Έξωση ή διαταγή απόδοσης μισθίου;

Γράφει η Δήμητρα Κέρες διαταγή έξωση

Το πρωί της Τρίτης ξέσπασε σάλος για την φερόμενη ως έξωση που έκανε ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Δημήτρης Παπαδημούλης σε άνεργη με προβλήματα υγείας, επειδή δεν κατέβαλε το μίσθωμα. Ήταν αδύνατον να μην σχολιαστεί η, αν μη τι άλλο, «υποκριτική» αντίφαση ανάμεσα σε μια τέτοια κίνηση και στις προ μηνών εξαγγελίες του ευρωβουλευτή ότι θα παρέχει τα έσοδα από τα μισθώματα των (λίγων) ακινήτων του σε οικονομικά ασθενείς Έλληνες και μετανάστες.

Η απάντηση του οργισμένου Παπαδημούλη δεν άργησε: «Όχι μόνο έξωση δεν έγινε, αλλά χαρίστηκαν και ενοίκια 8 μηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής, ενώ σε άλλο σημείο της απάντησης εξηγεί ότι η συνήγορος του γιου του αιτήθηκε «μία διαταγή απόδοσης μισθίου, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως γίνεται πάντοτε σε αντίστοιχες περιπτώσεις». Άλλωστε η εν λόγω διαταγή απόδοσης μισθίου είχε ήδη δημοσιευθεί και επομένως δεν θα ευσταθούσε καμία προσπάθεια ανασκευής της. Και, κάπως έτσι, καταρρίφθηκε το ασύστολο fake news περί έξωσης.

Τι είναι, όμως, η διαταγή απόδοσης μισθίου;

Σύμφωνα με το άρθρο 637 του του Κώδικα πολιτικής δικονομίας (ΚΠολΔ), σε περίπτωση που ο μισθωτής καθυστερεί το μίσθωμα, κοινώς το νοίκι, από δυστροπία (δηλαδή υπαίτια καθυστέρηση), ο εκμισθωτής δικαιούται να ζητήσει έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθίου. Για να εκδοθεί η συγκεκριμένη διαταγή, πρέπει ο εκμισθωτής να έχει επιδώσει όχληση στον μισθωτή με δικαστικό επιμελητή τουλάχιστον 15 ημέρες προτού καταθέσει την αίτηση. Αν μέσα σε αυτές τις 15 ημέρες ο μισθωτής πληρώσει το ενοίκιο, αποκλείεται και η έκδοση της διαταγής απόδοσης του μισθίου. Όταν η διαταγή απόδοσης μισθίου εκδίδεται, ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος να «αποδώσει στον αιτούντα την χρήση του μισθίου».

Αυτά μπορεί να βρει κανείς εκτός από τον νόμο, και στην ίδια την διαταγή απόδοσης μισθίου που εκδόθηκε κατ’ αίτηση του υιού Παπαδημούλη, αφού στην τρίτη σελίδα αναφέρονται ευκρινέστατα. «(Ο Δικαστής) διατάσσει την καθ’ ης η αίτηση να αποδώσει στον αιτούντα τη χρήση του μισθίου ακινήτου». Πιο κάτω, μάλιστα, αναφέρεται ότι αν ο μισθωτής δεν αποδώσει το μίσθιο μέσα σε 20 ημέρες, η διαταγή απόδοσης μισθίου θα αποτελεί εκτελεστό τίτλο. 

Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει στη γλώσσα του κυρίου Παπαδημούλη ότι ο μισθωτής πρέπει «να αποδώσει το μίσθιο», αλλά στα κοινά ελληνικά σημαίνει, απλούστατα, έξωση. Και όχι οποιαδήποτε έξωση, αλλά την γνωστή και ως «έξωση express», καθώς είναι μία διαδικασία που διακρίνεται για την ταχύτητα και τον αυτοματισμό της. Όσο για το αν χαρίστηκαν τα ενοίκια 8 μηνών, μπορούμε μόνο να ελπίσουμε ότι μαζί με αυτά χαρίστηκαν και τα δικαστικά έξοδα τα οποία καταδικάζεται να πληρώσει ο μισθωτής όταν εκδίδεται κατ’ αυτού διαταγή απόδοσης μισθίου. Το ερώτημα δεν είναι πόσοι από αυτούς που θα διαβάσουν την απάντηση του Παπαδημούλη, γνωρίζουν τα παραπάνω, ή πόσοι θα ενδιαφερθούν να τα μάθουν.

Σε τελευταία ανάλυση, η αίτηση έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου είναι ένα δικαίωμα του εκμισθωτή που, όπως λέει και ο ευρωβουλευτής, το «προβλέπει ο νόμος». Το ερώτημα είναι: Είναι νόμιμο. Είναι και ηθικό;

Θες να γράψεις και εσή την άποψη σου στο Pnyka Press; Συμπλήρωσε την αίτηση!
διαταγή έξωση

pnyka press pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn pn

Avatar photo
Δήμητρα Κέρες
Άρθρα: 4