Βρετανική Μοναρχία: Μόνο ένας τίτλος ή κάτι παραπάνω για τον Βρετανικό λαό;

Γράφει η Εμμανουέλα Χατζηπέτρου

“Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε…” Μοναρχία

Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπασπιστής της Βασίλισσας στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Λίζ  Τρας και η χώρα βυθίστηκε σε εθνικό πένθος. Στα 96 της χρόνια η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ πεθαίνει, και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 44 % των Βρετανών δήλωσε πως έκλαψε για τον θάνατό της ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές χιλιομέτρων αναμένοντας να προσκυνήσουν η σορό της που τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Γουεστμίνστερ , λίγες ημέρες πριν την κηδεία της.. Ωστόσο, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα:

Μοναρχία

ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS

Από πού πηγάζει αυτή η διαχρονική αγάπη του βρετανικού λαού για τη βασίλισσα Ελισάβετ και τη μοναρχία εν γένει;  Μοναρχία

Το βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας χρονολογείται από τον δέκατο όγδοο αιώνα και ενώ σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη ο θεσμός της βασιλείας έχει καταλυθεί, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο τελευταίος θεωρείται αποτελεσματική δύναμη που ενώνει το έθνος και αντικατοπτρίζει την ισχύ και την σταθερότητα της χώρας ανά τους αιώνες. Παρόλο που η βασιλική οικογένεια δαπανάει απύθμενα χρηματικά ποσά και κατέχει μυθώδη περιουσία, στις καρδιές του βρετανικού λαού αποτελεί δεδομένο σύμβολο της χώρας του. Μια παράδοση, δηλαδή, που στο πέρασμα του χρόνου αντανακλά το κύρος του βρετανικού έθνους. Βρετανική Μοναρχία Βρετανική Μοναρχία Βρετανική Μοναρχία

 Παρ όλα αυτά , είναι ενδιαφέρον να αναρωτηθεί κανείς τι είναι εκείνο που έκανε τον κόσμο, ακόμη και τους πιο εχθρικούς προς το στέμμα,  να συμπαθήσουν ή και να λατρέψουν την Λίλιμπετ , όπως συνήθιζαν να την προσφωνούν, τόσο ως βασίλισσα αλλά κυρίως ως άνθρωπο.

Η Ελισάβετ Β΄ πριν τα δέκατα όγδοα γενέθλιά της έγινε μέλος του συμβουλίου του κράτους και το 1945 εντάχθηκε στη βοηθητική υπηρεσία γυναικών ως επίτιμη υπολοχαγός και αργότερα ως λοχαγός ενώ, παράλληλα εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός. Το 1952 ανεβαίνει στο θρόνο και έκτοτε τηρεί με ευλάβεια τον όρκο που έδωσε κατά τη στέψη της, να φέρει με ιδιαίτερα βαθιά αίσθηση τα θρησκευτικά και πολιτικά της καθήκοντα. Η ίδια ήταν επίσης προστάτιδα περισσότερων από 600 οργανώσεων και φιλανθρωπικών φορέων.

Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι η υψηλή δημοτικότητα της Ελισάβετ στην κοινοπολιτεία μιας και μέσα από δημοψηφίσματα στην Αυστραλία, στο  Τουβαλού, στον Άγιο Βικέντιο και στις  Γρενανδίνες απορρίφθηκε η επιλογή να μετατραπούν σε αβασίλευτης δημοκρατίες ενισχύοντας την ισχύ του στέμματος και επιφέροντας μεγάλη λαϊκή υποστήριξη προς αυτό από τον βρετανικό λαό. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μια γυναίκα που στα 25 της χρόνια και εξαιτίας του πρόωρου θανάτου του πατέρα της ανέλαβε τα ηνία της χώρας και με το χαρακτήρα, την αντοχή, την στωικότητα και το αλάθητο του λόγου της κατέκτησε την εύνοια του βρετανικού λαού καθώς και την προσοχή του υπόλοιπου κόσμου. Κατά τη διάρκεια των 7 δεκαετιών της στο θρόνο η Ελισάβετ απέδειξε πως η βασιλεία ενσαρκώνει τις αξίες του Ηνωμένου Βασιλείου και κατάφερε να γίνει η μητέρα του έθνους.

Ήταν μια αναλλοίωτη ηγετική φιγούρα  που στην εποχή της ανατροπής των παραδοσιακών ιστορικών αφηγήσεων δημιούργησε εθνική ενότητα. Παρά τα οικογενειακά της δράματα, τις συγκρούσεις και τις εθνικές περιπέτειες κράτησε ακέραιη την αγάπη ενός μεγάλου μέρους του λαού παραδίδοντας τον θρόνο στον πρωτότοκο γιο της Κάρολο Γ΄.

Συνεχίζεται έτσι η διαδοχή του στέμματος με τον Βρετανικό λαό και τον λαό των 14 χωρών της κοινοπολιτείας να αναμένει τις εξελίξεις και την στάση του Καρόλου Γ΄ από την θέση του Βασιλιά. Μοναρχία

Διαβάστε περισσότερα: Μοναρχία Μοναρχία

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί; - Γράφει ο Δημήτρς Τζανιδάκης

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί;

Μήπως, όμως, τα αίτια είναι βαθύτερα και εντοπίζονται στο φαινόμενο της αναζήτησης ταυτότητας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης χωρίς αξιακές αναφορές; Μοναρχία

Πόσα ψέματα ακόμα;

Πολυτεχνειούπολη: 22 συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα

Σε 22 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών στη μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, με ορμητήριο τη παλιά φοιτητική εστία στου Ζωγράφου. Μοναρχία

Πανεπιστημιακή Αστυνομία από.. απόσταση

Σε επόμενη φάση οι ΟΠΠΙ θα περιπολούν μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Βέβαια, προϋπόθεση για τούτο είναι ότι τα δύο ΑΕΙ θα εφαρμόσουν τα σχέδια ασφαλείας τους με την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων.

Φυσάει ένας αέρας αλλαγής

Κάπου εκεί, μέσα μου λύγισα. Έσπασα σε χίλια κομμάτια. Και κάπου εκεί πέρασε μπροστά από τα μάτια μου η Αμίνι. Και μαζί της ήταν η Ελένη, η Αγγελική, η Καρολάιν, ο Ζακ, η Σούζαν και ένα σωρό ακόμη ονόματα που πονάω για να αναφέρω. Μοναρχία

Ασκληπιείο


Τι ήταν το Σκάνδαλο Κοσκωτά;

Η άμεση εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών του τότε κυβερνώντος κόμματος, ΠΑΣΟΚ, στην υπόθεση Κοσκωτά, δεν έμεινε στη σκιά των εξελίξεων, πολλώ δε μάλλον, αναπάντητη.

Απλή αναλογική: Ένα τεστ ωριμότητας για το ελληνικό πολιτικό σύστημα

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ένα μήνα πολιτικών εξαγγελιών, καθώς στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – ΔΕΘ – οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Έλληνες πολίτες.

Avatar photo
Εμμανουέλα Χατζηπέτρου

Η Εμμανουέλα Χατζηπέτρου είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ενδιαφέρεται για θέματα που άπτονται της διεθνούς και εγχώριας πολιτικής, της ιστορίας και των κοινωνικών εξελίξεων.

Άρθρα: 2