Τουρισμός: Η σωσίβια λέμβος της οικονομίας

Γράφει η Ευγενία Γεωργιάκου Τουρισμός Τουρισμός Τουρισμός Τουρισμός Τουρισμός

Εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης πολλοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον τουρισμό, καθώς η σπουδαιότητα του είναι πολύ σημαντική ενώ ο δυναμισμός του κλάδου παίζει καθοριστικό ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ιδιαίτερα στην χώρα μας αρκετοί έχουν χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη βιομηχανία ως την ‘λαϊκή’ οικονομία της χώρας η οποία φέτος αναμένεται να αγγίξει υψηλά επίπεδα, όπως συμπεράναμε από τις διακοπές του Πάσχα όπου παρατηρήθηκε γενική πληρότητα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Επιπλέον είναι πρέπον να αναφέρουμε πως μέσω αυτής της βιομηχανίας έχουν δημιουργηθεί από παλιά σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων στα έργα τουριστικής ανάπτυξης, οι οποίες επενδύσεις δημιουργούν με την σειρά τους θέσεις εργασίας. Εκτός του έμμεσου όμως τρόπου, μέσω των επενδύσεων ο τουριστικός τομέας προσφέρει άμεσα πολύ σημαντικά έσοδα στην οικονομία της χώρας. Οι εισροές από τον τουρισμό ετησίως αποτελούν μεγάλο κομμάτι των συνολικών εισροών της οικονομίας της Ελλάδας. Η ειδοποιός διαφορά της τουριστικής βιομηχανίας είναι πως τα χρήματα περνούν απευθείας στην πραγματική οικονομία δίνοντας μια αίσθηση <<οξυγόνου>> σε όλους, άλλωστε είναι ευρέως γνωστό πως ο τουρισμός συμβάλλει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας καθώς φέρνει το 1 στα 4 ευρώ στην οικονομία δηλαδή το 25% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση λοιπόν έχει στο στόχαστρο της και όχι άδικα τον συγκεκριμένο τομέα και προσπαθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις και μέτρα για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξή του. Τα πρώτα δείγματα από την επιβατική κίνηση προμηνύουν μια καλή σεζόν, υπό την πίεση πάντα της πανδημίας και του πολέμου. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών άγγιξαν τις 244.705, υπερβαίνοντας την επίδοση του αντίστοιχου τριμήνου του 2021, που ήταν στις 17.747.

Τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις των τουριστών άγγιξαν τις 128.840, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα επίπεδα τόσο του 2021, όσο και του 2020, που ανήλθαν στις 8.811 και 55.342 αντίστοιχα. Σημειώνεται πως ο Μάρτιος επηρεάστηκε από την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς ρωσικά αεροσκάφη, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Όπως τόνισε και η υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη η οποία μίλησε στο τουριστικό συνέδριο <<Choose Greece 2022>> «Ζούμε τις πρώτες φωτεινές ημέρες της ανάκαμψης του τουρισμού».

 Ένα γεγονός επίσης από το οποίο περιμένουμε εξαιρετικά αποτελέσματα είναι η ΄΄έκρηξη΄΄ Αμερικανών επισκεπτών το 2022. Η ελληνική κυβέρνηση στόχευσε προς την αγορά των ΗΠΑ και κατάφεραν να κλείσουν συμφωνίες όπως αυτή με τον πρέσβη Πάιατ καταφέρνοντας μετά από 31 χρόνια την συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση αμερικανικών πτήσεων σε όλη την διάρκεια του έτους αλλά και η επανέναρξη της χειμερινής κρουαζιέρας από τον Φεβρουάριο του 2023, η οποία προσδοκούμε να έχει θετικά αποτελέσματα και στο κομμάτι της οικονομίας δίνοντας το σημάδι πως ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί αν όχι την μεγαλύτερη μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων. Μένει να δούμε αν αυτοί οι στόχοι θα γίνουν πραγματικότητα και θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα τουριστικά έσοδα του 2021 τα οποία ανήλθαν στα 10,65 δις όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όταν είχαν προϋπολογιστεί αρχικά 6 δις ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα: Τουρισμός

Τουρισμός

Βιβλιοθήκη ΑΠΘ: Με 24ωρη παρουσία ΜΑΤ ξεκίνησαν οι εργασίες

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

ΑΠΘ: Άγνωστοι κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευάζεται στο Βιολογικό

Άγνωστοι κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευάζεται στο Βιολογικό του ΑΠΘ – ο χώρος μέχρι πρότινος βρισκόταν υπο κατάληψη για 34 χρόνια ως «Στέκι στο Βιολογικό».

απθ βιβλιοθήκη

ΑΣΟΕΕ: Επίθεση κουκουλοφόρων σε αστυνομικούς – Κρύφτηκαν στο πανεπιστήμιο

Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που πέρασε έξω από το Πανεπιστήμιο όχημα της ΟΠΚΕ. Περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο με πέτρες και μάρμαρα.

Avatar photo
Ευγενία Γεωργιάκου

Η Ευγενία Γεωργιάκου είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ασχολείται ενεργά με ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνείς οργανώσεις και έχει λάβει μέρος σε αρκετά συνέδρια και ημερίδες.

Άρθρα: 6