Τι γίνεται με τις πορείες στην Ελλάδα;

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ψήφιση του Νόμου για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις (4703/2020), το Pnyka Press επικοινώνησε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να λάβει ορισμένες πληροφορίες για τις αλλαγές που έχουν γίνει. πορείες

Σχεδόν δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ψήφιση του νομοσχεδίου που εισηγήθηκαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Καραγκούνης Κωνσταντίνος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Ραγκούσης Ιωάννης, αναφορικά με τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν υπέρ 187 βουλευτές από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν 101 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του Κ.Κ.Ε. και του Μέρα25.

ΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Ωστόσο, τι προβλέπει ο νόμος 4703/2020;

Το νομοσχέδιο προβλέπει την άμεση γνωστοποίηση της δημόσιας συνάθροισης στην αστυνομική αρχή από τον οργανωτή της. Εξαίρεση αποτελούν οι συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, καθώς και την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που υπάρξει δημόσια συνάθροιση, χωρίς να έχει προηγηθεί η γνωστοποίηση της, τότε η αστυνομική αρχή καλεί τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω οργάνωσης και να ενημερώσει αυτοστιγμεί τον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών.

Πορείες στην Ελλάδα

Εκτός των προαναφερθέντων, προβλέπεται ότι, εφόσον αποφασιστεί από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, συγκροτείται ειδική ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα παρέχεται ενημέρωση στους πολίτες για τυχόν προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις και λοιπές εκδηλώσεις, καθώς και τις σχετιζόμενες με αυτές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τέλος, προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων στους παραβάτες των ανωτέρω υποχρεώσεων. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου, επιβάλλεται φυλάκιση, έως και δύο έτη, σε όσους μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που έχει απαγορευθεί νόμιμα ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή αυτής ή αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα αυτής. πορείες πορείες πορείες πορείες πορείες

Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους από τους συμμετέχοντες, απαλλάσσεται, δε, αυτής εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και είχε αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας.

  • Από τη 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκαν 1295 πορείες και συγκεντρώσεις πανελλαδικά.
  • Από τις 1295 πορείες οι 1152 περιορίστηκαν σε μία λωρίδα του δρόμου.
  • Σε 143 περιπτώσεις διεκόπη η κυκλοφορία λόγω μεγάλου αριθμού ατόμων.

Διαβάστε περισσότερα: πορείες

Πορείες

Πόση αξία έχει η ζωή μιας γυναίκας στην Ινδία;

Στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, οι γυναίκες είναι ανεπιθύμητες. Κατώτερα πλάσματα, χωρίς δικαιώματα και χωρίς καμία αξία οι γυναίκες στην Ινδία.

γυναικα

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον από πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Με διάγγελμα προς τους πολίτες δήλωσε τη παραίτηση του ο τέως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

«ΣΥΡΙΖΑ… σε απόγνωση»

Ο «εκλεγμένος»- ή και όχι- Αλέξης Τσίπρας,πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιστρατεύσει πλέον όλα τα μέσα για να εργαλειοποιήσει ξανά τις συνθήκες που ζούμε. Τι πιο σύνηθες για ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε κανείς!

Τρομοκρατική επίθεση στην οικία του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου

Όπως περιγράφει στις πρώτες δηλώσεις του: «Το καταλάβαμε από τον κρότο και τη μυρωδιά. Τελικά καταλάβαμε ότι ήταν από την είσοδο της πολυκατοικίας».

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223