Μια επικίνδυνη αριστερή στροφή 

Γράφει ο Νίκος Πάστρας αριστερή

Αναμφίβολα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, είναι αυτές που καθορίζουν σημαντικά τη γραμμή που ακολουθούν οι κυβερνώντες ,όσον αφορά στην αντιμετώπιση, αλλά και στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων. Ωστόσο, τι συμβαίνει στην περίπτωση που η ανάγκη για πολιτική διερεύνηση πατά πάνω στην ιδεολογική και κομματική ταυτότητα ;

ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS

Από την 7η Ιουλίου του 2019, η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις. Η πανδημία, η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις συνέπειες του, όπως η ακρίβεια, αποτελούν τους τρεις μεγαλύτερους πονοκεφάλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο ζήτημα της ακριβείας, τα περισσότερα κράτη προσπαθούν να ενισχύσουν τους πολίτες τους . Η διάδοχος του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, είναι κοντά στη λήψη μέτρων 100 δισεκατομμυρίων λιρών για την επόμενη διετία, ενώ η κυβέρνηση του Mario Draghi στην Ιταλία, έχει εγκρίνει από την αρχή του έτους μέτρα στήριξης ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση της Ελλάδας ;

Μετά τη – λογική – πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, κάτι που αποτελεί αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων κρίσεων, η προσπάθεια της ΝΔ να αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσεις, έχοντας μια κεντροαριστερή στροφή, είναι εμφανής, υιοθετώντας μια από τις πιο κοινές σοσιαλδημοκρατικές πρακτικές, αυτή των επιδομάτων.

Παράλληλα, με διάφορα κοινωνικά ζητήματα να αναδύονται καθημερινά, και να μην αντιμετωπίζονται όπως θα αναμενόταν από μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση, η ροπή του κόμματος προς την κεντροαριστερά, φανερώνεται όλο και περισσότερο. Από την ανοχή της παραβατικότητας στα έργα του σταθμού μετρό των Εξαρχείων, όπως επίσης και από την ανεκπλήρωτη δέσμευση για την πλήρη αναγέννηση και προστασία των ΑΕΙ από κάθε λογής μπαχαλάκηδες και αριστεριστές, η ΝΔ φαίνεται πως επιδιώκει την διεύρυνση της δεξαμενής ψήφων της, χαϊδεύοντας συγκεκριμένες ομάδες πολιτών. 

Είναι βέβαιο, ότι η κρατική παρέμβαση είναι μείζονος σημασίας για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης. Από το « New Deal »του προέδρου Franklin Roosevelt την περίοδο 1933-1938, το οποίο περιελάβανε σειρά μέτρων (κυρίως δημοσίων έργων) για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής ύφεσης του 1929 στις ΗΠΑ, και ύστερα, ο κρατικός μηχανισμός άρχισε να επεμβαίνει όλο και περισσότερο, όποτε υπήρχε ανάγκη. Ωστόσο, δε γίνεται λόγος για μια οποιαδήποτε παρέμβαση, αλλά για μια στοχευμένη παρέμβαση, ικανή να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές δυσχέρειες.

Στην ελληνική πραγματικότητα, η παρέμβαση του κράτους στο ζήτημα της ακριβείας, μοιάζει περισσότερο με σοσιαλδημοκρατική παροχή  εκλογικής ελεημοσύνης, παρά με ουσιώδη ενέργεια που στοχεύει στην ανακούφιση και στη στήριξη  των πολιτών. 

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα αποτελεί ίσως το πιο εύστοχο παράδειγμα. Μιλώντας για ένα φόρο ο οποίος είναι σταθερός (0.70 λεπτά στο λίτρο καυσίμου), δεν μπορούμε να μιλάμε για κατακόρυφη μείωση των κρατικών εσόδων, σε περίπτωση κατάργησής του. Ο ΕΦΚ, ο οποίος αφορά σε προϊόντα καπνού, αλκοόλ και καύσιμα, με κατώτατο όριο από την Ε.Ε τα 0.36 λεπτά, δεν αποτελεί φόρο, προσαρμοσμένο στην τιμή του προϊόντος, όπως π.χ ο ΦΠΑ ο οποίος αντιστοιχεί στο 24% της συνολικής τιμής και είναι αυτός που κρατά την τιμή των καυσίμων στα ύψη.

