Για πρώτη φορά η σεξουαλική αγωγή στο ελληνικό σχολείο

Το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής εντάσσεται ως υποχρεωτικό μάθημα στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα. Σεξουαλική αγωγή

Εχουμε πλέον ξεφύγει από την εποχή που η συζήτηση και μόνο για το σεξ ήταν ταμπού. Οι πηγές πληροφόρησης των παιδιών και των εφήβων ήταν μέχρι πρόσφατα στην καλύτερη το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον και στη χειρότερη το ίντερνετ. 

Το πρόβλημα αυτό δεν συνδέεται μόνο με τη σεξουαλική υγεία αλλά έχει και πολλές άλλες προεκτάσεις, από τις έμφυλες ταυτότητες μέχρι το bullying λόγω ομοφοβικών αντιλήψεων.

Για πρώτη φορά εντάσσεται -ως υποχρεωτικό μάλιστα- το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία: Η ιστορία από την αρχή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε τονίσει πως «η επένδυση για το μέλλον, για την επόμενη γενιά, είναι η υποχρεωτική ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία».

Τη δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού ανέλαβε να υλοποιήσει η υπουργός παιδείας με την προετοιμασία και την πιλοτική αρχικά εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, ενός νέου καινοτόμου μαθήματος με 4 διακριτούς θεματικούς κύκλους. Μετά την πιλοτική εφαρμογή, φτάσαμε στη φετινή σχολική χρονιά όπου τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων διδάσκονται ως υποχρεωτικό μάθημα στο δημοτικό και το γυμνάσιο σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στο πλαίσιο του νέου μαθήματος, σε τρεις σχολικές χρονιές -στην Γ’ και Στ’ Δημοτικού καθώς και στη Β’ Γυμνασίου- περιλαμβάνεται η υποθεματική της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που θα διδάσκονται όλοι οι μαθητές υποχρεωτικά και θα διαρκεί 5 έως 7 εβδομάδες ανά τάξη.

Επιπλέον, θέματα σχετικά με τη σεξουαλική ελευθερία και αξιοπρέπεια προσεγγίζονται στο θεματικό κύκλο «Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Αλληλεγγύη» και στις υποθεματικές «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και «Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός – Διαφορετικότητα». Στην πρώτη δίνεται έμφαση στην εξοικείωση και την αποδοχή των συναισθημάτων γύρω από το σώμα, το σεξ και την ταυτότητα φύλου ενώ στη δεύτερη στον αλληλοσεβασμό, τα σεξουαλικά δικαιώματα και ευρύτερα σε θέματα συμπερίληψης.

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση!
Σεξουαλική αγωγή

σεξουαλική αγωγή σεξουαλική αγωγή σεξουαλική αγωγή

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223