27 Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ

” Καμιά κοινωνία δεν έχει ανοσία στον παραλογισμό και τη μισαλλοδοξία. Η σιωπή μπροστά στο μίσος είναι συνενοχή”

27 Ιανουαρίου - Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Σήμερα θυμόμαστε τα 6 εκατομμύρια Εβραίους άντρες, γυναίκες και παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, θυμόμαστε τους Ρομά και τους Σίντι και τα αμέτρητα άλλα θύματα αυτής της πρωτοφανούς φρίκης και προμελετημένης βαρβαρότητας.

Το Ολοκαύτωμα καθόρισε τα Ηνωμένα Έθνη. Το ίδιο το όνομα μας επινοήθηκε για να περιγράψει τη συμμαχία που πολέμησε το ναζιστικό καθεστώς και τους συμμάχους του. Ο Χάρτης μας γραφόταν στο Σαν Φρανσίσκο καθώς το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου απελευθερωνόταν.

Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει πάντα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του αντισημιτισμού και όλων των άλλων μορφών θρησκευτικού φανατισμού και ρατσισμού.

Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μίας ανησυχητικής αναζωπύρωσης της ξενοφοβίας και του μίσους. Ο αντισημιτισμός, η παλαιότερη και πιο επίμονη μορφή προκατάληψης, βρίσκεται ξανά σε άνοδο. Οι προσπάθειες να υποβαθμιστεί το Ολοκαύτωμα και να αναβαθμιστεί η άρνησή του πολλαπλασιάζονται.

Καμιά κοινωνία δεν έχει ανοσία στον παραλογισμό και τη μισαλλοδοξία. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το Ολοκαύτωμα θα μπορούσε να είχε προληφθεί. Οι απελπισμένες εκκλήσεις των θυμάτων δεν εισακούστηκαν. Πολύ λίγοι μίλησαν, πολύ λίγοι άκουσαν, ακόμα λιγότεροι ύψωσαν τη φωνή τους με αλληλεγγύη.

Το να θυμόμαστε το παρελθόν είναι βασικής σημασίας για να εξασφαλίσουμε το μέλλον. Η σιωπή μπροστά στο μίσος είναι συνενοχή. Σήμερα, ας δεσμευτούμε να μην μείνουμε ποτέ αδιάφοροι στην βάσανα των άλλων και ποτέ να μην ξεχάσουμε τι συνέβη ή να αφήσουμε τους άλλους να το ξεχάσουν.

Ας δεσμευτούμε να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων.

Θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση σου εδώ!
27 Ιανουαρίου - Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

ολοκαυτώματος ολοκαυτώματος ολοκαυτώματος

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223