Υπόθεση Novartis: Το χρονικό

Το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας κατά καιρούς έχει υπάρξει αρκετά σκανδαλώδες. Αποκορύφωμα αυτής της διαχρονικής φύσης της πολιτικής στην Ελλάδα υπήρξε η υπόθεση Novartis.

Γράφει η Λάμπρου Αθανασία

Το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας κατά καιρούς έχει υπάρξει αρκετά σκανδαλώδες. Αποκορύφωμα αυτής της διαχρονικής φύσης της πολιτικής στην Ελλάδα υπήρξε η υπόθεση Novartis. Η Novartis, είναι μία πολυεθνική εταιρεία που έχει την έδρα της στην Ελβετία όπου και ιδρύθηκε το 1996. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία, προκειμένου να προσελκύσει ένα μεγάλο καταναλωτικό κοινό χρημάτιζε παράνομα γιατρούς του ελληνικού δημοσίου. Παρακάτω θα γίνει εκτενής αναφορά στην δράση της και στην εξέλιξη της υπόθεσης στην Ελλάδα που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία.

Όπως αναφέρεται η Novartis συνήθιζε να χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνικές ήδη από το 2003.Πολλές χώρες όπως η ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν επιβάλλει πρόστιμα αφού πολλοί ήταν οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό που υπέπεσε στις απάτες της εν λόγω εταιρείας. Στην Ελλάδα η υπόθεση άρχισε να αναδύεται το 2016 όταν κάποιοι πρώην υπάλληλοι της Novartis κατήγγειλαν στις ΗΠΑ, ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε αθέμιτα χρηματικά μέσα για να προωθήσει στις αγορές τα προϊόντα της. Αφού, απολύθηκαν προέβησαν σε επίσημη καταγγελία.

Η εισαγγελία Διαφθοράς ανέλαβε την υπόθεση με επικεφαλής την κ.α. Ελένη Τουλουπάκη που επισκέφθηκε της ΗΠΑ και στην πορεία διεξήγαγε την έρευνα στα γραφεία της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν τρομακτικά. Αυτές οι παράνομες κινήσεις της Novartis είχαν βυθίσει την Ελλάδα σε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, αφού 4.000 ιατροί είχαν χρηματισθεί για να συνταγογραφούν φάρμακα της.

Η κατάσταση εκτοξεύθηκε και στον τομέα της αντιπολίτευσης. Οι πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας  που κατηγορούνταν απειλούσαν με αιχμές την δικαιοσύνη και την αντικειμενικότητα της υπέρ τους. Ακόμη, στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι μάρτυρες που ανάλογα με το κάθε κόμμα ήταν είτε αξιόπιστοι είτε ψευδομάρτυρες. Οι εργασίες της επιτροπής ολοκληρώθηκαν και το πόρισμα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία στις 15 Ιουλίου 2020.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας κατέληξε ότι τελέστηκαν από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα αδικήματα: ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου και υπαλλήλου και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε το κατηγορητήριο ως έργο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Στην πορεία η πρώην Εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ραίκου κατηγόρησε την Ελένη Τουλουπάκη για κακοδικία καθώς κατηγορήθηκε και ο σύζυγος της ως εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis.Η πρώτη θεώρησε ότι η εισαγγελέας επέτρεψε την διαρροή πληροφοριών.

Η υπόθεση συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία αφού για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ότι το ελληνικό κράτος δρα βασιζόμενο στο χρηματισμό και στον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ηθικής. Η πολιτική ήρθε αντιμέτωπη με ένα τεράστιο σε έκταση σκάνδαλο που επιβεβαίωσε στους πολίτες ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης. Ακόμα, ας μην εξαιρέσουμε από την παραπάνω κατηγορία και τους ιατρούς που αντί να εμείνουν στην αξία της ηθικής δεοντολογίας του επαγγέλματος τους, με μεγάλη άνεση απολάμβαναν τα «φουσκωμένα» χρηματικά πόσα.

Πηγές: 1, 2

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Στρασβούργο

Στρασβούργο Στρασβούργο

Avatar photo
Νάσια Λάμπρου

Συντονίστρια - Email: lamprou@pnykapress.gr

Άρθρα: 14