Γράφει η Αθανασία Λάμπρου
Με τις εντάσεις να φουντώνουν τις τελευταίες μέρες στα μέτωπα της Κίνας και της Ταϊβάν προκαλώντας φόβο και για μία ακόμα ένοπλη σύρραξη για το 2022 , ενδιαφέρον φαίνεται το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο γύρω από αυτή την σύγκρουση που διόλου καινούργιο δεν είναι.
Οι δύο πλευρές μετρούν χρόνια εντάσεων αφού η Ταϊβάν θέλει να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θέλει τον πλήρη έλεγχο της. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών.
Το πολίτευμα της Ταϊβάν είναι συνταγματική δημοκρατία. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Ταϊπέι, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της. Ως ανεξάρτητη δημοκρατία αναγνωρίζεται μόλις από 14 κράτη μέχρι και το 2021. Αυτό συμβαίνει επειδή, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επιμένει να πιστεύει ότι η Ταϊβάν αποτελεί επαρχία της. Η Ταϊβάν διατηρεί αρκετά καλές διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ , την Ιαπωνία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την Ελλάδα να μην διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις μαζί της. Η Κίνα, επισήμως Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, κυβερνάται επί του παρόντος ως ενιαία μονοκομματική σοσιαλιστική δημοκρατία από το ΚΚΚ.
Τι ήταν όμως αυτό που έφερε την μεγάλη ρήξη στις σχέσεις της Ταιβάν και της Κίνας;
Την απάντηση θα βρούμε στην ιστορία. Ο Κινέζικος Εμφύλιος Πόλεμος (ή Κινέζικη Επανάσταση), ήταν ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ δυνάμεων του Κουομιντάνγκ και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί εκεχειρία. Εμφύλιος Πόλεμος ήταν, κατά πολλούς, το αποτέλεσμα της χρόνιας σύγκρουσης μεταξύ των Εθνικιστών και των Κομμουνιστών στην Κίνα. Οι Εθνικιστές είχαν τάσεις συντηρητικές και απέβλεπαν στην δημιουργίας μιας Κίνας χωρίς ξένες εθνότητες, που θα ήταν αυτόνομη και αυτόβουλη.
Οι Κομμουνιστές ήθελαν την Κίνα μια χώρα που θα αποβάλλει το παρελθόν της και θα ακολουθήσει τα νέα ήθη και πρότυπα του Κομμουνισμού. Τις απόψεις των Εθνικιστών εξέφραζε το κόμμα Κουομιντάνγκ ενώ τις απόψεις των Κομμουνιστών το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Τα θύματα ήταν πάρα πολλά σε σημείο που έφταναν τα 7.5 εκατομμύρια, αριθμός τρομακτικά μεγάλος. Μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου ιδρύθηκαν δύο κράτη, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Κίνα) με πρωτεύουσα το Πεκίνο και η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) με πρωτεύουσα την πόλη Ταϊπέι.
Σήμερα λοιπόν, οι δύο κυβερνήσεις λειτουργούν κάτω από το καθεστώς της «συναίνεσης του 1992» που καθόριζε ότι η Κίνα είναι μία, έχει υπό κατοχής της την Ταΐβάν αλλά η διαφωνία έγκειται στον νόμιμο φορέα διακυβέρνησης της. Παρόλο που οι κυβερνήσεις της Ταΐβάν υπήρξαν όλες φιλικές προς την Κίνα υπογράφοντας πολλαπλές συμφωνίες εξαγωγών, παρατηρείται άνοδος στην εθνική ταυτότητα της Ταΐβάν και πτώση της εθνικής ταυτότητας της Κίνας εντός της Ταΐβάν. Η τρέχουσα όξυνση, αποτυπώνεται με υπερπτήσεις κινεζικών αεροσκαφών πάνω από την Ταΐβάν .
Το Πεκίνο, θέλει να τονίσει την κυριαρχία της Κίνας και να αποδείξει στις ΗΠΑ που τώρα τελευταία στρέφονται εναντίον της και παίρνουν τον ρόλο του «προστάτη στην Ταϊβάν» ότι, ακόμα και σε ένοπλη σύγκρουση η Κίνα θα καταστρέψει και τα δύο μέτωπα με ευκολία. Ωστόσο, οι τελευταίες δηλώσεις της Κίνας με τον Γουέι Φενγκέ να υποστηρίζει «Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα» δείχνουν ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να «κάνει το δικό της» αψηφώντας τους δυτικούς της συμμάχους.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι οξύνει την ένταση με την Ταϊβάν, με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να χαρακτηρίζει τις παραβιάσεις ένδειξη «μιας ολοένα και πιο προκλητικής ρητορικής και δραστηριότητας» από την πλευρά του Πεκίνου. Επομένως, η ανεξαρτησία της Ταϊβάν αν και εφικτή προμηνύει πολλούς κινδύνους όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όλο τον κόσμο.
Εν κατακλείδι, η εμπόλεμη σχέση των δύο πλευρών είναι ένα ζήτημα που έχει τεράστια σημασία παγκοσμίως και τονίζει πως αρκετές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αν και εν έτη 2022 η ανεξαρτησία ενός κράτους θα έπρεπε να θεωρείτο κάτι αυτονόητο, στην περίπτωση της Ταϊβάν φαίνεται να είναι τρομερά επικίνδυνο και να πυροδοτεί τις πολεμικές επιδιώξεις της Κίνας που χρόνια περίμενε για να αναδείξει την δύναμη της εις βάρος της Ταϊβάν αλλά και εις βάρος άλλων χωρών.
Διαβάστε περισσότερα: Ταϊβάν
Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F35
Υπεγράφη πριν από λίγη ώρα το επίσημο αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Ουκρανία: Η Ρωσία βομβάρδισε εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο στο Κρέμεντσουκ
Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν με πυραύλους ένα εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο στο Κρέμεντσουκ της Ουκρανίας, με τις Αρχές να φοβούνται ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί.
O Καναδάς ανέπτυξε 2 πολεμικά πλοία στη Βαλτική για υποστήριξη του ΝΑΤΟ
Τα πολεμικά σκάφη του Καναδά θα παραμείνουν για τέσσερις μήνες στη Βαλτική Θάλασσα και θα συμμετάσχουν σε γυμνάσια, διατηρώντας «υψηλό επίπεδο προετοιμασίας».
Ένα βήμα πιο κοντά στην Τεχνητή Νοημοσύνη με ανθρώπινη συνείδηση
Ο Lemoine τόνισε πως ενδέχεται το chatbot να έχει αναπτύξει συνείδηση και συναισθήματα, όμοια με αυτά ενός ανθρώπου