ΛΟΑΤΚΙ+ και Άκρα δεξιά: Πορεία προς τον εκσυγχρονισμό ή οπισθοχώρηση;

Γράφει η Εύη Δροσάτου ΛΟΑΤΚΙ

Θα αναρωτηθεί κανείς, πώς είναι δυνατόν τη στιγμή, όπου κινήματα εμφανίζονται και υπερασπίζονται το δικαίωμα του ελεύθερου σεξουαλικού προσανατολισμού, παράλληλα, να ανθίζουν ακροδεξιές ιδεολογίες.

Παρόλο που βιώνουμε μια «σύγχρονη εποχή», οι εθνικιστικές θεωρίες, η ομοφοβία, η βία και η ρητορική μίσους μας έχουν «χτυπήσει» την πόρτα. Στην ουσία, ο κόσμος έχει χωριστεί σε στρατόπεδα, καθώς οι φίλοι του ακροδεξιού φαινομένου περιθωριοποιούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Στον ακροδεξιό χώρο οι ΛΟΑΤΚΙ εμφανίζονται ως «παιδόφιλοι», «διαφθορείς» και «διεστραμμένοι». Άτομα, τα οποία απειλούν το έθνος και προβάλλουν κακέκτυπα πρότυπα για τις επόμενες γενιές. Δεν θα ήταν καθόλου παράξενη η αναφορά στην περίπτωση του κόμματος «Χρυσή Αυγή», όπου χρησιμοποιώντας λεκτική και σωματική βία έκανε φανερή την απέχθεια της προς τα άτομα με διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα. Μάλιστα, ο τότε αρχηγός της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος είχε αποκλείσει την ένταξη ομοφυλόφιλων στο κόμμα. 

Το νεοναζιστικό μόρφωμα ΧΑ απευθυνόταν αιχμηρά σε κάθε είδους διαφορετικότητα, όπως καταγωγή, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκεία και όχι μόνο. Σε πολλές δηλώσεις τους οι τότε βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος αναφέρονταν στις γυναίκες με υποτιμητικό τρόπο και τις θεωρούσαν «μηχανές» αναπαραγωγής και όχι χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Συνεπώς, η ΧΑ λειτούργησε ως μια δίαυλος για να ενδυναμωθούν έμφυλα και ρατσιστικά στερεότυπα.

Δεν είναι, όμως, μόνο η ΧΑ που αποστρεφόταν το διαφορετικό και οραματιζόταν μια άλλη Ελλάδα, πιο συντηρητική και οπισθοδρομική. Ο τέως πλανητάρχης Ντόναλτ Τραμπ έχει προπηλακίσει πολλάκις τους ομοφυλόφιλους, παρόλα αυτά-προέβη στο παράδοξο- διόρισε ως Πρεσβευτή στη Γερμανία έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο, τον Richard Grenell. Ανάλογη συμπεριφορά εντοπίζεται και στο γαλλικό ακροδεξιό κόμμα «Γαλλική Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λε Πεν, η οποία προσπάθησε να προσελκύσει ομοφυλόφιλους ψηφοφόρους. Είναι σύνηθες στην πολιτική αρένα, τα ακροδεξιά κόμματα προκειμένου να ανεβάσουν τα ποσοστά τους, να λειτουργούν με δόλο μετακινώντας την ιδεολογία τους. Πώς είναι δυνατόν ένα κατά βάση συντηρητικό-εθνικιστικό κόμμα μπροστά σε μια εκλογική αναμέτρηση να μετουσιώνεται σε φιλελεύθερο; 

Παρά τον πόλεμο που δέχεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα παραμένει αγέρωχη και υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των Τρανς, των ομοφυλοφίλων, των λεσβιών και των αμφυλοφίλων. Μέσα από το Athens pride που πραγματοποιήθηκε στις 18/6/22 στην πλατεία Συντάγματος δίδεται η ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να αισθανθούν και να εκφράσουν περήφανοι τις επιλογές τους, οι οποίες δεν συμφωνούν με τις κοινωνικές νόρμες. Η αγάπη προς το συνάνθρωπο δεν χρωματίζεται, δεν έχει φύλο και ταυτότητα. Η αγάπη διαχέεται χωρίς περιορισμούς. Διαφορετικά, μπορεί να αγαπά κανείς μόνο τα ετερόφυλα άτομα; 

Η κοινωνία που ευαγγελίζονται οι ΛΟΑΤΚΙ είναι μια κοινωνία με πραγματική ελευθερία και δίχως φόβο για όσα αποκλίνουν από τις προκατασκευασμένες αντιλήψεις. Μια κοινωνία απαλλαγμένη από ακροδεξιές θεωρίες, οι οποίες παρουσιάζονται με το πέπλο του πατριωτισμού, κάθε άλλο παρά πατριωτικές είναι. Η αποδοχή, η εδραίωση του δικαιώματος κάθε ατόμου να ζει με τον τρόπο που επιθυμεί χωρίς να εκφοβίζεται είναι πρωταρχικό καθήκον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ζούμε, λοιπόν, σε έναν κόσμο δυο ταχυτήτων, από τη μια πλευρά οι οπαδοί του εθνικισμού και της οπισθοχώρησης και από την άλλη οι φιλελεύθεροι και εκσυγχρονιστές. Το ερώτημα δεν είναι: Ποίοι θα επικρατήσουν, καθώς δεν πρόκειται για μια μάχη επικράτησης, αλλά εάν οι άνθρωποι θα κάνουν βήματα προόδου και θα αγκαλιάσουν την ετερογένεια. Μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και συνάμα ίσοι, όμως, όλοι μπορούμε να το ενστερνιστούμε αυτό;

Διαβάστε περισσότερα: ΛΟΑΤΚΙ ΛΟΑΤΚΙ

λοατκι

Ουκρανία: Η Ρωσία βομβάρδισε εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο στο Κρέμεντσουκ

Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν με πυραύλους ένα εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο στο Κρέμεντσουκ της Ουκρανίας, με τις Αρχές να φοβούνται ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί.

εμπορικό κέντρο


Ένα βήμα πιο κοντά στην Τεχνητή Νοημοσύνη με ανθρώπινη συνείδηση

Ο Lemoine τόνισε πως ενδέχεται το chatbot να έχει αναπτύξει συνείδηση και συναισθήματα, όμοια με αυτά ενός ανθρώπου

O Καναδάς ανέπτυξε 2 πολεμικά πλοία στη Βαλτική για υποστήριξη του ΝΑΤΟ

Τα πολεμικά σκάφη του Καναδά θα παραμείνουν για τέσσερις μήνες στη Βαλτική Θάλασσα και θα συμμετάσχουν σε γυμνάσια, διατηρώντας «υψηλό επίπεδο προετοιμασίας».

Avatar photo
Εύη Δροσάτου

Η Εύη Δροσάτου είναι απόφοιτη του Παντειου Πανεπιστημίου του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Άρθρα: 10