Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε το πρόγραμμα «InvestEU» των 400 δισ. €

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο με 496 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 144 αποχές.

Με εγγυήσεις ύψους 26 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το InvestEU αναμένεται να αποφέρει επενδύσεις 400 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021 έως το 2027. Το νέο πρόγραμμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί τμήμα του πακέτου ανάκαμψης Next Generation EU, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ. Στόχος του είναι να προωθήσει στρατηγικές, βιώσιμες και καινοτόμες επενδύσεις και να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες της αγοράς, επενδυτικές αστοχίες και την έλλειψη επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς.

Βιώσιμες και στρατηγικές επενδύσεις

Το InvestEU θα στηρίξει στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και ιατρικών εφοδίων, κρίσιμης σημασίας σε συνθήκες πανδημίας, καθώς και στην παραγωγή ανταλλακτικών και συσκευών στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ.

Θα χρηματοδοτήσει επίσης βιώσιμα έργα που έχουν αποδεδειγμένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, το κλίμα και την κοινωνία. Τα έργα αυτά θα διέπονται υποχρεωτικά από την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης», δεν θα πρέπει δηλαδή να αντιβαίνουν στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι το InvestEU θα συμβάλλει στην επίτευξη έως το 2027 του στόχου διάθεσης τουλάχιστον του 30% των κονδυλίων της ΕΕ σε δράσεις για την προστασία του κλίματος. Διασφάλισαν ακόμη ότι θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Πρόσθετες επενδύσεις περίπου 400 δισ. ευρώ

Οι επιπλέον επενδύσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν σε 400 δισ. ευρώ, και οι εγγυήσεις της ΕΕ θα κατανεμηθούν ως εξής.

  1. βιώσιμες υποδομές: περίπου 38%
  2. έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση: 25%
  3. μικρομεσαίες επιχειρήσεις: περίπου 26%
  4. κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες: περίπου 11%

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) θα λάβει επιπλέον 375 εκ. ευρώ με σκοπό να συμβάλει στην εφαρμογή του προγράμματος InvestEU.

Δηλώσεις

Στη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη, ο José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία), εισηγητής της επιτροπής Προϋπολογισμών για το Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε: «Η ΕΕ χρειάζεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική, παραγωγική και να ενισχύσει την εδαφική της συνοχή. Το InvestEU παρέχει πρόσθετα κονδύλια για να μετατρέψει σε πραγματικότητα έργα που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία τύχη. Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας μας, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Πρέπει να βοηθήσουμε τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο και οι πολίτες της ΕΕ αξίζουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας».

Η Irene Tinagli (Σοσιαλιστές, Ιταλία), επικεφαλής διαπραγματεύτρια εκ μέρους της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβούλιο προσέθεσε: «Κατευθύνουμε περισσότερα κονδύλια για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, για τη στήριξη των ΜΜΕ που επλήγησαν από την πανδημία, και καταφέραμε να θέσουμε το InvestEU στο επίκεντρο του NextGenerationEU. Δεδομένου ότι το InvestEU θα μας βοηθήσει να ανακάμψουμε από την πανδημία, δημιουργήσαμε συνέργειες με τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να υλοποιήσουν μέρος των σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης μέσω του InvestEU».

Επόμενα βήματα

Μετά την επίσημη έγκρισή του από το Συμβούλιο, ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μ.Σπυράκη: Και μέσω του προγράμματος «InvestEU», συμπληρωματικά, επενδύσεις σε περιοχές που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα, όπως η Δυτ. Μακεδονία

Κονδύλια από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «InvestEU» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στις περιοχές που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το θέμα της «συμπληρωματικής χρηματοδότησης των περιοχών που προχωρούν στην απεξάρτηση από το λιγνίτη», ανέδειξε με παρέμβασή της στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το πρόγραμμα «InvestEU», η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη. 
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενη στον επίτροπο Τζεντιλόνι, η κ. Σπυράκη τόνισε πως πρόκειται «για μια πολύ θετική εξέλιξη που ενισχύει την ελκυστικότητα της Δυτικής Μακεδονίας για τους επενδυτές».

Το χρηματοδοτικό εργαλείο «InvestEU», που συνολικά ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει 4 «παράθυρα χρηματοδότησης», ένα εκ των οποίων απευθύνεται ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ μέσω της μόχλευσης πόρων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 
Το «InvestEU» δεν χρηματοδοτεί χώρες, αλλά «επιχειρηματικά σχέδια, που μπορούν να αποδώσουν» και θεωρείται, πλέον, «το πιο επιτυχημένο οικονομικό εργαλείο της ΕΕ, καθώς αποτελεί διάδοχο σχήμα του Σχεδίου Γιούνκερ, που πέτυχε να μοχλεύσει 500 δισ. ευρώ την περασμένη πενταετία». 

Οι πόροι του InvestEU πρέπει να διοχετευτούν σε επιχειρήσεις με βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος, δήλωσε στο ΕΚ ο Π. Κόκκαλης

Το πρόγραμμα  InvestEU είναι κατώτερο των ευρωπαϊκών στόχων για μια βιώσιμη ανάκαμψη,  ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου.

Για να διασφαλιστεί η ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη χρειάζεται τα προγράμματα όπως το InvestEU να διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους, είπε προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την τελική συμφωνία και την σημαντική περικοπή που επέβαλε το Συμβούλιο».

Το πρόγραμμα, σημείωσε, «δεν είναι όσο φιλόδοξο» για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις που επιβάλει η συγκυρία της πανδημίας,  ενώ αναφερόμενος στους διαθέσιμους πόρους, τόνισε ότι «πρέπει να διοχετευτούν σε επιχειρήσεις που διαθέτουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

«Είμαστε αντίθετοι με τη χρηματοδότηση επενδύσεων που έχουν βάση τα ορυκτά καύσιμα», είπε για το θέμα αυτό.

Σχολιάζοντας θετικά την πτυχή των  κοινωνικών έργων, είπε ότι το  InvestEU θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ και ότι τα έργα στον τομέα των κοινωνικών επενδύσεων τα οποία επιδιώξαμε να διασφαλιστούν προωθούν την ισότητα των φύλων και ενισχύουν τη συμμετοχή των γυναικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευρωκοινοβούλιο

Διαβάστε ακόμα:

Αρμενία: Ο πρωθυπουργός έπαυσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 405

Υποβολή απάντησης