Ντάμπινγκ: Τι είναι και ποιοί οι κίνδυνοι του;

Γράφει η Σίσσυ Πολιτοπούλου

Πως γίνεται να προστατεύουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί το ντάμπινγκ;

Με λίγα λόγια, η έννοια «ντάμπινγκ» προέρχεται από την αγγλική λέξη “dump” που σημαίνει εγκαταλείπω. Ως όρος το ντάμπινγκ χρησιμοποιείται στο εμπόριο, ιδίως στον διεθνή τομέα για να εξηγήσει την πρακτική της διάθεσης προϊόντων χαμηλού κόστους στην αγορά με απώτερο σκοπό την εξάλειψη του ανταγωνισμού ή ακόμα και την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπών.

Πιο συγκεκριμένα, σημαίνει ότι μία εταιρεία του εξωτερικού διαθέτει τα προϊόντα της σε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί κάποιες χώρες δίνουν αδικαιολόγητες επιδοτήσεις στα προϊόντα τους είτε γιατί οι εταιρείες έχουν υπερπαραγωγή και πωλούν τα προϊόντα σε μειωμένες τιμές σε άλλες αγορές.

Γιατί είναι κακό;

Το vτάμπινγκ είναι μία μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς τα προϊόντα πωλούνται σε τιμή που δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς το κόστος παραγωγής τους. Είναι πολύ δύσκολο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες ανταγωνισμού ενώ στις χειρότερες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν και οι εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους.

Το ντάμπινγκ είναι μια αθέμιτη πρακτική, και απαγορεύεται με εμπορικούς όρους, γι ‘αυτό σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες θεσπίζονται μέτρα καταστολής ή καταδίκη της εν λόγω πρακτικής.

Πως αντιμετωπίζεται από την ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ορισμένα εργαλεία εμπορικής άμυνας που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, στα οποία περιλαμβάνεται και η νομοθεσία αντιντάμπινγκ ή αλλιώς, η επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ στα προϊόντα αυτά.

Ουσιαστικά, αντιντάμπινγκ είναι όλα τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από τις χώρες εισαγωγής έναντι των χωρών εξαγωγής που καθορίζουν χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους σε σχέση με τις τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά και την τιμή της χώρας καταγωγής τους.

Το αντιντάμπινγκ προκύπτει με σκοπό την προστασία της εθνικής παραγωγής και γι ‘αυτό το κράτος ή το άτομο πρέπει να υποβάλει την καταγγελία του βάσει αξιόπιστων γεγονότων και να αποδείξει την ύπαρξη vτάμπινγκ ή ζημίας ή πιθανής ζημίας στον παραγωγικό τομέα της χώρας, ενώπιον των αρμόδιων αρχών.

Ντάμπινγκ

Τύποι vτάμπινγκ:

Κάποιοι ενδεικτικοί τύποι της εν λόγω πρακτικής είναι το σποραδικό vτάμπινγκ, λόγω πλεονασμάτων στην εγχώρια αγορά με σκοπό ο παραγωγός να αποστείλει τα πλεόνασμα αυτά στην εξωτερική διεθνή αγορά. Το επιθετικό vτάμπινγκ, που αποτελεί την πώληση ενός αγαθού με χαμηλό κόστος, δημιουργώντας από τη μια απώλεια στον παραγωγό και από την άλλη πλεονεκτήματα, όπως αποκλεισμός ανταγωνισμού με την επίτευξη των θεμιτών τιμών. Τέλος, το συνεχές ντάμπινγκ, το οποίο βασίζεται στην μεγιστοποίηση κερδών από μονοπώλια μέσω του κατακερματισμού εθνικής και διεθνούς αγοράς, όταν πωλείται στην αγορά σε υψηλή τιμή με ελαστική ζήτηση.

Ποια είναι η χώρα με τις περισσότερες παραβάσεις; Ντάμπινγκ

Ο βασικός στόχος των δασμών αντιντάμπινγκ της ΕΕ είναι η Κίνα. Τον Οκτώβριο του 2016, υπήρχαν δασμοί έναντι περισσότερων από 50 διαφορετικών κινεζικών προϊόντων, κυρίως αλουμινίου, ποδηλάτων, τσιμέντου, χημικών, κεραμικών, γυαλιού, χαρτιού, ηλιακών συλλεκτών και χάλυβα.

Διαφήμιση – Advertisement

Διαβάστε περισσότερα:

Παραδόθηκε ο πρώτος ρώσος στρατιώτης στις ουκρανικές δυνάμεις

Έρχονται ριζικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Nέες αλλαγές στα πανεπιστήμια με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας

Avatar photo
Σίσσυ Πολιτοπούλου
Άρθρα: 8