαφέρει τον αγοραστή. Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του, καθώς και να δεχτεί αναγνώριση από τους άλλους. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας αγοράζουν από τα ίδια μαγαζιά, τα οποία πάνω – κάτω πουλούν παρόμοια ρούχα. Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε αυτά τα μαγαζιά. Αρκεί απλά να παρατηρήσουμε σε μια βόλτα στην κεντρική αγορά της πόλης μας, ποιες αλυσίδες καταστημάτων έχουν τους περισσότερους πελάτες. Περίπου κάθε δύο βδομάδες, βγαίνει μια  καινούργια κολεξιόν που ορίζει την τάση της μόδας , η οποία διαδίδεται άμεσα, μέσω του διαδικτύου. 

Λόγω της παραπάνω κατάστασης έχει βγει ένας ορισμός,  γνωστός ως «fast fashion» , όπως λέμε «fast food» . Δηλαδή, η ποιότητα δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τόσο τον κόσμο, όσο η ανάγκη του να «χορτάσει». Όμως, πίσω από αυτή τη βιτρίνα κρύβεται κάτι εφιαλτικό. Οι βιομηχανίες αυτές, εκτός από το γεγονός ότι παράγουν γρήγορα και κακής ποιότητας ρούχα για το πεινασμένο κοινό, έχουν εγκαταστήσει τα εργοστάσιά τους σε χώρες του τρίτου κόσμου. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις χώρες, εξαιτίας της ανάγκης τους για χρήματα, δουλεύουν πάνω από δώδεκα ώρες στα εργοστάσια αυτά, σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για ελάχιστα χρήματα την ημέρα. Το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργατών πρόκειται για παιδιά .

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εκτός από τα καυσαέρια, που είναι  δυστυχώς, πλέον κάτι το συνηθισμένο και πεπερασμένο, χιλιάδες ζώα θανατώνονται καθημερινά για να καλύψει το εργοστάσιο τις ανάγκες του σε πρώτες ύλες . Εκατομμύρια τόνοι νερού χρησιμοποιούνται καθημερινά για την παραγωγή . Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, μετά από λίγες εβδομάδες, αφού βγει η νέα «κολεξιόν», τα ρούχα που μένουν – που είναι σχεδόν το 1/3 της παραγωγής – δεν ανακυκλώνονται, αλλά συσσωρεύονται σε χωματερές και αποθήκες .

Πολλοί ακτιβιστές ενημέρωσαν το κόσμο για αυτό το γεγονός, αλλά μικρό ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς ξέρει τι συμβαίνει πραγματικά. Εννοείται πως τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων δεν κάνουν καμία αναφορά στο γεγονός, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που επηρεάζονται πραγματικά από αυτή τη γνώση. Η αγορά ρούχων από αυτές τις βιομηχανίες είναι δικαιολογημένη, εάν κάποιος πραγματικά αγαπήσει ένα ρούχο και το χρειάζεται και είναι το μόνο που μπορεί να αγοράσει με τα χρήματα που έχει .

Οι ειδικοί πάνω σε αυτό το θέμα υποστηρίζουν πως, εάν θέλουμε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο, πρέπει να αγοράζουμε μόνο έως δέκα προϊόντα τον χρόνο από αυτά τα μαγαζιά έως καθόλου. Οι πιο ευαισθητοποιημένοι στράφηκαν στο «thrifting», όπως αναφέραμε στην αρχή. Δεν είναι μόνο πιο οικονομικό, αλλά και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, βοηθάει το άτομο να ανακαλύψει το προσωπικό του στυλ αλλά και τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά νέων ρούχων, να αγοράσουν κάτι που τους αρέσει πραγματικά. Τα ρούχα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις προσεγμένα και πλυμένα, οπότε όποιος προβάλλει ως δικαιολογία την υγιεινή που μπορεί να έχουν, κάντε μαζί του μια συζήτηση σχετικά με το ζήτημα. 

βιομηχανία βιομηχανία βιομηχανία μόδα μόδα μόδα μόδα

Διαβάστε περισσότερα: βιομηχανία μόδα

βιομηχανία

βιομηχανία μόδα

Σερβία: Μια περίπτωση επαμφοτερίζουσας πολιτικής

Το πρώην Γιουγκοσλαβικό κράτος της Σερβίας συνιστά αναμφιβόλως ένα ιδιαίτερο μέλος των αναπτυσσόμενων χωρών του 21ου αιώνα.


Το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» και οι περιορισμοί του

Το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι»,της δυνατότητας διαδήλωσης , αποτελεί το παλαιότερο ψηφισμένο άρθρο στο ελληνικό σύνταγμα

Ξεκίνησε η Ουκρανική αντεπίθεση

Συνεχίζεται η ξαφνική και μαζική αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι τους τελευταίους μήνες. 

Μια επικίνδυνη αριστερή στροφή 

Αναμφίβολα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, είναι αυτές που καθορίζουν σημαντικά τη γραμμή που ακολουθούν οι κυβερνώντες, όσον αφορά στην αντιμετώπιση, αλλά και στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων.

Έφυγε από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ

Έφυγε από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2023

Δημοσιεύθηκε το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2023

Συνέρχεσθαι


Εποχικοί.. εμπρηστές

Όποιος είναι αφελής και πιστεύει ότι οι τελευταίες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα δεν είναι έργο εμπρηστών, ας γυρίσει πλευρό να συνεχίσει τον ύπνο του. 

Avatar photo
Βίλμα Πιλάτου

Η Βίλμα Πιλάτου είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ασχολείται με την παιδαγωγική. Ταυτόχρονα, όμως, της αρέσει και η δημοσιογραφία. Προσπαθεί να συνδέσει θέματα που αφορούν την κοινωνία και τον πολιτισμό με το χιούμορ, ενώ θέλει να προωθεί την ελεύθερη έκφραση και λόγο σε κάθε μορφή. Γι' αυτό και μερικές φορές την πιάνει ο οίστρος και γράφει ποιητικά. Μερικές φορές είναι και cringe, αλλά μέσα σε αυτόν τον σκληρό κόσμο προσπαθεί να μείνει στον δικό της που είναι λίγο πιο όμορφος.

Άρθρα: 4