Σύνοδος του NATO & αλλαγή στάσης ΗΠΑ: Τι σημαίνουν για την Ελλάδα;

Γράφει ο Γιώργος Σφακιανάκης. nATO

Πρόσφατα, η Ελλάδα, διατύπωσε το αναμενόμενο, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35. Αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της διάθεσης της ελληνικής πλευράς για ουσιαστική ενίσχυση και επανεξοπλισμό στον στρατιωτικό τομέα, μετά από είκοσι και πλέον έτη. Μάλιστα, είναι γνωστό πως η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ 9-Reaper, προκειμένου να μην έχει τίποτε να ζηλέψει και σε αυτόν τον τομέα από την Τουρκία. 

ΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Η γενικότερη επανένταξη της Ελλάδας στον αγώνα των εξοπλισμών, δεν περιορίζεται στα αεροσκάφη, αλλά όπως είναι καιρό γνωστό, η χώρα μας πρόκειται να αποκτήσει και φρεγάτες Bellhara. Μια αντίδραση αν μη τι άλλο, λογική, αν αναλογιστεί κανείς, την κλιμάκωση που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στα ελληνοτουρκικά, και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις από το σύνολο των επιφανών τούρκων αξιωματούχων. Η σύναψη και ψήφιση του ελληνοαμερικανικού συμφώνου γενικότερα, έδειξε πως ξεκινά μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών.  

Η αντίδραση της Τουρκίας και η στάση της Ελλάδας στο NATO.

Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, οι κινήσεις της Ελλάδας, δε θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες από πλευράς Τουρκίας, η οποία -κατά πάσα πιθανότητα-, θα ενταχθεί και αυτή στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στις τελευταίες τους εκδόσεις. Στο σημείο αυτό, παρατηρείται και μια εκ διαμέτρου αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, πάνω στο ζήτημα, οι οποίες ήταν αντίθετες σε οποιαδήποτε πρόταση της Τουρκίας για αγορά νέων εξοπλισμών ή εκσυγχρονισμό ήδη υπαρχόντων.

Οι αιτήσεις άνοιξαν!

Γίνε αρθρογράφος στο Pnyka Press!
Είναι αρκετή η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης;

Όμως, η Τουρκία χειρίστηκε σωστά το ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Νορβηγίας στο NATO, ασκώντας βέτο, μέχρι να πάρει και τα ανταλλάγματα που ήθελε, τόσο από τις νεοεισαχθείσες χώρες, όσο και από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, συνεπάγεται μια κατάφωρη ήττα της ελληνικής διπλωματίας σε νατοϊκό επίπεδο, αφού η Ελλάδα, ουδέποτε εξέφρασε παράπονα για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο στην πρόσφατη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη, αλλά ούτε άσκησε πιέσεις για να εφαρμοστεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αγορών εξοπλισμού από τη γειτονική μας χώρα.

Ταυτόχρονα, η αλλαγή της πολιτικής στάσης των ΗΠΑ, αποδεικνύει λανθασμένη την εκτεταμένη εμπιστοσύνη που έδειξε η χώρα μας στις υποσχέσεις του Προέδρου Biden, κάτι που ήταν ως ένα σημείο αναμενόμενο, αφού αποτελεί πάγια τακτική των ΗΠΑ, η αλλαγή της στάσης τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανάλογα με το εκάστοτε συμφέρον τους. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά των σύγχρονων αεροσκαφών, αδιαμφισβήτητα αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο.

Οι αιτήσεις άνοιξαν!

Γίνε μέλος του Pnyka Press στην Ομάδα Συντονισμού και Σύνταξης!

Είναι η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, στα ελληνοτουρκικά, αφορμή για μια διαφορετική προσέγγιση της Ελληνικής διπλωματίας;

