Γιατί η ψήφος σου μετράει – Υπόθεση Κορκονέα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωστόγιαννης

Η είδηση που κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες είναι η αναγνώριση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας στον πρώην ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου. Απόφαση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από μεγάλη μερίδα χρηστών του διαδικτύου αλλά και κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, ουσιαστικά, επικύρωσε την απόφαση που είχε πάρει τον Ιούλιο του 2019 όπου ο Κορκονέας είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, αναγνωρίζοντας ωστόσο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να “σπάσουν” τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα και να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών. Ο Κορκονέας έχει εκτίσει 11 χρόνια κάθειρξης προσμετρώντας και την εργασία που παρείχε μέσα στις φυλακές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχοντας εκτίσει τον χρόνο που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε το 2019, αφέθηκε ελεύθερος.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έλαβε υπόψιν του, δεν είχε και άλλη επιλογή, τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε κατά τη περίοδο της πρώτης του απόφασης τον Ιούλιο του 2019. Ο νόμος 4619/2019 (νόμος Παρασκευόπουλου), ο οποίος ψηφίστηκε στις 11 Ιουνίου 2019, εν μέσω έντονων αντιδράσεων κατά της τότε Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και την ίδια μέρα που ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κήρυξε τη διάλυση της τότε Βουλής, ίσχυε από την 1η Ιουλίου 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 84 παρ.2 α’, το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου διαφοροποιήθηκε τόσο ως προς τη διατύπωση όσο και προς τον σκοπό σε “πρότερο σύννομο βίο” και για να αναγνωριστεί αρκούσε μόνο να αποδειχθεί ο εν γένει σύννομος βίος του καταδικασμένου χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται αυτός με θετικό τρόπο.

Κοινώς, “είμαι καλό παιδί κύριοι/ες ένορκοι, αφήστε με ελεύθερο” και αυτοί τον άφησαν.

Τί σχέση όμως έχει η ψήφος μας με την απελευθέρωση Κορκονέα;

Ο “Νόμος Παρασκευόπουλου” ήρθε εσπευσμένα προς κύρωση στη Βουλή εν μέσω προεκλογικής περιόδου το 2019. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατακεραύνωσε την τότε Κυβερνητική μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ (με την ανοχή του Ποταμιού) και αποχώρησε από την Ολομέλεια διαφωνώντας ως προς τον χρόνο που κατατέθηκε το νομοσχέδιο.

Πηγαίνοντας λίγα χρόνια πίσω φτάνω στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας της Α’ Λυκείου όπου στο σχολικό εγχειρίδιο εξηγείται ο ρόλος της Βουλής στο πολιτικό μας σύστημα.

“Η νομοθετική λειτουργία, που ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνιστά διαδικασία λήψης απόφασης. Η Βουλή νομοθετεί σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα…”

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί που ψήφισαν τον Ποινικό Κώδικα του Παρασκευόπουλου με τον οποίο αποφυλακίστηκε ο Κορκονέας;

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε μερικές αλήθειες. Αλήθειες που ίσως σε πολλούς να μην είναι εύπεπτες. Έχουμε συνηθίσει να κατηγορούμε την Δικαιοσύνη στη χώρα για κάθε στραβό που συμβαίνει. Η Δικαιοσύνη όμως εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό το ιστορικό κτήριο που ονομάζεται Βουλή των Ελλήνων κάποιοι παίρνουν αποφάσεις για εμάς με τη δύναμη που τους δώσαμε εμείς.

Είναι αυτοί που κάποιοι συμπολίτες μας ψήφισαν. Είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να ξηλώνουν και να ράβουν νόμους, καθώς το Σύνταγμα τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είναι αυτοί που κάποιοι ψήφισαν όσο εγώ, εσύ, εμείς ήμασταν στη παραλία γιατί βαριόμασταν να πάμε μέχρι τη κάλπη. Είναι αυτοί οι οποίοι κρατούν τη τύχη της χώρας στα χέρια τους. Είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι μας μέσα στο Κοινοβούλιο τους οποίους ψηφίσαμε.

Σε αυτή τη χώρα, δυστυχώς, ξεχάσαμε ότι εκτός από δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις γιατί, όπως συνεχίζει το βιβλίο λίγο πιο κάτω…”Ευθύνη του εκλογικού σώματος είναι η συμμετοχή στις εκλογές. Η πολιτική απάθεια και η αποχή από τα κοινά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Έτσι, ο πολίτης έχει την ευθύνη των επιλογών του στις εκλογές.”

Ευθύνη μας είναι, λοιπόν, ποιοι θα είναι αυτοί που θα ψηφίσουν έναν νέο “Νόμο Παρασκευόπουλου” (ευτυχώς διορθώθηκε από τον νέο ΠΚ 4855/12-11-2021), ποιοι θα μεταφέρουν τα προβλήματα της κοινωνίας μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, ποιοι θα ψηφίζουν τους νόμους που επηρεάζουν τις ζωές μας, ποιοι θα χαράσσουν τη πολιτική της χώρας για τα επόμενα χρόνια κ.α.

Όλα αυτά γιατί πρέπει να έχουμε την ευθύνη των επιλογών μας στις εκλογές και να αποφασίζουμε οι ίδιοι για τους εαυτούς μας. Η αποχή δεν είναι επιλογή. Η ψήφος σου μετράει.

Διαβάστε περισσότερα: Κορκονέα

Κίνα -Ταϊβάν: Η επερχόμενη σύγκρουση

Οι δύο πλευρές μετρούν χρόνια εντάσεων αφού η Ταϊβάν θέλει να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θέλει τον πλήρη έλεγχο της.

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F35

Υπεγράφη πριν από λίγη ώρα το επίσημο αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Κορκονέα

Ουκρανία: Η Ρωσία βομβάρδισε εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο στο Κρέμεντσουκ

Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν με πυραύλους ένα εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο στο Κρέμεντσουκ της Ουκρανίας, με τις Αρχές να φοβούνται ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί.

f35

O Καναδάς ανέπτυξε 2 πολεμικά πλοία στη Βαλτική για υποστήριξη του ΝΑΤΟ

Τα πολεμικά σκάφη του Καναδά θα παραμείνουν για τέσσερις μήνες στη Βαλτική Θάλασσα και θα συμμετάσχουν σε γυμνάσια, διατηρώντας «υψηλό επίπεδο προετοιμασίας».

Κορκονέα Κορκονέα Κορκονέα

Avatar photo
Κωνσταντίνος Κωστόγιαννης

Ο Κωνσταντίνος Κωστόγιαννης κατάγεται από την Αρκαδία. Είναι φοιτητής της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό. Είναι συνιδρυτής του Pnyka Press και αρχισυντάκτης.

Άρθρα: 2