Κοινωνικά ευαίσθητοι ή επαγγελματίες ανθρωπιστές;

Γράφει ο Γιάννης Καρανικολός κοινωνικά

Τον τελευταίο καιρό, πέρα του ζητήματος του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει και άλλο ένα ζήτημα το οποίο έχει αναδυθεί ξανά στην δημόσια σφαίρα. Η Τουρκία για άλλη μία φορά, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αναδεικνύοντας την αυθάδεια της και την αδιαφορία της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, εν καιρώ πολέμου μάλιστα.

Ο εχθρικός μας γείτονας όμως είναι γνωστός καιρό τώρα. Αυτό που δεν ήταν γνωστό είναι η παρουσία ενός εσωτερικού «εχθρού», τουλάχιστον όχι τόσο απροκάλυπτα. Ο εχθρός αυτός, έχει πολλαπλές μορφές. Κάποιες φορές λαμβάνει τη μορφή ενός «εθνικού διασώστη», κάποιες άλλες βέβαια ενός, ευγενικώς διατυπωμένα, τουρκόφιλου βουλευτή, υποθετικά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τι κοινό έχουν αυτές οι δύο περιπτώσεις όμως; Ο φορέας δράσης τους, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, αποτελεί ένα κόμμα. Ένα κόμμα, το οποίο έχει, αρκετές φορές, καταψηφίσει αμυντικές συμφωνίες, έχει εκφράσει ανοιχτά ανθελληνικές θέσεις και δεν παραλείπει να κατηγορεί τη κυβέρνηση για οποιαδήποτε κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, παρόλο που ο θύτης είναι ξεκάθαρος.

Μιας και αναφέρθηκα στο Αιγαίο στην αρχή του άρθρου μου, ας μιλήσουμε για τον βουλευτή της υπόθεσης. Ένας βουλευτής, ο οποίος μάλλον δεν γνωρίζει καλά τους κανόνες που διέπουν το λειτούργημα του καθώς δημοσίως, με ανοιχτές κάμερες, απεύθυνε ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με οπλισμό και αν υπάρχει αλλαγή διάταξης του Έλληνικου στρατού στο νησί της Λέσβου, πράγματα που προφανώς δεν μπορούν να απαντηθούν δημοσίως, κάτι το οποίο όφειλε να γνωρίζει ως μέλος της επιτροπής Εξωτερικών και Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων. Πέραν του ξεκάθαρου νομικού σφάλματος που διέπραξε, το οποίο δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω, θα ήθελα να κρίνω την αφέλεια ,με την οποία είπε όσα είπε αλλά έθεσε και σε κίνδυνο τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των ίδιων του των ψηφοφόρων, εφόσον και ο ίδιος αποτελεί Βουλευτής Λέσβου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ, σε ένα ευρύτερο θέμα, το οποίο απασχολεί και αυτή την υπόθεση. Την αμφισημία συγκεκριμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από τη μία μεριά, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα «φιλικό» μέτωπο με την γείτονα χώρα, ακόμα και εις βάρος του εθνικού συμφέροντος, ενώ από την άλλη στο εσωτερικό της χώρας ευαγγελίζονται το εθνικό συμφέρον εκφράζοντας όμως συνεχώς θέσεις, οι οποίες στη καλύτερη των περιπτώσεων, καθιστούν τη χώρα ένα έρμαιο των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πραγματικό ζήτημα όμως, που ανακύπτει απο την αμφισημία, δεν είναι τόσο το αντίκτυπο των πράξεων τους όσον αφορά τις θέσεις τους, όσο το γεγονός ότι δείχνουν με τη στάση τους πως στο εσωτερικό της χώρας ο λαός είναι χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα, εν μέσω μίας παγκόσμιας κρίσης σε όλα τα επίπεδα.

Ίσως βέβαια και αυτός να είναι ο στόχος τους ως αντιπολίτευση. Η απορρύθμιση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα ώστε το εκλογικό σώμα να οδηγηθεί ξανά σε μία λογική της ψήφου της αγανάκτησης. Γνωστή η συνταγή τους βέβαια, όμως οι καιροί αλλάξανε.

