ΑΠΘ: Εγκαταστάθηκαν τα πρώτα τουρνικέ για ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια

Μηχανήματα τουρνικέ εγκαταστάθηκαν στις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, προ ημερών στην πρυτανεία του ΑΠΘ έγινε η εγκατάσταση των μηχανημάτων που θα εξυπηρετούν την είσοδο των φοιτητών -όταν ξεκινήσει σταδιακά και η εγκαθίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

ΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Από τον Μάιο ακόμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει ότι «περιμένουμε από τις πρυτανικές αρχές να βάλουν τουρνικέ, γιατί βασική αποστολή των ΟΠΠΙ θα είναι η ελεγχόμενη είσοδος εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου. Στην περίπτωση των ΑΕΙ, βέβαια, ο έλεγχος θα γίνεται ψηφιακά.

Οι αιτήσεις άνοιξαν!

Γίνε αρθρογράφος στο Pnyka Press!
Είναι αρκετή η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης;
ΠΗΓΗ: voria.gr

Τέσσερα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας θα προμηθευτούν τον εξοπλισμό τουρνικέ για τα κτίριά τους, με δωρεά από εταιρεία και όχι μέσω διαγωνισμού, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας.

Μέσω της δωρεάς επισπεύδεται έως και κατά το ήμισυ ο χρόνος εγκατάστασης των εξοπλισμών τουρνικέ. Πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου. Στην περίπτωση των ΑΕΙ ο έλεγχος θα γίνεται ψηφιακά.

Οι αιτήσεις άνοιξαν!

Γίνε μέλος του Pnyka Press στην Ομάδα Συντονισμού και Σύνταξης!

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έγινε δεκτή για την αγορά εξοπλισμού τουρνικέ δωρεά από ελληνική εταιρεία με σημαντικό κοινωφελές έργο. Η δωρεά, συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ κατανέμεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (260.257 ευρώ), στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (220.418 ευρώ), στο ΑΠΘ (174.492,80 ευρώ) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (117.215,96 ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επιδιώχθηκε η αγορά του εξοπλισμού να γίνει μέσω δωρεάς, ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος απόκτησής του. 

Ο λόγος που πραγματοποιήθηκε η προμήθεια μέσω δωρεάς είναι διότι, βάσει του δημόσιου λογιστικού, η προμήθεια από το κράτος εξοπλισμού κόστους πάνω από ένα ποσό (περίπου 190.000 ευρώ) απαιτεί δημόσιο ή και διεθνή διαγωνισμό. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι στην περίπτωση του διαγωνισμού υπολογίζεται πως ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας (με τυχόν ενστάσεις κ.λπ.) είναι το οκτάμηνο, ενώ με τη δωρεά μειώνεται κατά το ήμισυ.

Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 διατίθενται σε ψηφιακή μορφή, «διά χειρός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι ψηφιακές φοιτητικές ταυτότητες τούς δίνουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ μέσω αυτών οι φοιτητές θα έχουν ελευθέρας στα κτίρια στα οποία θα τοποθετηθούν τα τουρνικέ. Μάλιστα, στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση ειδικών τουρνικέ για άτομα με ειδικές ανάγκες. Καθώς μεταξύ των τεσσάρων πανεπιστημίων το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ έχουν μεγάλα κάμπους, εκτιμάται ότι τα τουρνικέ θα τοποθετηθούν στην είσοδο κτιρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινήςτο θέμα της δωρεάς για τα τουρνικέ είχε δρομολογηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τα μέσα Ιουλίου, γεγονός που υποδηλώνει την πρόθεσή της για την εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας των ιδρυμάτων. Βέβαια υπήρξε καθυστέρηση, η οποία από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας αποδίδεται στις αργές κινήσεις των ιδρυμάτων να προχωρήσουν στα σχέδια ασφαλείας. Από την πλευρά τους τα ιδρύματα δηλώνουν ότι περίμεναν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της δωρεάς από την εταιρεία.

Πάντως, τα σχέδια ασφαλείας με την τοποθέτηση τουρνικέ και καμερών αποτελούν «λόγο πολέμου» για φοιτητικές παρατάξεις και κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η εγκατάσταση των τουρνικέ να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με έναρξη υλοποίησης όλων των παρεμβάσεων από τον επόμενο Σεπτέμβριο και την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023.

Διαβάστε περισσότερα: τουρνικέ

τουρνικέ

Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Χωρίς καμία αμφιβολία έχουν δίκιο όσοι διακηρύσσουν ότι η Δημοκρατία δεν εκδικείται. Η Δημοκρατία απλώς τιμωρεί τα εγκλήματα και σωφρονίζει τους δράστες.

Σύνοδος του NATO & αλλαγή στάσης ΗΠΑ: Τι σημαίνουν για την Ελλάδα;

Σε κάθε περίπτωση, και με τα λεγόμενα του Kenneth Waltz, να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, η ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική, οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο

Δημοκρατία


Τι είναι το brexit δύο χρόνια μετά;

Πάνω από δύο χρόνια έχουν περάσει από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γνωστό σε όλους μας Brexit.

How to … Δυτικά Βαλκάνια

Τα Δυτικά Βαλκάνια πριν 19 χρόνια στην σύνοδο της Θεσσαλονίκης ξεκινούσαν την πορεία τους για το ευρωπαϊκό όνειρο. Δύο δεκαετίες σχεδόν μετά, κοντεύουν να φτάσουν στην Κίνα..

Η CIA εξουδετέρωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε πλήγμα της CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, το οποίο διεξήχθη το πρωί της Κυριακής..

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223