Πόση αξία έχει η ζωή μιας γυναίκας στην Ινδία;

Γράφει η Δέσποινα Αλεξιάδη γυναίκα

Στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, οι γυναίκες είναι ανεπιθύμητες. Κατώτερα πλάσματα, χωρίς δικαιώματα και χωρίς καμία αξία οι γυναίκες στην Ινδία.

ΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Η ζωή τους στα χέρια του κάθε άρρωστου άντρα και της οικογένειας του. Αναγκάστηκες αμβλώσεις, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική βία, θύματα Trafficking είναι μερικοί από τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα από την Ινδία. Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα του Thomson Reuters Foundation, η Ινδία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για να ζει μία γυναίκα.

Πριν από λίγες μέρες, τρείς γυναίκες και τα παιδιά τους βρέθηκαν νεκρές σ’ ένα πηγάδι. Η Κάλου 27 ετών, μητέρα ενός 4χρονου αγοριού και ενός βρέφους 27 ημερών και οι δύο μικρότερες αδελφές της, η 20χρονη Κάμλες και τη 22χρονη Μάμτα, και οι δύο έγκυες, είχαν παντρευτεί τρεις αδελφούς και ζούσαν στο σπίτι των πεθερικών τους.

Η 20χρονη Κάμλες  πριν από τον θάνατό τους, είχε γράψει στην εφαρμογή Whatsapp: «η οικογένεια των πεθερικών μας ευθύνεται για τον θάνατό μας (…) δεν θέλαμε να πεθάνουμε, αλλά ο θάνατος είναι προτιμότερος από την απάνθρωπη συμπεριφορά». Ο Σάρντερ Μίνα, πατέρας των αδικοχαμένων κοριτσιών, δήλωσε ότι «Οι κόρες μου κακοποιούνταν και γυρνούσαν εδώ. Αλλά παρά τη βία, έλεγαν ότι πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι και το έκαναν».

Στην Ινδία, το διαζύγιο θεωρείται ατίμωση, γι’ αυτό ο Σάρντερ Μίνα τις άφηνε να επιστρέψουν στο σπίτι των πεθερικών τους «για να σώσουν την τιμή της οικογένειάς τους». Τα κορίτσια κακοποιούνταν από τα πεθερικά και τους συζύγους τους επειδή δεν είχαν μεγάλη προίκα. Ο πατέρας αναφέρει ότι έχει έξι κόρες και ήταν πρακτικά αδύνατον να δώσει μεγαλύτερη προίκα. Τα κορίτσια όσο έμεναν με τους γονείς τους σπούδαζαν κανονικά «Τις είχα προικίσει με εκπαίδευση, ήδη αυτό είναι δύσκολο», αναφέρει ο Μίνα.

Στην Ινδία απαγορεύεται, από το 1961, δια νόμου η προίκα, παρ’ όλα αυτά ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Η οικογένεια της νύφης πρέπει να δώσει στον γαμπρό χρήματα, κινητά, κοσμήματα, ρούχα. 

Γι’ αυτό το λόγο τα κορίτσια είναι ανεπιθύμητα στην Ινδία. Περίπου 46 εκατομμύρια «εξαφανισμένα» κορίτσια, έμβρυα που δεν γεννήθηκαν ποτέ επειδή ήταν θηλυκά. Πριν από έξι μήνες, η 25χρονη Laali βρισκόταν στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της όταν αυτή και ο σύζυγος της μάθανε ότι περιμένουν κορίτσι «Όταν έμαθα ότι ήταν κορίτσι, άρχισα να νιώθω σαν να πνίγομαι», λέει. Εξαναγκάστηκε να πάρει το χάπι της έκτρωσης και μάλιστα χωρίς ιατρική επίβλεψη. Μετά από λίγες ώρες η 25χρονη άρχισε να αιμορραγεί, μια αιμορραγία που κράτησε 8 ώρες μέχρι κάποιος να την βρει αναίσθητη στο σπίτι της. Παρέμεινε το βράδυ στο νοσοκομείο (όπου έκλαιγε όλο το βράδυ) και το επόμενο πρωί επέστρεψε στην δουλειά της στα χωράφια.

«Οι οικογένειες θέλουν έναν γιο με κάθε κόστος. Οποιοδήποτε κόστος!» λέει η Laali «Αν πεθάνω, ο άντρας μου θα ξαναπαντρευτεί αύριο το πρωί, ελπίζοντας ότι η επόμενη γυναίκα θα γεννήσει έναν γιο». Η Laali έχει άλλες δυο κόρες. Όταν γεννήθηκαν κανένας από την οικογένεια της δεν την επισκέφτηκε στο νοσοκομείο και τα πεθερικά της δεν ήθελαν ούτε να δουν τα κορίτσια.

Εν έτει 2022 οι γυναίκες στην Ινδία κακοποιούνται, υποβάλλονται σε εκτρώσεις ,χωρίς την θέληση τους, είναι υποχρεωμένες να υπακούσουν τον σύζυγο τους και όταν δεν αντέχουν άλλο αυτοκτονούν. Οι τέσσερις αυτές γυναίκες είναι ένα μικρό δείγμα για την ζωή των γυναικών στην Ινδία. Άντρες καίνε τις γυναίκες τους στην κουζίνα και το παρουσιάζουν σαν ατύχημα ή της οδηγούν στην αυτοκτονία, καθηγητές αναγκάζουν φοιτήτριες να δείξουν το εσώρουχο τους για να δουν αν έχουν περίοδο και όλα αυτά όχι κάποτε αλλά σήμερα. 

Διαβάστε περισσότερα: γυναίκας γυναίκας γυναίκα γυναίκα

γυναικα

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον από πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Με διάγγελμα προς τους πολίτες δήλωσε τη παραίτηση του ο τέως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

«ΣΥΡΙΖΑ… σε απόγνωση»

Ο «εκλεγμένος»- ή και όχι- Αλέξης Τσίπρας,πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιστρατεύσει πλέον όλα τα μέσα για να εργαλειοποιήσει ξανά τις συνθήκες που ζούμε. Τι πιο σύνηθες για ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε κανείς!

Τρομοκρατική επίθεση στην οικία του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου

Όπως περιγράφει στις πρώτες δηλώσεις του: «Το καταλάβαμε από τον κρότο και τη μυρωδιά. Τελικά καταλάβαμε ότι ήταν από την είσοδο της πολυκατοικίας».

τρομοκρατική

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Ποιοι δικαιούνται 1.000 ευρώ

Η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ, άνοιξε την Τετάρτη 29 Ιουνίου. Η προθεσμία λήγει στις 29 Ιουλίου.

Avatar photo
Δέσποινα Αλεξιάδη
Άρθρα: 3