Τα κρατικά έσοδα από τα καύσιμα είναι μειωμένα, κάτι που οφείλεται στο ότι ο φόρος αυτός, είναι σταθερός. Εφόσον με τα ίδια χρήματα, η αγορά καυσίμων είναι μικρότερη, το κράτος εισπράττει σαφώς μικρότερο αριθμό εσόδων. Η μείωση, και όχι η κατάργησή του, στο κατώτατο Ευρωπαϊκό όριο των 0.36 λεπτών, φαίνεται να αποτελεί μια φιλελεύθερη, αλλά κυρίως -εκ των πραγμάτων- λογική επιλογή. 

Η μείωση των φόρων και όχι η παροχή επιδομάτων ελεημοσύνης, αποτελεί δείγμα φιλελεύθερης πολιτικής. Από την 20η Ιουλίου 2021 με το freedom pass για όσους νέους 18-25 ετών έκαναν το αυτονόητο, εμπιστευθήκαν την επιστήμη και εμβολιάστηκαν εναντίον της Covid19, άρχισε ο <<χορός >>των επιδομάτων. Επίδομα για τα καύσιμα, επίδομα για το ρεύμα, επίδομα για τις διακοπές. Ποιος άραγε θα είχε τα ψυχικά αποθέματα να δει ακόμη και ένα food pass, σε περίπτωση που η επισιτιστική κρίση τον επερχόμενο χειμώνα είναι σφοδρότερη από όσο αναμένεται ; Κατά πάσα πιθανότητα, κανένας ! 

Τα επιδόματα στην Ελλάδα αποτελούν πάγια πρακτική , η οποία ουδόλως θυμίζει πολιτική φιλελεύθερης ατζέντας. Η κρατική παρέμβαση στην αντιμετώπιση των κρίσεων, δε χρειάζεται να βασίζεται σε θεμέλια σοσιαλδημοκρατικής φύσεως, αλλά σε μείωση φόρων, η οποία σαφώς θα συνοδεύεται από μείωση περιττών και αδίκων – για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών – επιδομάτων, προκειμένου να μην υπάρξει <<ρήγμα >>στον κρατικό προϋπολογισμό και να αναπληρωθούν τα μειωμένα κρατικά έσοδα.

Πρόκειται για μια απλή πολιτική διερεύνηση ή για ιδεολογικό αναστοχασμό της μέχρι σήμερα ελληνικής κραταιάς κεντροδεξιάς παράταξης; Η απάντηση, την άνοιξη του 2023. 

Διαβάστε περισσότερα: αριστερή

αριστερή

Η δύναμη του διαδικτυακού ακτιβισμού

Τις τελευταίες δεκαετίες αυτός ο αχανής κόσμος των social media και του διαδικτύου γενικότερα, έχει επεκταθεί με γοργούς ρυθμούς προσδίδοντας έναν καινούργιο ρόλο στους πολίτες, οι οποίοι συμβάλλουν στο διαμοιρασμού των ειδήσεων.

Εποχικοί…εμπρηστές

Για ένα ακόμη καλοκαίρι οι πυροσβέστες της χώρας έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες πύρινα μέτωπα. Τους τελευταίους μήνες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. 


Πώς γίνεται το όνομα του Χρυσόστομου να παίζει τόσο κόντρα ρόλο; 

Μα, ας μην ξεχνάμε, η ελευθερία είναι η ύψιστη αξία και η πίστη στις αξίες απαιτεί ακλόνητη  αφοσίωση. 

Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Και με τη βούλα νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε επισήμως ότι επικράτησε του Ρίσι Σούνακ στην εσωκομματική διαδικασία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Γιατί και πως άλλαξε τον κόσμο

Οι χειρισμοί του Γκορμπατσόφ στην κρίσιμη περίοδο της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ οφείλουν να του χαρίσουν μία θέση στην ιστορία ως ενός φωτισμένου ανθρώπου, που με τη στάση του και το εκτόπισμά του απέτρεψε το πιθανό αιματοκύλισμα της Ανατολικής Ευρώπης.

αριστερή αριστερή αριστερή αριστερή αριστερή αριστερή αριστερή αριστερή

Avatar photo
Νίκος Πάστρας

Ο Νίκος Πάστρας είναι φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τα ενδιαφέροντά του περιστρέφονται γύρω από την πολιτική επικαιρότητα, τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή, τη μελέτη των κομματικών ιδεολογιών και κυβερνητικών προγραμμάτων και τις εξελίξεις όσον αφορά σε αναδυόμενα κοινωνικά ζητήματα.

Άρθρα: 7

Υποβολή απάντησης