Τσίπρας-Βουλή

Α. Τσίπρας προς τον Πρωθυπουργό: Σας κατηγορώ ότι είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης.

Για ενορχήστρωση της έντασης και καλλιέργεια διχασμού κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στην οικονομία ενώ υπογράμμισε ότι ενώ ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ασφάλεια ενώ δημιούργησε καθεστώς ανασφάλειας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κοινωνία είναι οργισμένη τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά από την κοινωνία. «Η κοινωνία είναι οργισμένη από την αποτυχία σας σε πανδημία και οικονομία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός δεν ζητά ενότητα, αλλά επιδιώκει τη σιωπή. «Φοβάστε αυτά που ενώνουν τους Έλληνες, είναι ενωμένοι στο ότι δεν εμπιστεύονται μία κυβέρνηση που τα έχει κάνει θάλασσα -Έχετε απέναντι μία ολόκληρη κοινωνία που ασφυκτιά και χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ όποιον σας κάνει κριτική»

«Δεν μπορείτε πια, θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες», τόνισε, στο τέλος της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Τσίπρας


Εκφράζω τη συμπαράστασή μου σε όσους κακοποιήθηκαν από την αστυνομία τις τελευταίες μέρες αλλά και στον αστυνομικό που κακοποιήθηκε από χούλιγκαν την Τρίτη.
Δεν είναι φαινόμενα ανεκτά σε μια δημοκρατική Πολιτεία. Και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών.


Κύριε Μητσοτάκη. Σήμερα, μετά τα όσα έχουν συμβεί τι τελευταίες ημέρες, δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω. Αλλά για να σας κατηγορήσω. Σας κατηγορώ γιατί στη πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό.

Σας κατηγορώ, όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και γιατί ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα, και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ, εξακολουθείτε να αγνοείτε τη σκληρή πραγματικότητα. Να εμφανίζετε στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα. Κι ακόμα χειρότερα να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε σκληρά μέτρα, περιορισμούς στη δημοκρατία και στα δικαιώματα, αντιλαϊκές ρυθμίσεις.

Σας κατηγορώ γιατί εν μέσω πανδημίας και κρίσης η κυβέρνησή σας έχει αποδυθεί σε μια πρωτοφανή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Σας κατηγορώ γιατί διαβρώσατε έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας που είναι η ενημέρωση του πολίτη. Με μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαγοράς, εκβιασμών, και πιέσεων, με σημαία τις γνωστές λίστες της κρατικής διαφήμιση, μετατρέπετε το αγαθό της ενημέρωσης σε προπαγάνδα.


Σας κατηγορώ γιατί όχι σε μία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, επιδεικνύετε μια απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία, παραβιάζοντας ανέμελα και προκλητικά τα σκληρά μέτρα που εσείς επιβάλλετε στους πολίτες. Γιατί με τη στάση σας αυτή υπονομεύσατε την εμπιστοσύνη του πολίτη όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνησή σας, αλλά και απέναντι -κι αυτό είναι τραγικό- στους επιστήμονες, πίσω από τους οποίους κρύβετε την ολιγωρία και την ανικανότητά σας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


Σας κατηγορώ, τέλος, γιατί μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής σας, στη φθορά της κυβέρνησης και της εικόνας σας, αντιδράτε με ένα τρόπο όχι απλώς σπασμωδικό, επιπόλαιο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο. Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο. Και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τέτοιες στιγμές κοινωνική ειρήνη.


Υποσχεθήκατε ασφάλεια, αυτό που προκαλέσατε είναι ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας.
Και σας κατηγορώ γιατί δεν κατανοείτε ότι απέναντί σας δε βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Μια κοινωνία που είναι οργισμένη, όχι μόνο από τη πορεία της πανδημίας και της οικονομίας αλλά και από την υποκρισία σας κε Μητσοτάκη. Μια υποκρισία που γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης. Και αντί να κατανοήσετε ότι εσείς προκαλείτε την οργή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή.
Δε φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς τους. Και να δημιουργείτε στους πολίτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας. Στις γειτονιές τους και στα σπίτι τους.

