Γράφει ο Γιώργος Παπαδόπουλος
Μιας και βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και με αφορμή τα όσα φαιδρά είδαμε όλοι να εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα, γεννήθηκε η ανάγκη να μπει στο τραπέζι το αυτονόητο· ότι δηλαδή στον πολιτικό διάλογο χρειάζεται καθαρή οπτική, με ξεκάθαρες πολιτικές γραμμές και πάντα μία εθνική στρατηγική.
Επειδή όμως έχουν κουράσει οι πολιτικές γενικότητες και δεν έχουν κάτι άλλο να προσφέρουν, ας δούμε αντικειμενικά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες. Το Μεταναστευτικό πράγματι είναι από τα βασικότερα προβλήματα που έχει να λύσει η χώρα μας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Είναι αληθές πως έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών. Όμως ποια είναι η πολιτική πρόληψης αντίστοιχων τραγωδιών όπως αυτή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου;
Ποιος ευθύνεται πραγματικά για τις εκατοντάδες των ψυχών που χάθηκαν; Την ευθύνη δεν την έχει ούτε το Λιμενικό Σώμα ούτε σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να κατηγορείται ένα κράτος απλά και μόνο επειδή υπακούει στο Διεθνές και Ναυτικό δίκαιο.
Επίσης δεν μπορούν να αποτελούν αυτά τα γεγονότα αντιπολιτευτικό υλικό και μάλιστα βασιζόμενα σε καταγγελίες δήθεν διασωστών, Μ.Κ.Ο και ακτιβιστών αγνώστου ταυτότητας, εκθέτοντας την χώρα διεθνώς δίνοντας τροφή σε όσους κακοπροαίρετα κατηγορούσαν την Ελλάδα για παράνομα pushbacks. Η ίδια επικίνδυνη ρητορική ακολουθήθηκε και στο ζήτημα της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Αλήθεια γιατί Μουσουλμανικής; εκλογές
Γιατί έτσι ορίζει η συνθήκη της Λωζάνης, μία διεθνής συνθήκη που αποτελεί πάγιο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας και που μόνο η Τουρκία και ο Ερντογάν αμφισβητεί.
Τι κοινό έχουν τα παραπάνω γεγονότα; Την πολιτική τοξικότητα, τον ακραίο ωφελιμισμό και την εστίαση στην πολιτική της ατάκας που τελικά οδηγεί σε απομάκρυνση από την ουσία της πολιτικής και που τελικά ο μόνος χαμένος είναι η διεθνής εικόνα της χώρας. Είναι πραγματικά ανόητο να κάνεις τα ίδια πράγματα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα και η αντιπολίτευση δείχνει πως δεν έμαθε τίποτα απο το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα. Ίδια ρητορική, πολιτική της γενικότητας, καμία αυτοκριτική, συνεχίζει ακάθεκτα να απομακρύνεται απο την ουσία και την προγραμματική αντιπαράθεση.
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου έδειξαν πως το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει και πως ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από πολιτικές- πυροτεχνήματα, επικοινωνιακά τρικ και σκηνοθετημένες εντάσεις. Η κρίσεις που προηγήθηκαν ταλαιπώρησαν και ωρίμασαν τον κοινωνικό ιστό δημιουργώντας την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και ουσιαστική πολιτική στρατηγική μέσα από κυβερνητικά προγράμματα, που θα δίνει τις βέλτιστες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.
Οι εκλογές του Ιουνίου είναι πράγματι κρίσιμες. Μπορεί να μην είναι εκλογές πολιτικής αλλαγής, αλλά είναι εκλογές πολιτικής αναβάθμισης όπου φαινόμενα πολιτικής τοξικότητας και επικίνδυνες ρητορικές θα απομακρυνθούν από το δημόσιο διάλογο ενώ θα διασφαλίσουν και την πορεία προς την πραγματική ανάπτυξη, μέσα σε ένα κλίμα σταθερότητας ασφάλειας και πολιτικής ευπρέπειας.