Εκλογές 2023: Αυτοδυναμία ή συγκυβέρνηση;

Ύστερα από το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, τις παραιτήσεις, τις συγνώμες και τη μεγάλη πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, η Νέα Δημοκρατία έχει ανοδική πορεία στα ποσοστά της.

Γράφει ο Σταύρος Τζοΐτης

Τον στόχο της αυτοδυναμίας επιχειρεί να ξεκλειδώσει η ΝΔ ενόψει των εκλογών 2023.

Ύστερα από το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, τις παραιτήσεις, τις συγνώμες και τη μεγάλη πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, η Νέα Δημοκρατία έχει ανοδική πορεία στα ποσοστά της. Η πτώση της ΝΔ κατά 5.2 μονάδες και η διαφορά 3.6 μονάδων από το κόμμα της αντιπολίτευσης τις πρώτες εβδομάδες του δυστυχήματος έφερε τα πάνω κάτω στο Μέγαρο Μαξίμου, η πολιτική ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανοίγει ξανά έχοντας 5.1% διαφορά υπέρ της ΝΔ. Όπως φαίνεται η ΝΔ διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από το δεύτερο κόμμα, είναι όμως τόσο ασφαλείς για αυτοδύναμη κυβέρνηση; 

Γνωρίζοντας πολύ καλά, το Μέγαρο Μαξίμου, πως από τις δημοσκοπήσεις καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο κ. Μητσοτάκης δίνει μια ανάσα αισιοδοξίας στα μέλη της κυβέρνησης. Παρόλο που τα ποσοστά είναι υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, πως η αυτοδυναμία στις εκλογές εξασφαλίζεται μετά το 37%, με τις σημερινές συνθήκες, ενώ το κυβερνών κόμμα καταλαμβάνει ποσοστό 31 ποσοστιαίων μονάδων. 

Σε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη μια πιθανή συγκυβέρνηση θα ήταν με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη έχοντας το πρώτο κόμμα, υποθετικά σύμφωνα με τα τωρινά ποσοστά, 115 έδρες της βουλής ενώ 37 το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη. 

Είτε το αποτέλεσμα κριθεί από την πρώτη Κυριακή  είτε από την δεύτερη, είτε με κυβέρνηση ενός κόμματος είτε με συγκυβέρνηση δύο κομμάτων, ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός. Οι Έλληνες να νιώθουν ασφάλεια επενδύοντας στην κοινωνική πολιτική. 

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Εκλογές Αυτοδυναμία

Avatar photo
Σταύρος Τζοίτης
Άρθρα: 2