Μας είπατε ότι η οργή δεν οδηγεί πουθενά. Θα συμφωνήσουμε. Γιατί υπάρχει όμως αυτή η οργή αναρωτηθήκατε; Γιατί ενώ έχετε αποτύχει παταγωδώς, δεν έχετε την ευθιξία να πείτε μια συγνώμη, να αναλάβετε μια ευθύνη. Γιατί την ώρα που κυνηγάτε τους πολίτες και επιβάλλετε δυσβάσταχτα πρόστιμα, εσείς βολτάρετε ανέμελα στην Πάρνηθα και γλεντάτε στην Ικαρία. Γιατί τόσους μήνες όλο λέτε ότι πετύχατε ότι τα κάνετε όλα τέλεια όλο η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Και κάθε φορά που αποφασίζετε μέτρα τα φορτώνετε όλα στον ταλαιπωρημένο πολίτη. Για αυτό υπάρχει οργή. Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων. Είναι η οργή των νοικοκυρέων. Αυτή την οργή να φοβάστε.


Και το χειρότερο είναι ότι αυτό που είδαμε στη Νέα Σμύρνη δεν είναι οι «υπερβολές» κάποιων θερμοκέφαλων. Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.Είναι η στρατηγική σας επιλογή. Γιατί και άλλες φορές υπήρξαν πράγματι υπερβολές από επίορκους αστυνομικούς, που καταδικάστηκαν όμως αμέσως από την πολιτική ηγεσία. Ενώ εσείς τώρα όχι μόνο δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγνώμη. Έστω από το στόμα του υπουργού. Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό. Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων.

Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση. Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του. Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε κύριε Μητσοτάκη; Και αναρωτιέμαι πως γίνονται ορισμένα πράγματα: Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες ξέρατε και τι καφέ προτιμάει. Για τον Λιγνάδη που διορίσατε Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμισι χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα. Περίεργο αυτό το επιτελικό κράτος.


Αλλά το χειρότερο από όλα, αυτό για το οποίο πιο πολύ από όλα σας κατηγορώ, κύριε Μητσοτάκη είναι ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης. Ενώ τη περασμένη Τρίτη είχατε τη πληροφορία από τις αρχές, πληροφορία που μόνο εσείς θα μπορούσατε να έχετε, ότι χούλιγκαν από όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής θα συνέρρεαν στη Νέα Σμύρνη για να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, αντι να φροντίσετε να τους απομονώσετε, αντι να φροντίσετε να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών, το μόνο που φροντίσατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Με προσωπική σας δήλωση, μάλιστα, λίγο πριν τα επεισόδια.

Και ενώ το βράδυ πια, κινδύνευσε ένας αστυνομικός από την αγριότητα όχι των ειρηνικών διαδηλωτών – και το ξέρατε- Ούτε καν των συνήθως υπόπτων αντιεξουσιαστών – και το ξέρατε- Εσείς επιλέξατε να κάνετε ένα διχαστικό διάγγελμα, αφήνοντας υπονοούμενα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Εμείς όμως κύριε Μητσοτάκη, σε αντίθεση με εσάς που δε βρήκατε ακόμη μια λέξη να πείτε για την αστυνομική βία, από το πρώτο δευτερόλεπτο, ρητά και απερίφραστα καταδικάσαμε την επίθεση στον αστυνομικό. Ζητώντας να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της έντασης.

Εσείς, ρητά καταδικάσατε μόνο τη μία πλευρά και τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Στους οποίους επιθυμείτε να φορτώσετε κάθε ακρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεφορτωθείτε τις δικές σας ευθύνες. Αυτή όμως δεν είναι η αποστολή ενός πρωθυπουργού, που οφείλει να είναι εγγυητής της ενότητας και της ομαλότητας. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στάση. Γιατί αποδεικνύετε ότι δε σας ενδιαφέρει και δεν είστε σε θέση να εγγυηθείτε την ακεραιότητα και την ασφάλεια, ούτε των πολιτών ούτε των αστυνομικών. Παρά μονάχα σας ενδιαφέρει να συκοφαντήσετε τους αντιπάλους σας. Αποδεικνύετε επίσης ότι η εντεινόμενη βία της αστυνομίας, είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή. Επιλογή πόλωσης και διχασμού.

Εσείς δεν επιδιώκετε την ασφάλεια. Εσείς σπέρνετε το φόβο και την ανασφάλεια. Και σχεδόν παντού προκαλείτε. Με βίαιες παρεμβάσεις, απρόκλητες παρεμβάσεις, εκεί που δεν υπάρχει κανένας λόγος. Όπως για παράδειγμα χθες με την έφοδο στο ΑΠΘ, δήθεν για λύση μιας κατάληψης, ενώ είχε ήδη από τη προηγούμενη ημέρα ανακοινωθεί η απόφαση των φοιτητών να αποχωρήσουν λίγες μόνο ώρες αργότερα από την έφοδο της αστυνομίας. Άρα γιατί το κάνατε; Για να προκαλέσετε το κάνατε. Γιατί έχετε στρατηγική την ένταση και όχι την ομαλότητα. Για αυτό το κάνατε.

Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους. Κι αυτό αποκαλύφθηκε βήμα-βήμα. Όταν τον Οκτώβρη του 2019, η αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφους για να βγάζει νέους ανθρώπους σηκωτούς επειδή έβλεπαν την ταινία “Joker”. Όταν το Δεκέμβρη του 2019, μαινόμενοι άνδρες της ΔΡΑΣΗ έμπαιναν στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ, τον έδεναν πισθάγκωνα, του έβαζαν κουκούλα και τον βασάνιζαν. Όταν τον περασμένο Φλεβάρη, άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο έσπαγαν αμάξια και έβριζαν τους κατοίκους αποκαλώντας τους τουρκόσπορους. Όταν η αστυνομία τον Οκτώβρη, ξυλοκοπούσε και προχωρούσε σε συλλήψεις μαθητών στο Μαρούσι, τους οποίους κρατούσε επί τέσσερις μέρες φυλακισμένους στη ΓΑΔΑ σαν κοινούς εγκληματίες.

Όταν τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον Βόλο, ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού από άνδρες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ και ένα μήνα μετά άφηνε την τελευταία του πνοή. Όταν το Μάϊο η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια σε νέους και νέες που απλά κάθονταν στις πλατείες στην Αγ. Παρασκευή, την Κυψέλη, την Καλλιθέα και την Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης Όταν άνδρες των ΜΑΤ το Νοέμβρη, ψέκαζαν πεντάχρονο παιδί με τη μητέρα του σε έφοδό τους σε καφετέρια στο Γαλάτσι. Όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια στους χιλιάδες ανθρώπους που γιόρταζαν μια σπουδαία δημοκρατική νίκη της κοινωνίας μας, την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Στήσατε μια επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας και θέσατε επικεφαλής έναν πανεπιστημιακό, τον κο Αλιβιζάτο. Αυτή η επιτροπή όπως μάθαμε πρόσφατα από τον ίδιο, δεν υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Γιατί μετά την υπόθεση Ινδαρέ, όπως ο ίδιος ο κος Αλιβιζάτος περιγράφει στο βιβλίο που πρόσφατα εξέδωσε, αντιλαμβανόμενος ότι ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη κάλυψη έκνομων ενεργειών της αστυνομίας.

Και όταν είδε ότι η αστυνομία του κου Χρυσοχοίδη όχι μόνο δε ζητά συγνώμη από τον Ινδαρέ αλλά επιπλέον τον κατηγορεί και για συμπαιγνία με τους καταληψίες, αποφάσισε να επισπεύσει τη κατάθεση του πορίσματός και να παύσει τη λειτουργία της.Έκτοτε ουδείς ενδιαφέρθηκε. Ούτε να ρωτήσει ούτε να απαντήσει στην Επιτροπή. Ήταν προφανώς μιας χρήσης. Σπεύσατε όμως προχθές και κατόπιν της ερώτησής μου να τον φωνάξετε στο Μαξίμου. Και ώς εκ θαύματος μετά από ένα χρόνο βρέθηκε και η απάντηση στο πόρισμά του. Μόνο που η απάντηση έχει προχθεσινή ημερομηνία και συντάχθηκε ένα χρόνο μετά, μόνο και μόνο για να μη εξευτελιστείτε.

Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού Ότι προσλαμβάνετε εκτός ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς, χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο. Και μετά τους ρίχνετε στο πλήθος όπως βολεύει την πολιτική σας ατζέντα. Και θέλω να μου απαντήσετε ειλικρινά: Πιστεύετε ότι έτσι οι πολίτες νιώθουν ασφαλείς; Νιώθει ασφάλεια μια οικογένεια σε μια γειτονιά της Αθήνας όταν βλέπει αυτές τις εικόνες; Νιώθει ασφάλεια μια ολόκληρη γενιά που την έχετε βάλει στο σημάδι και τη χτυπάτε ανελέητα; Το πρωί στα πανεπιστήμια, τα μεσημέρια στα πάρκα και τα βράδια στις γειτονιές; Αλήθεια, πού πάτε έτσι τη χώρα κ. Μητσοτάκη; Στα βράχια τη πάτε. Σας το λέω ευθέως.

Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι όταν μιλάτε για ενότητα, μιλάτε υποκριτικά.
Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι όταν μιλάτε για ενότητα, μιλάτε υποκριτικά. Σε μια δημοκρατία, ενότητα δεν είναι η αποδοχή της επιθυμίας του ενός. Αλλά εσείς δε ζητάτε ενότητα. Ζητάτε σιωπή. Επιλέγετε την όξυνση. Προωθείτε το διχασμό. Γιατί στην πραγματικότητα φοβάστε αυτά που σήμερα ενώνουν τους Έλληνες.

Φοβάστε αυτό που για τόσους μήνες προκαλέσατε. Γιατί ξέρετε σε τι είναι ενωμένοι σήμερα οι Έλληνες; Στο ότι δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που τα έχει κάνει θάλασσα στην πανδημία. Στο ότι τους προσβάλλει η εικόνα ενός πρωθυπουργού να σπάει το lockdown για γλέντια και βόλτες. Στο ότι πιστεύουν πως τα μέτρα στήριξης είναι ανύπαρκτα. Στο ότι εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι άσχημη και θα χειροτερέψει. Στο ότι δεν εμπιστεύονται τα περισσότερα ΜΜΕ, γιατί τα θεωρούν φερέφωνα της κυβέρνησης. Στο ότι δεν θέλουν να μετατραπούν οι γειτονιές τους σε Καμπούλ από την ανεξέλεγκτη δράση φανατισμένων αστυνομικών και χουλιγκάνων.

Και τι απαντάτε σε όλα αυτά κυριε Μητσοτάκη; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ, όποιον σας κάνει κριτική. Γιατί παντού βλέπετε δικούς μας και δικούς σας. Η κοινωνία όμως δεν είναι έτσι. Δεν χωρίζεται η χώρα σε στρατόπεδα. Δεν είμαστε στην Ελλάδα άλλων δεκαετιών. Δεν χωρίζονται οικογένειες, επειδή ο ένας είναι αριστερός και ο άλλος δεξιός. Η ελληνική κοινωνία είναι μια άλλη κοινωνία από αυτή που προσπαθείτε να την κάνετε να μοιάσει. Είναι μια κοινωνία που ξεπέρασε τους διχασμούς δεκαετιών για να πάει ένα βήμα παραπέρα. Και σε αυτό μεγάλη συνεισφορά είχε όλος ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος από όλες τις παρατάξεις.

Να δούμε τέλος, πως θα μπορέσουμε να αναδιοργανώσουμε σε βάσεις σύγχρονες και ευρωπαϊκές την αστυνομία μας. Με την κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα. Με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών. Με μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια, να προσεγγίσει ο αστυνομικός τον πολίτη όχι ως φόβητρο, αλλά ως εγγύηση της ασφάλειάς του. Να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Να του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια όχι φόβο και τρόμο. Αυτά βασανίζουν τους ανθρώπους σήμερα, κύριε Μητσοτάκη. Και σε αυτά δεν έχετε να τους πείτε τίποτα. Αντί να δίνετε λύσεις, φορτώνετε την κοινωνία με νέα προβλήματα.

Κύριε Μητσοτάκη δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε στην πανδημία. Αποτύχατε στην οικονομία. Και τώρα θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Να στρέψετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Δεν θα περάσει αυτό. Γιατί δεν απευθύνεστε σε άβουλους ανθρώπους. Απευθύνεστε σε πολίτες που κρίνουν πάντα από αυτά που ζουν. Και σήμερα ζουν μέσα σε ένα ασφυκτικό καθεστώς που πρέπει γρήγορα να τελειώσει. Δεν μπορείτε πια και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προκαλέσετε μεγαλύτερη ασφυξία από αυτή που ήδη έχετε προκαλέσει. Η ενότητα του λαού μας είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η ενότητα που χτίζει εδώ και ένα χρόνο η κοινωνία μας:

Με τη στήριξη των νέων στους μεγαλύτερους. Με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Με τη δημοκρατική εγρήγορση απέναντι στην αυθαιρεσία. Με τη βοήθεια στον συνάνθρωπο. Με την ευθύνη να κρατήσουμε τη χώρα όρθια για την επόμενη μέρα. Δεν μπορείτε πια. Αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη αυτή την ενότητα, να τη διαφυλάξουμε. Και θα τη διαφυλάξουμε με κάθε κόστος.

Πηγή: iefimerida.gr


Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 405

Υποβολή απάντησης