Η τυραννία των Ταλιμπάν στις γυναίκες του Αφγανιστάν

Γράφει η Αθανασία Λάμπρου

Η ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 με σκοπό να διώξει από την εξουσία την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν. Στις 15 Αυγούστου, ενώ οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα καταλάβουν την πρωτεύουσα της χώρας εισέβαλαν στην Καμπούλ και από τότε ξεκίνησε το χάος.Πήραν υπό τον έλεγχο τους την αεροπορική βάση της χώρας και εγκλώβισαν χιλιάδες πολίτες, όχι μόνο από το Αφγανιστάν αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων όμως είναι αυτή που κυριαρχεί όλο και περισσότερο.

Η κατάσταση ομολογουμένως έχει εκτοξευθεί με αποκορύφωμα διάφορες ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει οι Ταλιμπάν προκειμένου να αποκλείσουν τις γυναίκες κοινωνικά και οικονομικά . Για παράδειγμα, οι οδηγοί ταξί έχουν λάβει εντολή να μην παραλαμβάνουν γυναίκες εάν δεν φορούν συγκεκριμένο είδος χιτζάμπ ή να μην κυκλοφορούν έξω μόνες τους χωρίς την συνοδεία ενός άνδρα.

Αυτή η καταπίεση των γυναικών εκδηλώνεται και σε άλλους τομείς με βασικότερο αυτό της παιδείας, αφού σταδιακά υπηρεσίες που είχαν δημιουργηθεί για την προστασία τους κλείνουν όπως και καταφύγια που συγκέντρωναν  κακοποιημένες γυναίκες έχουν καταληφθεί από τους Ταλιμπάν. Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν αναταραχή στις γυναίκες του Αφγανιστάν, που δεν δίστασαν να διαδηλώσουν στους δρόμους της χώρας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους χωρίς όμως να καταφέρουν και πολλά αφού πολλές από αυτές ξυλοκοπήθηκαν ή τέθηκαν υπό κράτηση.Επίσης, πλέον ανακοινώθηκε ότι οι γυναίκες του Αφγανιστάν πρέπει να φορούν επίσημα μπούρκα δημοσίως.

Πριν από λίγες ημέρες Ταλιμπάν στην Χεράτ που θεωρείται μία προοδευτική περιοχή αφού, είναι η τρίτη σε πληθυσμό χώρα του Αφγανιστάν και σε αυτήν βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια στην χώρα καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο ζήτησαν από τις σχολές οδηγών να μην δίνουν διπλώματα οδήγησης στις γυναίκες. Στο Αφγανιστάν δεν είναι σπάνιο να δει κανείς τις γυναίκες να οδηγούν στην Χεράτ αλλά από τι φαίνεται από την είδηση αυτή αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ.

Οι γυναίκες εκδηλώνουν έντονα την διαφωνία τους με αυτό το μέτρο, αφού υποστηρίζουν ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να πηγαίνουν στις ιατρικές επισκέψεις και να διατηρήσουν γενικά την ασφάλειά τους. Εάν πράγματι γίνει αυτή η κίνηση εκ μέρους των Ταλιμπάν θα διασφαλίσουν, ότι και η νέα γενιά γυναικών θα υποστεί αυτή την καταπάτηση και δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν για να φτιάξουν το μέλλον τους . Αυτή η οδηγία έχει δοθεί προφορικά στους δασκάλους οδήγησης, οπότε αναμένουμε και την επίσημη ανακοίνωση από τους τοπικούς φορείς.

Οι διεθνείς ενέργειες αν και υπαρκτές έχουν συμβάλλει με τον τρόπο τους στην επιδείνωση της κατάστασης. Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2022 ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για να αποδεσμευτούν τα μισά από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ και έχουν παγώσει.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα παρακρατηθούν και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση οικογενειών θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χρήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της κατάστασης να μην διατίθενται για την προστασία των γυναικών. Πολλοί είναι οι πρόσφυγες του Αφγανιστάν που πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να έχουν μια καλύτερη τύχη στην ζωή τους μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα.

Οι συνέπειες των πράξεων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φανερώνουν για μια ακόμα φορά ότι οι γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται από αυτές τις δράσεις και όχι οι άντρες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν μετά από χρόνια καταπίεσης είχαν καταφέρει να διασφαλίσουν την θέση τους και να προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από την αξιέπαινη δράση τους.

Οι γυναίκες είναι ο κινητήριος μοχλός της εξέλιξης και της καινοτομίας σε κάθε κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της αφγανικής, αφού, έχουν φωνή και φροντίζουν να ακούγονται ανά πάσα στιγμή. Οι Ταλιμπάν θα συναντήσουν εμπόδια στα “δρακόντεια” μέτρα τους αφού, ο γυναικείος πληθυσμός πλέον είναι ο πιο δυνατός τους αντίπαλος που με δυσκολία θα αποκλείσουν οριστικά.

Διαβάστε Περισσότερα: Ταλιμπάν

Ταλιμπάν

Νομική Αθηνών: Επίθεση δέχθηκαν 6 κοπέλες, μέλη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

Μία φοιτήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο – «Όποιος χτυπάει φοιτητές, χτυπάει το Πανεπιστήμιο, χτυπάει την Παιδεία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Βιβλιοθήκη ΑΠΘ: Με 24ωρη παρουσία ΜΑΤ ξεκίνησαν οι εργασίες

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

κρίση

Βιβλιοθήκη ΑΠΘ: Με 24ωρη παρουσία ΜΑΤ ξεκίνησαν οι εργασίες

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Avatar photo
Νάσια Λάμπρου

Συντονίστρια - Email: lamprou@pnykapress.gr

Άρθρα: 13