Για να μη μιλάμε στον αέρα όμως (σε αντίθεση με κάποιους), ας παραθέσουμε άλλο ένα παράδειγμα προσπάθειας απορρύθμισης της κοινωνίας από το γνωστό κόμμα της αντιπολίτευσης. Πριν από 3 ημέρες ο γνωστός «εθνικός διασώστης», βρέθηκε στην Ευρωπαικό Κοινοβούλιο μαζί με έναν ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έκανε κάποιες αρκετά προκλητικές δηλώσεις περί του λιμενικού σώματος και της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σώμα του Λιμενικού ως δολοφόνους και βασανιστές.

Περίεργη δήλωση, βέβαια, από έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει ασχοληθεί μόνο με συγκεκριμένες ομάδες μεταναστών. Μάλλον, οι Ουκρανοί για παράδειγμα, δεν πληρώνουν τόσο καλά, ή δεν δίνει τόσα αντιστασιακά παράσημα η διάσωση τους. Άρα για να μην έχουμε αυταπάτες, ο «εθνικός διασώστης» , δεν αποτελεί έναν σύγχρονο Ρομπέν των Δασών, είναι απλώς ένας επιχειρηματίας. Επιχειρηματίας εις βάρος ανθρώπινων ζωών, για να μην έχετε κενά. Όσο για τον ευρωβουλευτή γνωστού κόμματος, ο οποίος τον συνόδευσε, δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, είναι γνωστή πια η στάση τους σε οποιοδήποτε εθνικό ζήτημα.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε όλοι πως οι καιροί που διανύουμε είναι ιστορικής σημασίας. Καθώς όχι μόνο ζούμε γεγονότα, τα οποία είναι πρωτοφανή ή τα θεωρούσαμε ξεπερασμένα, αλλά και βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τις επικίνδυνες ιδεοληψίες συγκεκριμένων κομμάτων, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για την χώρα. Οι αντιλήψεις τους είναι γνωστές, η ταυτότητα τους εξίσου γνωστή. Τώρα πιά δεν μένει τίποτα άλλο από την ίδια την κοινωνία να τους αφήσει πίσω. Πίσω, πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων και καταλήξουμε από μία χώρα, η οποία αρχίζει να γίνεται πρότυπο στα Βαλκάνια, σε ένα ποδηγετούμενο κράτος από την υποτιθέμενη ιδεολογική ασυλία της Αριστεράς.

Ο κίνδυνος όμως δεν μένει μόνο εκεί. Η γείτονος χώρα, δεν χάνει καμία ευκαιρία όσον αφορά την ανάδειξη του αναθεωρητισμού και παραλογισμού της. Οφείλουμε, τόσο σαν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όσο και σαν κοινωνία, να επιδείξουμε εθνική ενότητα και λογική απέναντι σε έναν απομονωμένο και προκλητικό γέιτονα. 

Διαβάστε περισσότερα: κοινωνικά

freedom pass

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Αποκλεισμένες σχολές της Αθήνας απο μέλη συλλόγων που διαμαρτύρονται

Μέλη φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν στις πύλες εισόδου της ΑΣΟΕΕ, του Πολυτεχνείου και της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.

πανεπιστημιακή αστυνομία

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου

Έξι ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στη λίστα με τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου στην κατάταξη του QS World University Rankings 2023.

 Γυναικοκτονία: Η κοινωνική και νομική διάσταση του όρου

Δημοσκόπηση Pnyka Votes για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Pnyka Press σε συνεργασία με το Pnyka Votes για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

κοινωνικά

Παράταση έως τις 19 Ιουνίου πήρε η διαβούλευση για το νομοσχέδιου τα πανεπιστήμια

Υπουργείο και πρυτάνεις συμφωνούν στη μεγάλη πλειονότητα των διατάξεων για ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα – Διαφορές στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ

κοινωνικά κοινωνικά κοινωνικά κοινωνικά κοινωνικά κοινωνικά κοινωνικά

Avatar photo
Ιωάννης Καρανικολός

Συντονιστής - Email: karanikolos@pnykapress.gr

Άρθρα: 6