Τι είναι το Brexit δύο χρόνια μετά;

Γράφει η Νάσια Λάμπρου

Πάνω από δύο χρόνια έχουν περάσει από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γνωστό σε όλους μας Brexit. Στις 23 Ιουνίου 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγε δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 52 % έναντι 48 %.Ωστόσο, η συμφωνία αυτή άργησε να επικυρωθεί με τελική ημερομηνία έναρξης της, της 30 Ιανουαρίου 2020. Ενδιαφέρον προκαλούν οι λόγοι που ώθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο σε μία τόσο κρίσιμη απόφαση που έμελλε να αποβεί προβληματική για την χώρα.

Ιστορικά είναι άξιο αναφοράς το πότε πρωτοξεκίνησε μία τέτοια σκέψη για το Ηνωμένο Βασίλειο. Τίθεται λοιπόν για πρώτη φορά στο δημοψήφισμα του 1975 με τους πολίτες να επιλέγουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2016 όμως η ίδια επιλογή είχε αλλάξει άρδην με τους κατοίκους να θέλουν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit, όμως, σύμφωνα με οικονομολόγους ήταν μια λανθασμένη απόφαση για το Ηνωμένο Βασίλειο αφού θα βλάψει πιθανώς την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα μειώσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημά της μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα .

Το Brexit είναι πιθανό να μειώσει τη μετανάστευση από χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημιουργεί προκλήσεις για τη Βρετανική τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ακαδημαϊκή έρευνα και την ασφάλεια. Μετά το Brexit, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχουν πια υπεροχή έναντι των νόμων του Ηνωμένου Βασιλείου ή του Ανώτατου Δικαστηρίου του, εκτός από προσωρινή έκταση που θα συμφωνηθεί σε συμφωνία απόσυρσης. Όλα αυτά λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι αποτελούν ελλοχεύοντες κινδύνους για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αρχικά, ευρεία είναι η πεποίθηση ότι το Brexit οφείλεται στις πιο προστατευτικές απόψεις των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που θεώρησαν ότι η διεθνοποίηση λήψης αποφάσεων και γενικότερα η τάση προς παγκοσμιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ωφέλησε με σημαντικό τρόπο την χώρα τους. Ακόμη θεωρούσαν ότι με την παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση κύματα μεταναστευτικών ροών είναι πιο πιθανό να εισέλθουν στην χώρα τους και έτσι η εθνική τους κυριαρχία θα απειλούνταν. Έτσι για αυτούς το Brexit ήταν μονόδρομος.

Ένα από τα θετικά αυτής της συμφωνίας ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν μέρος έγιναν με απόλυτο σεβασμό προς την βρετανική πλευρά και χωρίς καμία διάθεση για υπονόμευση. Μέσα από αυτήν την διαδικασία η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι η συνεργασία των κρατών μελών στο σύστημα της ενιαίας αγοράς είναι κεκτημένο πολλών ετών και πως είναι αυτό που έχει διατηρήσει και τον ισχυρό δεσμό μεταξύ τους. Ωστόσο και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνέχιζαν να εκπληρώνουν όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβαν ενόσω το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με την Βρετανία. Στη Βρετανία κατοικούν μονίμως 40-45.000 Έλληνες, υπάρχει σημαντική ελληνική φοιτητική παρουσία στα πανεπιστήμια της χώρας ενώ, σημαντική είναι και η δράση γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό. Επομένως οι αλλαγές του Brexit δεν απέχουν πολύ από εμάς αφού επηρεάζουν το πεδίο παγκοσμίως. Όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, το ύψος των εισαγωγών από τη Βρετανία ανέρχεται στο ποσό των 1,3 δισ. ευρώ έναντι ελληνικών εξαγωγών αξίας 1,08 δισ. ευρώ (2015).

Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ελλάδας , και έτσι πρέπει να παραμείνει διασφαλίζοντας ότι ακόμα θα διατηρούμε το εμπόριο με την αγορά της. Παρομοίως, ευκαιρίες επενδυτικές για την Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθούν με το Brexit στον τομέα της άμυνας – ασφάλειας στα πλαίσια ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ενώ, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργεί προκλήσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Η προσπάθεια συνάρθρωσης μιας αμυντικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς και η πρόσληψη των αμυντικών δαπανών ως αναπτυξιακών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια κάλυψης των κενών που αφήνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, το Brexit αποτελεί την πρώτη μεθοδική και ολοκληρωμένη αποχώρηση χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αν και προανήγγειλε ανέσεις για την Μεγάλη Βρετανία σταδιακά φαίνεται να δυσχεραίνει την θέση της .Μετά και την πρόσφατη παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία της χώρας πολλά είναι τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν και ως προς την διαχείριση των νέων προβλημάτων που θα ανακύψουν καθώς και από το Brexit.

Διαβάστε περισσότερα: Brexit

How to … Δυτικά Βαλκάνια

Τα Δυτικά Βαλκάνια πριν 19 χρόνια στην σύνοδο της Θεσσαλονίκης ξεκινούσαν την πορεία τους για το ευρωπαϊκό όνειρο. Δύο δεκαετίες σχεδόν μετά, κοντεύουν να φτάσουν στην Κίνα..

Η CIA εξουδετέρωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε πλήγμα της CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, το οποίο διεξήχθη το πρωί της Κυριακής..

Δυτικά Βαλκάνια

Συνθήκη της Λωζάνης: Πόσο πιθανό είναι να τη παραβιάσει η Τουρκία;

Ιστορικά, η Συνθήκη ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας, υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 στην Λωζάνη της Ελβετίας. 

Brexit

Τι είδαμε στις πρώτες φωτογραφίες του James Webb Telescope;

Το NASA/ESA/CSA James Webb Telescope εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 2021. Προκειμένου να βρεθεί στην σημερινή του θέση διένυσε 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την Γη. 

Δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν – Το χρονικό

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την άνανδρη δολοφονία ενός 20χρονου φοιτητή, το όνομα του οποίου Θάνος Αξαρλιάν. Μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται και μας βασανίζει.

Avatar photo
Νάσια Λάμπρου

Συντονίστρια - Email: lamprou@pnykapress.gr

Άρθρα: 13