Βουλή: Κατατέθηκαν οι συμβάσεις για τα Rafale, τις Belharra και τις γερμανικές τορπίλες

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις για τα γαλλικά Rafale, τις φρεγάτες Belharra και τις γερμανικές τορπίλες υποβρυχίων.

Συγκεκριμένα, οι τρεις συμβάσεις που κατατέθηκαν αφορούν:

  • Την προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
  • Την αγορά 44 γερμανικών τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4.
  • Την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra.

Πρόκειται για τις συμβάσεις πρόσκτησης έξι επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών Rafale, των φρεγατών Belharra και των τορπιλών για τα υποβρύχια 214.

συμβάσεις rafale belharra
Διαφήμιση – Advertisment

Στο νομοσχέδιο υπάρχει και τροποποίηση μιας ακόμα σύμβασης για την προμήθεια επιπλέον ανταλλακτικών για τα υποβρύχια.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής και την Τρίτη προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Την είδηση γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπερασπιζόμενος την τροπολογία, που προσαρτάται στην υπό κύρωση πράξη νομοθετικού περιεχομένου, και με την οποία ρυθμίζονται λειτουργικά θέματα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, προσδιόρισε το ορόσημο για την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό της έβδομης πυραυλακάτου τύπου Ρουσσέν, που θα λάβει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου, όταν και θα λήξει η χρονική παράταση που δίνεται με την τροπολογία στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ακόμη, παρουσίασε και την επικαιροποιημένη εικόνα για την πρόοδο των εργασιών που γίνονται στα αόρατα, υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής»«Πιπίνος», «Ματρώζος» και «Κατσώνης», αλλά και στο αναβαθμισμένο υποβρύχιο τύπου 209, «Ωκεανός».

Οπως ανέφερε, τα υποβρύχια έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μερος των λειτουργικών δοκιμών και των εργασιών για την επαύξηση της επιχειρησιακής τους απόδοσης.

Για τον εξοπλισμό των πλοίων Γενικής Υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού

«Ο εξοπλισμός εκάστης μονάδος εξετάζεται διεξοδικά από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα και τις αποστολές που θα κληθεί να αναλάβει, καθώς και τις κατασκευαστικές δυνατότητες/περιορισμούς αυτής», διευκρίνισε εξάλλου ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Οπλισμός Πλοίων Γενικής Υποστηρίξεως του ΠΝ».

«Σε κάθε περίπτωση, η ευγενική δωρεά του τρίτου κατά σειρά πλοίου γενικής υποστήριξης από τον κ. Π. Λασκαρίδη αναβαθμίζει σημαντικά της επιχειρησιακές δυνατότητες και την υποστήριξη των αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού», κατέληξε.

Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου η ψήφισή τους

Όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση των τριών συμβάσεων, ενώ την ερχόμενη Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ψηφιστούν από την Ολομέλεια.

Πηγή: iefimerida.grcnn.gr

Θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση σου εδώ!
συμβάσεις rafale belharra
Διαφήμιση – Advertisment
Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223