Υπεγράφη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

Υπεγράφη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

Η Συμφωνία επιβεβαιώνει την εξελισσόμενη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Η υπογραφή του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας – Ισραήλ» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Υπεγράφη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ
Διαφήμιση – Advertisement

• Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

• Συνεκπαιδεύσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

• Συμμετοχή εκπαιδευομένων σε εθνικές – διακλαδικές σχολές και πολυεθνικά σχολεία, καθώς και σε σεμινάρια.

• Ανταλλαγή εκπαιδευτών.

• Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

• Δράσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» Έτους 2022.

Η υπογραφή του εν λόγω Προγράμματος επιβεβαιώνει την εξελισσόμενη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών τους, ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο των δύο Χωρών στις κοινές τους προσπάθειες για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Υπεγράφη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ
Διαφήμιση – Advertisement

Τα δύο αυτά κείμενα είναι εξαιρετικής σημασίας κι έρχονται σε συνέχεια της Κοινής Διακήρυξης της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που υπεγράφη τον Δεκέμβριου του 2021 στην Ιερουσαλήμ, με την οποία οι ηγέτες των τριών χωρών εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την κοινή τους βούληση για την ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μέσω εντατικοποίησης τόσο του στρατηγικού διαλόγου όσο και της στρατιωτικής και αμυντικο-βιομηχανικής συνεργασίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον ισραηλινό ομόλογό του προωθώντας ολοένα νέες δραστηριότητες που φέρνουν τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πιο κοντά.

Η ειδική σχέση που χτίζεται με το Ισραήλ, αφενός αναφέρεται στην ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής σχέσης σε όλα τα επίπεδα, αφετέρου περιλαμβάνει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα – και το κάνουμε – ως αξιόπιστος ενδιάμεσος εταίρος για πολύ σημαντικές χώρες που επιθυμούν να αποκαταστήσουν διαύλους επικοινωνίας για την προώθηση και υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπεγράφη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ
Διαφήμιση – Advertisement

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ευχαρίστησε στην συνάντηση που είχε στο γραφείο του τους επικεφαλής των Αντιπροσωπειών για την παρουσία τους και επεσήμανε την αξία της διαρκούς και ενισχυόμενης συνεργασίας των 3 Χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, η οποία προάγεται μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους και των δράσεων που τον συνοδεύουν. Τόνισε ότι η σχέση αυτή είναι αμοιβαία επωφελής και απαραίτητη για την ευρύτερη περιοχή, καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν αποφασιστικό ρόλο για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωση του το ΓΕΕΘΑ, με την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης εμβαθύνεται περαιτέρω η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών Χωρών στο πλαίσιο του αμυντικού τους συντονισμού και ενισχύεται ο ρόλος Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ ως παραγόντων στήριξης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Μεσόγειο και πέραν αυτής.​

Πηγή: enikos.gr αμυντική αμυντική αμυντική αμυντική αμυντική

Θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση σου εδώ!
Υπεγράφη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ
Διαφήμιση – Advertisement
Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223