Willow project: Η αθόρυβη “δολοφονία” του περιβάλλοντος

Στην εποχή που η εκπομπή των Kardashians παίρνει περισσότερη δημοσιότητα από μία επικείμενη περιβαλλοντική ωρολογιακή " βόμβα" , είναι καιρός να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Γράφει η Ευδοκία Πετμεζά

Έτος 2023, αναμφισβήτητα η περίοδος του peak των social media. Των media εκείνων που υπόσχονται πλήρης, έγκυρη και διεθνής ενημέρωση. Ωστόσο, πόσο πραγματικά “social” μας έχουν κάνει; Είμαστε όντως πλήρως ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις και μάλιστα, μόνο μέσα από ένα κλικ; Αναρωτηθείτε, πόσοι από εσάς έχετε ξανά ακούσει το όνομα ” Willow project“; Πόσοι από εσάς έχετε δει το θέμα αυτό να γίνεται ευρέως γνωστό στα social media;

Τί είναι το Willow Project

Το Willow Project της ConocoPhillips (εταιρεία παραγωγής ενέργειας)  είναι ένα μεγάλο έργο γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός τριών περιοχών, στην Αλάσκα. Το Willow Project εκτιμάται ότι θα παράγει 576 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με μέγιστη παραγωγή 180.000 βαρέλια πετραιλέου την ημέρα (!)
Πρόσφατα, στις 13 Μαρτίου  η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την έναρξη αυτής της επονομαζόμενης “βόμβας άνθρακα”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κερδίζει τα “εύσημα” κυρίως από ορισμένους ιθαγενείς της Αλάσκας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το Project θετικά, ως πηγή εργασίας και συνεπώς εισοδήματος, ζώντας σε μια τόσο ακριτική περιοχή.
Είναι, όμως, λυπηρό να βλέπουμε δείγματα όπως αυτό, να υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας, μπροστά στο βωμό του κέρδους.

Οι συνέπειες “έκρηξης της βόμβας”

Το Willow Project  πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα που πρόκειται να δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους στην υγεία και το περιβάλλον μας. Με την έναρξη του, απελευθερώνονται 9,2 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως• με λίγα λόγια, αυτό αντιστοιχεί σε 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα με φυσικό αέριο, στους δρόμους! Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το φαινόμενο υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ αναμένεται να καταστραφούν οι βιότοποι πολλών ειδών ζώων, καθώς και ειδών υπό εξαφάνιση, όπως τα Caribou.

Η συνολική υποβάθμιση του περιβάλλοντος μας αφορά άμεσα! Λόγω της ενίσχυσης της κλιματικής αλλαγής, πρόκειται να παρατηρηθούν αλλαγές και στο κλίμα της χώρας μας, επηρεάζοντας τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά και την καθημερινότητα μας. Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα, είναι οι φωτιές που πλήττουν την Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ανυπόφορης, πλέον, ζέστης.

Η Gen Z “δείχνει τα δόντια” της

Η ευαισθητοποιημένη και ανήσυχη ” Gen z ” γενιά μας, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενάντια στο Willow Project, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να σταλθούν περισσότερα από 1.000.000 οργισμένα γράμματα στον Λευκό Οίκο, καθώς και να μαζευτούν περισσότερες από 4.000.000 υπογραφές, προκειμένου να δοθεί οριστικό φρένο σε ένα Project που πρόκειται να καταστήσει την οικολογική καταστροφή, μη αναστρέψιμη!

Για να συνοψίσουμε· Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε και να ενημερωνόμαστε για θέματα που απασχολούν τον κόσμο μας, σαν ολότητα, ” ξεφεύγοντας” από τα στενά όρια της επικαιρότητας στη χώρα μας. Ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, που κάθε ζήτημα οπουδήποτε στη γη, μας αφορά άμεσα!
Η οικολογική κρίση είναι θέμα οικονομικό, είναι θέμα πολιτικό, είναι θέμα ηθικό ! Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε το λάθος να μας οδηγήσει, και επίσημα, ένα βήμα πιο κοντά στην οικολογική καταστροφή.

Παρ΄ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι υποχρέωση μας να διαφυλάττουμε το σπίτι μας, τα ζώα μας, την ζωή μας! Είναι υποχρέωσή μας να μην εθελοτυφλούμε μπροστά σε τόσο σοβαρά προβλήματα και να γινόμαστε συνένοχοι στη ” δολοφονία” της μητέρας φύσης. Τίποτα δεν τελείωσε! Όλα μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να γίνουμε μία βροντερή φωνή, όλοι μαζί, ικανή να σταματήσει τη λειτουργία τέτοιων εγχειρημάτων, όπως το Willow Project. Αρκεί όλοι μαζί να αγωνιστούμε για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο. Για ένα αύριο που μας αξίζει!

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Μύκονος

Avatar photo
Ευδοκία Πετμεζά
Άρθρα: 3