Ενδεχομένως, η Ελλάδα μετά την αθέτηση των υποσχέσεων που είχε δώσει ο Πρόεδρος Biden, να έπρεπε να δει τα πράγματα υπό μια άλλη σκοπιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σε διπλωματικά θέματα και σε θέματα που αφορούν θερμά επεισόδια, η Ελλάδα διατηρεί πάντα μια φιλειρηνική στάση, υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και του νομοθετικού πλαισίου των Διεθνών Θεσμών. Φυσικά, η τακτική αυτή, της έχει δώσει το χαρακτηριστικό ενός πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης τόσο στα Βαλκάνια, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, η Ελλάδα, συμφώνησε να συμμετάσχει ενεργά στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, παίρνοντας έτσι μια ξεκάθαρη θέση στον πόλεμο και ενδίδοντας παράλληλα στις συμμαχικές πιέσεις εντός του NATO. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, αντί να ανταποδώσουν την εμπιστοσύνη της ελληνικής πλευράς, αλλά αντιθέτως αιφνιδίασαν την Ελλάδα με τον χειρότερο ίσως τρόπο, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια περισσότερο εγωκεντρική προσέγγιση στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Η Ελλάδα οφείλει να πιέσει για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Aν και το Αμερικανικό Κογκρέσο, ουσιαστικά έθεσε ένα εμπόδιο στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναφορικά με την πώληση νέων εξοπλισμών, με την κατάθεση τροπολογίας, η οποία απαγορεύει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, να προβεί σε πώληση όπλων σε χώρα του NATO, που έχει προβεί τον τελευταίο χρόνο σε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, της εδαφικής ακεραιότητας ή της κυριαρχίας ενός άλλου κράτους-μέλους του NATO. Φυσικά, υπάρχει και ένα «παραθυράκι» στην τροπολογία, που επιτρέπει την πώληση όπλων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Εντούτοις, αν στην προκειμένη περίπτωση οι σύμμαχοι στο NATO, αρνηθούν το εμπάργκο όπλων, η Ελλάδα οφείλει να ενισχύσει κατά πολύ τις διμερείς σχέσεις της με άλλες Ευρωπαϊκές και μη χώρες, προκειμένου να δημιουργήσει ένα επιπλέον συμμαχικό «μπλοκ» κατά της Τουρκίας.

Οι αιτήσεις άνοιξαν!

Γίνε μέλος του Pnyka Press στην Ομάδα Social Media και Graphic Design!

Η χώρα μας επίσης, οφείλει να εκμεταλλευτεί την προσπάθεια που γίνεται εντός της Ε.Ε, για την αύξηση των δαπανών και των υποχρεώσεων της Ένωσης αναφορικά με την Αμυντική Πολιτική. Αποτελεί καθήκον της, το να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία προς μια Ενιαία Αμυντική Πολιτική, αφενός γιατί είναι η χώρα η οποία δέχεται τις περισσότερες ουσιαστικές απειλές από το σύνολο των χωρών της Ένωσης, αφετέρου γιατί είναι πλέον προφανές, πως η Ένωση πραγματοποιεί ουσιαστικά βήματα προς την υλοποίησή της και τα Κράτη-Μέλη, φαίνονται πιο αποφασισμένα από ποτέ, να την εκπληρώσουν.

Τα οφέλη είναι πάρα πολύ σημαντικά, σε κάθε τομέα εντός της Ε.Ε, που σχετίζεται με στρατιωτικά και αμυντικά θέματα, πόσω μάλλον, όταν η πρώτη και πιο άμεση απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι από επίσης ένα κράτος-μέλος του NATO.  Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ζήτημα, θα αναβάθμιζε το status της τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Διεθνές Επίπεδο. Θα την έκανε έναν ενεργό και αξιόπιστο παίκτη σε ζητήματα «Σκληρής Ισχύος» και με βεβαιότητα, θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά. 

Σε κάθε περίπτωση, και με τα λεγόμενα του Kenneth Waltz, να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, η ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική, οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και να μην επηρεάζεται, άμεσα είτε έμμεσα, από τις αλλαγές στην πολιτική συμμαχικών και μη κρατών.

Διαβάστε περισσότερα: nato nato nato

How to … Δυτικά Βαλκάνια

Τα Δυτικά Βαλκάνια πριν 19 χρόνια στην σύνοδο της Θεσσαλονίκης ξεκινούσαν την πορεία τους για το ευρωπαϊκό όνειρο. Δύο δεκαετίες σχεδόν μετά, κοντεύουν να φτάσουν στην Κίνα..

Η CIA εξουδετέρωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε πλήγμα της CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, το οποίο διεξήχθη το πρωί της Κυριακής..

nato

Παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι – Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία

Η δήλωση της παραίτησής του υπέβαλλε ο Μάριο Ντράγκι – Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν – Το χρονικό

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την άνανδρη δολοφονία ενός 20χρονου φοιτητή, το όνομα του οποίου Θάνος Αξαρλιάν. Μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται και μας βασανίζει.

Τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Real με έναν τραυματία

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι.

Avatar photo
Γιώργος Σφακιανάκης

Γιώργος Σφακιανάκης

Άρθρα: 3