Το χρονικό της εφιαλτικής πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη

Γράφει η Νάσια Λάμπρου Βαρυμπόμπη

Με την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της 4ης Ιουνίου στην Άνω Γλυφάδα και στην συνέχεια επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να τραπούν σε φυγή για την προστασία τους. Πολλά σπίτια κάηκαν εικόνα άκρως αποκαρδιωτική αφού ο κόπος τόσων χρόνων και σκληρής δουλείας των ανθρώπων γίνεται στάχτη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ωστόσο την επόμενη ημέρα η πυρκαγιά ευτυχώς σταμάτησε μετά από την σημαντική δράση των πυροσβεστών και των κατοίκων. Με αφορμή λοιπόν αυτό το πρόσφατο γεγονός , πρέπει να επαναφέρουμε στο μυαλό μας την τεράστια πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη τον Αύγουστο το 2021 και πιο συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου ημερομηνία που σίγουρα θα χαραχθεί στο μυαλό μας για πολύ καιρό ακόμα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου το μεσημέρι καθώς στον χώρο έπνεαν άνεμοι με μποφόρ 2- 4 . Η φωτιά εξαπλώθηκε σε περιοχή με πολλά δέντρα και εξαιρετικά ξηρή καύσιμη ύλη που σε συνδυασμό με τους ανέμους έκαναν στην πορεία την κατάσταση χειρότερη. Ακόμη , η ύπαρξη τεχνητών εγκαταστάσεων προκάλεσε και ηχηρές εκρήξεις που προκάλεσαν τρόμο σε όλους τους κατοίκους. Το άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς εξαπλώθηκε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία καίγοντας πολλά σπίτια καθώς και τμήματα του Τατοί στα Βασιλικά Κτήματα προκαλώντας θλίψη για την καταστροφή αντικειμένων μεγάλης αξίας πολλών χρόνων που διατηρούνταν εκεί.

Η συνέχεια έμελλε ακόμα πιο τρομακτική αφού η φωτιά πέρασε στις Αφίδνες , στις Θρακομακεδόνες , στην Δροσοπηγή, στο Κρυονέρι ακόμα και μέσα από την Εθνική Οδό. Εκατοντάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους από αυτές τις περιοχές μετά από το μήνυμα 112 της Πολιτικής Προστασίας. Ευτυχώς δεν υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες αλλά πολλά ήταν τα άτυχα ζωάκια που έχασαν την ζωή τους μέσα στην πύρινη λαίλαπα.

Αηδία και οργή προκάλεσαν οι κλοπές στις περιοχές των καμένων, καταδεικνύοντας την απάνθρωπη φύση της κοινωνίας μας που δεν διατάζει να χλευάζει ,να καταπατά και να αδιαφορεί για την δυστυχία που προκάλεσε αυτή η τεράστια πυρκαγιά σε χιλιάδες πολίτες . Η έκταση της καμένης γής έφτασε τα 83.774 στρέμματα. Σύμφωνα με το πόρισμα η φωτιά προκλήθηκε τον πυλώνα «ΧΑ 44» του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Η οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων στην Αττική λόγω της καταστροφικής φωτιάς στη Βαρυμπόμπη με ποσά από 600 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές, επιδότηση ενοικίου και φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φέτος, περιλαμβάνονται στα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου προκειμένου να βοηθήσουν τους άτυχους κατοίκους.

Οι ήρωες όμως αυτής της ιστορίας είναι πολλοί και δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε ποτέ καθώς με το έργο τους συνέβαλαν στο τέλος αυτού του πύρινου εφιάλτη .Εκατοντάδες φιλόζωοι εθελοντές έτρεξαν, με ταχύτητα φωτός, στις περιοχές της Αττικής που φλέγονταν. Για να σώσουν όποιο πλάσμα μπορούσε να σωθεί τονίζοντας έτσι ότι θύματα αυτής της πυρκαγιάς δεν είναι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα. Αντίστοιχα και ο Ιππικός Όμιλος Βαρυμπόμπης καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Τα άλογα μεταφέρθηκαν έγκαιρα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας. Πολλά ήταν τα άλογα από την Βαρυμπόμπη που σώθηκαν και παρέμειναν ασφαλής.

Επίσης ,όλοι οι πυροσβέστες έδωσαν το σώμα και την ψυχή τους για την κατάσβεση της πυρκαγιάς με άτυχο θύμα έναν εθελοντή πυροσβέστη που έχασε την ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο ΚΑΤ καθώς είχε τραυματιστεί στο κεφάλι στη διάρκεια ατυχήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου ΚΑΤ, ο άνδρας διακομίστηκε στις 14.00 διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, με χτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκόμενων .Ακόμα, μία εθελόντρια επιχειρώντας να σβήσει τις φωτιές που περικύκλωναν τα σπίτια είδε το δικό της να καίγεται , εικόνα που κάνει το στομάχι μας να σφίγγει.


Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά αποδίδουμε ευθύνες , ωστόσο οι πυροσβέστες και οι αθώοι πολίτες είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για αυτές τις συνθήκες καθώς αυτοθυσιάζονται με τόλμη προκειμένου να σώσουν ότι έχει απομείνει . Κατ εμέ αποκλειστική ευθύνη φέρνει η κυβέρνηση αφού εκείνη πρέπει να ενδιαφερθεί για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών . Δυστυχώς αδιαφόρησε για τους ελεύθερους χώρους πρασίνου, όπως ήταν το Τατόι και τα δάση της Βαρυμπόμπης, τα οποία ήταν μια διέξοδος για όλο τον λαό ειδικά στην πανδημία.

Ας μην ξεχάσουμε το πόσο νοιάστηκε για τους κόπους μιας ζωής που άφησε να καούν επειδή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δεν είναι ούτε το 1/10 από αυτές της ΕΛΑΣ. Ελπίζω κάθε καλοκαίρι να μην θρηνούμε άλλα θύματα και καταστροφές σπιτιών λόγω των πυρκαγιών. Να μην βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας τις εικόνες της πύρινης καταστροφής και να μην κάνουμε τίποτα προκειμένου να την σταματήσουμε . Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα πριν να είναι αργά. Όχι άλλο ένα καλοκαίρι στον φόβο της φωτιάς και της αβεβαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα: Βαρυμπόμπη Βαρυμπόμπη

Αντιπυρικές εργασίες σε 60 δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα

Αντιπυρικές εργασίες και καθαρισμός καύσιμης ύλης σε 60 δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα από τα κατα τόπους δασαρχεία

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου

Έξι ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στη λίστα με τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου στην κατάταξη του QS World University Rankings 2023.

 Γυναικοκτονία: Η κοινωνική και νομική διάσταση του όρου

Δημοσκόπηση Pnyka Votes για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Pnyka Press σε συνεργασία με το Pnyka Votes για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Παράταση έως τις 19 Ιουνίου πήρε η διαβούλευση για το νομοσχέδιου τα πανεπιστήμια

Υπουργείο και πρυτάνεις συμφωνούν στη μεγάλη πλειονότητα των διατάξεων για ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα – Διαφορές στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ

Avatar photo
Νάσια Λάμπρου

Συντονίστρια - Email: lamprou@pnykapress.gr

Άρθρα: 13