Τι έχει αλλάξει στον τομέα της Υγείας τα τελευταία 2 χρόνια;

Γράφει ο Αντώνης Λυριωτάκης

Σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική πολιτική του έκανε το 2022 το Υπουργείο Υγείας καθώς ήρθαν στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια με σκοπό την εξισορρόπησή της κοινωνικής αντιμετώπισης για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Υγείας

ΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Ποιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», εισάγονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή προκειμένου η χώρα μας να προσαρμόσει, στην νομοθεσία της, τα τεράστια άλματα που έχει επιτύχει η ιατρική επιστήμη τα τελευταία 17 έτη. Υγείας

Έτσι, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Στα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου προβλέπεται:

α) Η αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από το 50ο στο 54ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και η πρόβλεψη περί χορήγησης ειδικής άδειας για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε γυναίκες ηλικίας από 50 ετών και 1 ημέρας μέχρι 54 ετών.

β) Η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων, για κοινωνικούς λόγους, και η κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της.

γ) Το δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιημοποιημένο γεννητικό υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του μέρους με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή του συντρόφου του, καθώς και για ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης ή λήξης της ελεύθερης ένωσής του.

Μάλιστα, με την υπογραφή της Υπουργικής απόφασης, για τον καθορισμό του περιεχομένου του νέου εντύπου αιμοδοσίας, καταργείται ο αναχρονιστικός οριζόντιος αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων (gay) και αμφιφυλόφιλων (bisexual) ατόμων. Η κατάργηση αυτής της πρόβλεψης και ο εκσυγχρονισμός του εντύπου αποτελούν για χρόνια αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ο εκσυγχρονισμός του εντύπου δεν έχει μόνο συμβολική και ουσιαστική σημασία για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και για τις ανάγκες του συστήματος αιμοδοσίας και των ασθενών που εξυπηρετούνται από αυτές.

Επιπλέον, το παρόν νομοσχέδιο απαγορεύει τη θεραπεία μεταστροφής για ανηλίκους, μια πρακτική που στοχεύει στην καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου, την οποία η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα παγκοσμίως, καθώς και ειδικοί στον τομέα της υγείας, έχουν καταδικάσει ως επιβλαβή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο, οι ψυχολόγοι ή άλλοι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται τη ρητή συναίνεση ενός ατόμου για να εφαρμόσουν μια τέτοια θεραπεία και, πλέον, αντιμετωπίζουν πρόστιμα και ποινή φυλάκισης εάν παραβιάσουν το νόμο.

Η κυβέρνηση έχει συντάξει μια εθνική στρατηγική με χρονικό ορίζοντα έως το 2025 για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα.

Τέλος, δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τις δράσεις ισότητας τα άτομα που νοσούν με HIV. Συγκεκριμένα, κατοχυρώνεται το δικαίωμα τους στην άυλη-ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οροθετικών ασθενών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.

Επίσης, διασφαλίζεται η δυνατότητα των ατόμων που πάσχουν από HIV/AIDS (οροθετικά άτομα) να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τα ζευγάρια στα οποία υπάρχει οροθετικό άτομο ήταν για πολλά χρόνια περιθωριοποιημένα, ωστόσο, με τις θεραπείες, οι οροθετικοί μπορούν να έχουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή επιτυγχάνοντας βαθιά μοριακή ύφεση, κατά την οποία ο ιός HIV πλέον δεν είναι ανιχνεύσιμος.

Είναι πολύ σημαντικό να σπάσουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος και η κοινωνία μας να προχωρήσει μπροστά. Όχι μόνο με το να αναγνωρίζει δικαιώματα άλλα και να τα παρέχει κιόλας. Ευτυχώς, τα τελευταία 2 χρόνια βλέπουμε την κοινωνία μας να τρέχει και όχι απλώς να προχωράει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαβάστε περισσότερα: Υγείας

Τι γίνεται με τις πορείες στην Ελλάδα;

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ψήφιση του Νόμου για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις το Pnyka Press επικοινώνησε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να μάθει τις αλλαγές που έγιναν.

Άμβλωση: Το σώμα σου, η επιλογή μου

Πρόκειται κοινώς για καταπάτηση του αναφαίρετου δικαιώματος αυτοδιάθεσης του ανθρώπινου σώματος.

Υγείας

Πόση αξία έχει η ζωή μιας γυναίκας στην Ινδία;

Στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, οι γυναίκες είναι ανεπιθύμητες. Κατώτερα πλάσματα, χωρίς δικαιώματα και χωρίς καμία αξία οι γυναίκες στην Ινδία.

γυναικα

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον από πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Με διάγγελμα προς τους πολίτες δήλωσε τη παραίτηση του ο τέως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Avatar photo
Αντώνης Λυριωτάκης

Ο Αντώνης Λυριωτάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από μικρός είχε καταλάβει ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική και την κοινωνική προσφορά. Λατρεύει να αποκρυσταλλώνει την πραγματικότητα, την αλήθεια πίσω από κάθε πολιτική εξέλιξη.

Άρθρα: 7