Το πύρινο αποτύπωμα

Γράφει ο Γιάννης Κάραλης

Η μέρα 23/7/2018. Η ώρα έδειχνε 12:03 το μεσημέρι της μαύρης Δευτέρας , όπου ξέσπασε μια μεγάλη φωτιά στην θέση «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την Κινέτα. Ο άνεμος δυναμώνει όσο η φωτιά επεκτείνεται και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Κανένας δεν γνώριζε για οτιδήποτε θα επακολουθούσε . Λίγες ώρες αργότερα, δίνεται εντολή, βάσει των πυροσβεστικών δυνάμεων και των αρμοδίων Αρχών που είχαν σπεύσει στην περιοχή, να εκκενωθούν οι οικισμοί Πανόραμα, Πανόραμα 1 και Γαλήνη, αφού η φωτιά γινόταν ολοένα και πιο ισχυρή. πύρινο αποτύπωμα

Στις 16:41 ξέσπασε η δεύτερη εστία της φωτιάς κοντά στην Μονή Νταού Πεντέλης, ανατολικά του Ματιού, όπου λόγω της υψηλής έντασης του ανέμου κατευθύνθηκε ανατολικά, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να βγει εκτός ελέγχου. Η πυρκαγιά ενισχύθηκε από τα ρεύματα του ανέμου, τα οποία αγγίζαν τα 12 μποφόρ, κατέστρεψε την βόρεια μεριά της περιοχής της Μονής Νταού Πεντέλης και κινήθηκε προς την Ραφήνα και προς τον Νέο Βουτζά. Στις 18:15 η φωτιά είχε φτάσει μέχρι την θάλασσας. Όμως, το κακό είχε ήδη συμβεί.

Η πύρινη αυτή θύελλα άφησε πίσω της παραπάνω από 102 νεκρούς ανθρώπους και ανθρώπους που δεν αναγνωρίστηκαν από τις αρχές, καθώς στην προσπάθεια τους να επιζήσουν, άλλοι αναζήτησαν σωτηρία μέσα στην θάλασσα όπου λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και υπό κατάσταση πανικού πνίγηκαν. Άλλοι παγιδευτήκαν κοντά στην Αργυρά Ακτή, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους. Στις επόμενες ώρες, 164 ενήλικες και 23 παιδιά εισήχθησαν σε νοσοκομεία με τραυματισμούς. Λόγω της τοξικότητας του αιθέρα και λόγω σοβαρών τραυματισμών, τουλάχιστον 15 άτομα που είχαν νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση έχασαν την ζωή τους.Υπολογίζεται πως η υλική καταστροφή ανήλθε στα 60.000 στρέμματα γης, οικισμοί, περιουσίες ανθρώπων και ανθρώπινες ζωές χάθηκαν όλα μέσα σε λίγες ώρες.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, με βάση το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σχετικά με τους χειρισμούς των υπευθύνων, εντοπίστηκαν αστοχίες στην διαχείριση και τον περιορισμό της καταστροφικής αυτής πυρκαγιάς. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε την παραπομπή 21 ανθρώπων για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Ωστόσο, σήμερα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακόμα δικαιωθεί. Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους βρίσκεται και η κυρία Βαρβάρα Βουκάκη, όπου με την κατάθεση της συγκλόνισε το τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η κυρία Βουκάκη, η οποία έχασε τον σύζυγο της Γρ. Φύτρο και τα δύο τους παιδιά, την Εβίτα και τον Ανδρέα μέσα στις δραματικές στιγμές που βίωσε, αναφέρθηκε με την κατάθεση της στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, να διαχειριστεί την καταστροφική ζημιά που στέρησε την ζωή στην οικογένεια της, καθώς μίλησε και για τα τραγικά λάθη που διαπράχθηκαν από όλους του κατηγορουμένους .

Η αγανάκτηση , ο θυμός και το «γιατί», τέσσερα χρόνια αργότερα ακόμα διαδέχονται την προσπάθεια των οικογενειών να ορθοποδήσουν, μετά από αυτή την καταστροφική ζημιά. Δικαστικά, πέρα από την κυρία Βαρβάρα Βουκάκη, υπάρχουν μέχρι σήμερα άλλες 24 οικογένειες που έχουν απευθυνθεί στην δικαιοσύνη. Μολαταύτα, σύμφωνα με πορίσματα του ρεπορτάζ που διεξήχθη από την εφημερίδα «Καθημερινή», η επίκληση συντρέχοντος πταίσματος από νομικούς εκπροσώπους της πυροσβεστικής και του δημοσίου αντικρούεται με την ομαδική αγωγή περί αποζημιώσεις 24 πυρόπληκτων οικογενειών.

Από όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλες αγωγές που εκκρεμούν να εκδοθούν από το αποτύπωμα που άφησε η Μαύρη αυτή Δευτέρα . Παρόλα αυτά η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να βοηθήσει τον ίδιο τον πολίτη σε καταστάσεις που μας υπενθυμίζουν πως το μέγιστο δώρο είναι η ζωή ενός ανθρώπου , αυτό και μόνο , θα πρέπει να είναι παράδειγμα προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις πληγμένες οικογένειες να εξιλεωθούν. Έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα τα οποία θα βιώσουν τις απερίγραπτες αυτές καταστάσεις.

πύρινο αποτύπωμα πύρινο αποτύπωμα πύρινο αποτύπωμα πύρινο αποτύπωμα

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Avatar photo
Γιάννης Κάραλης
Άρθρα: 5