Το σώμα μας τελικά είναι δικό μας;

 Γράφει η Ματίνα Οικονομοπούλου σώμα

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση φαίνεται πως μας γυρίζει αιώνες πίσω. Ήδη οι περισσότερες πολιτείες προχωρούν στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν τη διακοπή της κύησης ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που προετοιμάζουν την καθολική απαγόρευση. Η απόφαση αυτή αφαιρεί από τις γυναίκες ένα θεμελιώδες συνταγματικό τους δικαίωμα που είχε κατοχυρωθεί το 1973 με την απόφαση Roe εναντίον Wade, με βάση την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος κατα των αμβλώσεων του Τέξας.

ΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Η ανατροπή μιας τέτοιας απόφασης θορύβησε την σύγχρονη κοινωνία καθώς για άλλη μια φορά παρακολουθούμε τα δικαιώματα των γυναικών να πλήττονται και δεδομένου ότι δεν υφίσταντο συχνά αλλαγές στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μπορεί να γίνει λόγος για στροφή στον σκοταδισμό. σώμα σώμα σώμα σώμα σώμα σώμα σώμα

  Αυτή η οπισθοδρόμηση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στις ΗΠΑ. Στην πράξη, η άμβλωση ήταν ήδη ιδιαίτερα περιορισμένη σε ορισμένες πολιτείες, ωστόσο τώρα τα πράγματα πήραν τη χειρότερη τροπή. Αυτή η ιστορική απόφαση αφαιρεί από τις γυναίκες την επιλογή να αποφασίσουν για το σώμα τους και φαίνεται πως καθορίζει το μέλλον και την υγεία τους. Ο νόμος αυτός παραχωρεί στην κάθε πολιτεία τον έλεγχο της ζωής τους και αποτελεί το έναυσμα για την έναρξη νέων μαχών και διεκδικήσεων. Μοιάζει σαν όλοι οι αγώνες των προηγούμενων ετών για την κατάκτηση των ελευθεριών να μην συνέβησαν ποτέ. 

  Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις δεν τις τερματίζουν αλλά ουσιαστικά τις καθιστούν ακόμη περισσότερο δύσκολες και επικίνδυνες, κυρίως για τα άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά στρώματα με χαμηλότερα εισοδήματα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι αμβλώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με παράνομο τρόπο σε ολόκληρη την χώρα με πολύ μεγάλο κόστος και αβέβαιης ικανότητας γιατρούς. Είναι αναπόφευκτο οι γυναίκες να καταφεύγουν σε παράνομες μεθόδους που θα θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς πλήθος εξειδικευμένων κλινικών ήδη οδηγούνται σε κλείσιμο.

Βάσει ειδικών μελετών, η μητρική θνησιμότητα στις ΗΠΑ παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια και πολλές γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ύστερα από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και ταυτόχρονα, πολλά νοσοκομεία είναι απροετοίμαστα να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά. Ένας ακόμη ισχυρός λόγος που καθιστά τον συγκεκριμένο νόμο θλιβερά καταστροφικό για την υγεία των γυναικών. 

  Από τότε που ανακοινώθηκε η αλλαγή του νόμου ο κόσμος συρρέει στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση. Παρόλα αυτά, η Αμερική δεν είναι η μόνη χώρα που προχωρά σε τέτοιες ρυθμίσεις. Και οι ευρωπαϊκές χώρες θεσπίζουν περιορισμούς και απαγορεύσεις με τρανταχτό παράδειγμα την Πολωνία. 

  Τέτοιου είδους νόμοι απορρέουν από στερεότυπα και προκαταλήψεις που επικεντρώνονται στο να ασκούν έλεγχο πάνω στην γυναικεία ύπαρξη. Είναι αποτέλεσμα αντιλήψεων που κυριαρχούν στις άκαμπτες και συντηρητικές κοινωνίες που δεν ενδιαφέρονται στην ουσία για το τι θα απογίνουν τα έμβρυα, αλλά για το πώς θα καταφέρουν να εξουσιάζουν την γυναικεία υπόσταση. Όταν δεν υφίσταται καμία μέριμνα για την προστασία της μητρότητας είναι τρομερά υποκριτικό να θεωρούν ότι αυτοί οι νόμοι προασπίζουν το δικαίωμα στην ζωή. 

   Την ίδια στιγμή που οι παράνομες αμβλώσεις ενδέχεται να αυξηθούν αστραπιαία το επόμενο διάστημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους θανάτους που θα προκύψουν εξαιτίας αυτών των παράνομων επεμβάσεων και απευθύνει έκκληση υπέρ του δικαιώματος αυτού. Πρόκειται για ένα ανθρώπινο δικαίωμα που προστατεύεται απόλυτα μέσα από το διεθνές δίκαιο.

Ο εξαναγκασμός σε μια μη επιθυμητή εγκυμοσύνη, για οποιονδήποτε λόγο και η στέρηση της σωματικής αυτονομίας συνιστά ολοφάνερα παραβίαση που θίγει την ανθρώπινη φύση. Είναι αναγκαίο να μην υπάρχουν νομοθεσίες που εμποδίζουν μια ασφαλή διαδικασία. Οφείλουν να την καθιστούν προσβάσιμη σε όλους, προασπίζοντας την αναπαραγωγική υγεία. Η αμφισβήτηση και η υπονόμευση του δικαιώματος των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους δεν στηρίζεται σε βιολογικά ή ιατρικά στοιχεία, αλλά αντικατοπτρίζει τα καθιερωμένα έμφυλα στερεότυπα που έχουν παγιωθεί στην κοινωνία.

   Αναρωτιέμαι, θα κάναμε την ίδια συζήτηση εάν το θέμα αφορούσε τους άνδρες; Πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η έμφυλη ανισότητα; Τροφή για σκέψη. 

Διαβάστε περισσότερα: σώμα


Τι έχει αλλάξει στον τομέα της Υγείας τα τελευταία 2 χρόνια;

Σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική πολιτική του έκανε το 2022 το Υπουργείο Υγείας καθώς ήρθαν στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια.

σώμα

Τι γίνεται με τις πορείες στην Ελλάδα;

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ψήφιση του Νόμου για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις το Pnyka Press επικοινώνησε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να μάθει τις αλλαγές που έγιναν.

Άμβλωση: Το σώμα σου, η επιλογή μου

Πρόκειται κοινώς για καταπάτηση του αναφαίρετου δικαιώματος αυτοδιάθεσης του ανθρώπινου σώματος.

Υγείας

Πόση αξία έχει η ζωή μιας γυναίκας στην Ινδία;

Στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, οι γυναίκες είναι ανεπιθύμητες. Κατώτερα πλάσματα, χωρίς δικαιώματα και χωρίς καμία αξία οι γυναίκες στην Ινδία.

Avatar photo
Ματίνα Οικονομοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Παντεπιστημίου. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο πρόγραμμα «Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Διακυβέρνηση» στην ειδίκευση Διεθνές δίκαιο και διπλωματικές σπουδές.

Άρθρα: 6